“Universitetsskolen er et af de steder, vi har hentet inspiration til at bringe læreruddannelsen tættere på skolen. Men navnet har en akademisk klang, hvor uddannelsesskole klinger bedre”, siger Alexander von Oettingen.

von Oettingen: Vi har været first movers

Det giver skoler et større ansvar, når de selv er med til at uddanne lærere frem for blot at bestille hos læreruddannelsen, hvad nye lærere skal kunne, fremhæver rektor på UC Syds universitetsskole.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når oplægget til en ny læreruddannelse opererer med begrebet uddannelsesskoler, er det kraftigt inspireret af universitetsskolen på UC Syd.

"Universitetsskolen er et af de steder, vi har hentet inspiration til at bringe læreruddannelsen tættere på skolen. Men navnet har en akademisk klang, hvor uddannelsesskole klinger bedre", siger Alexander von Oettingen, der som rektor på UC Syd har været med til at udvikle udspillet.

På et direkte spørgsmål står Alexander von Oettingen ved, at med universitetsskolen er UC Syd forud for sin tid.

"Jeg ville ikke sige det selv, men vi er first movers. Det frugtbare i universitetsskolen er, at flere parter er med til at uddanne lærere til den virkelighed, de skal ud i. De studerende skal forstå, at skoleudvikling er en del af det at være lærer, og derfor er undervisere, forskere, lærere og de studerende selv fire vigtige aktører i universitetsskolen".

"Jeg er godt rustet"

En anden stor gevinst er, at universitetsskolen opbygger systematiske og langvarige samarbejder mellem læreruddannelsen og de deltagende skoler og kommuner.

"Vi kan nok ikke fjerne praksischok helt, men vi kan minimere det ved, at de studerende knytter stærke bånd med en skole. Det betyder samtidig, at skolerne kan bruge de studerende langt mere aktivt i deres udvikling. Skolelederne skal ikke kun afgive en bestilling på, hvad en nyuddannet lærer skal kunne. De bidrager selv ved at opbygge miljøer, hvor de studerende kan medvirke til udviklingen, og det kræver, at skolerne kan se muligheder i samarbejdet", siger Alexander von Oettingen.

Lærere skal uddanne nye lærere

Det er vigtigt, at parterne ikke giver afkald på deres legitime interesser, men at de bidrager med hver sin logik til både at udvikle skolen og uddannelsen og at uddanne de studerende.

"Skolerne har ikke brug for, at vores forskere fortæller, hvordan de burde gøre, men de kan give lærerne indsigt i den didaktiske forskning, mens de ved, hvad det vil sige at være lærer i dag. Det er grundtanken i universitetsskolen, at vi er lige partnere, men vi kan ikke det samme", siger Alexander von Oettingen.

En win-win-læreruddannelse