Gordon Ørskov Madsen forstår lukningen af skolerne - men kritiserer sundhedsmyndighederne.

Ærgerlig lærerformand: "Så må vi starte på en frisk efter nytår"

Hvis lukning af skolerne er det, der skal til for at dæmme op for smitten, er det en god idé, mener DLF-formand Gordon Ørskov Madsen. Men han kritiserer sundhedsmyndighederne for ikke at have efterkommet ønsket om flere retningslinjer tidligere.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det dybe suk i telefonrøret efterlader ingen tvivl. Ligesom resten af Danmarks befolkning er lærernes formand, Gordon Ørskov Madsen, også dødtræt af corona, og det er "møghamrende træls", at vi nu er nået dertil, hvor skoler igen skal lukkes og elever og lærere sendes hjem, synes han.

Minister: Skolerne lukker på onsdag 

Men det kommer ikke bag på ham, at regeringen netop har meddelt, at landets grundskoler skal lukke ned fra onsdag den 15. december, hvorefter elever og lærere efter planen først skal indfinde sig i klasselokalerne igen den 5. januar i det nye år. "Hvis det er det, der skal til for at dæmme op for smitte her og nu, så er det en god idé. Jeg tolker det her som et forsøg på at tage det i opløbet og sige, at nu laver vi det her brud og sender eleverne hjem i tre uger, så vi kan få dæmpet smitten - og så må vi starte på en frisk efter nytår. I det perspektiv er det fornuftig nok", siger Gordon Ørskov Madsen. Men han understreger samtidig, at skolerne meget snart skal kunne gå i gang med at planlægge, hvordan skolegangen skal finde sted i det nye år, når eleverne vender tilbage. "Det kræver nogle politiske beslutninger og udmeldinger om retningslinjer til skolerne, så man har noget at læne sig op ad. Det her giver mening, hvis vi siger, at nu gør vi en indsats for at slå smittespredningen ned, sådan at vi efter nytår kan holde skolerne åbne. Og her skal det være sådan, at skolerne kan lægge nogle planer for, hvordan de kan håndtere at holde skolerne åbne efter nytår", siger han.

Corona sender lærere hjem igen 

Her anbefaler Danmarks Lærerforening, at skolerne efter nytår åbner med en række forskellige nødforanstaltninger, som man kender fra tidligere corona-nedlukninger, og at nødloven fortsætter, "så vi kan anvende nødundervisning og dele eleverne i små hold". "Vi skal kunne klare hele vinteren, og derfor er vi nødt til at tage nogle forholdsregler. Det er sådan noget som færrest mulige kontakter, mest mulig afstand, lade være med at holde sociale arrangementer og lave gode vaner for, hvordan klasserne kan holdes adskilt. Og det kræver også, at eleverne skal have færre timer, for ellers er der ikke plads på skolerne", siger Gordon Ørskov Madsen. Samtidig understreger han - som han har sagt jævnligt gennem de seneste måneder - at der skal skrues op for rengøring og hygiejne. "Vi skal gøre alt det, der gør, at man være i skolen i tryghed og sikkerhed - eller i hvert fald så trygt som muligt. For alternativet er jo at fortsætte med at holde skolerne lukket og så køre fjernundervisning. Det er der ikke ret mange af os, der ønsker". Han oplyser, at DLF gennem den seneste tid har fået mange henvendelser fra lærere, der peger på, at utrygheden breder sig, efterhånden som smitten har taget fart på skolerne gennem de seneste uger. "Men vi har ikke været så gode til at komme op i gear i forhold til, at smitten har bredt sig så meget. Vi har vænnet os til, at der var nogenlunde normale forhold i en periode", siger han. Gordon Ørskov Madsen peger samtidig på, at Danmarks Lærerforening flere gange i den seneste tid har efterlyst mere præcise retningslinjer fra myndighederne - forgæves. "Jeg synes ikke, at sundhedsmyndighederne har været særligt tydelige på undervisningsområdet. Dér kunne jeg godt tænke mig, at vi havde skruet mere op noget tidligere. Det har vi sagt flere gange - også på de møder, der er blevet holdt. Vi har flere gange efterlyst tydeligere retningslinjer og en tydelighed i, hvilke regler der gælder - og nogle lokale handlemuligheder dér, hvor smitten blusser op", siger han.

Nye tal fra SSI: Flere end 900 lærere smittede den seneste uge