Optaget af mænd på læreruddannelsen er faldet fire år i træk
Andelen af mænd blandt de nye lærerstuderende er faldet fire år i træk. Det er et problem, erkender talsmand for landets læreruddannelser. Måske tror mændene, at lærerlønnen er dårlig, siger hun.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Læreruddannelsen har svært ved at tiltrække mænd, kunne folkeskolen.dk for nyligt afsløre, og nye tal viser, at problemet vokser år for år.
Faktisk er andelen af optagne mænd på lærerstudiet faldet fire år i træk, viser tal uddannelses- og forskningsstyrelsen.
Tilbage i 2018 udgjorde mændene 40,1 procent af de nye ansigter på uddannelsen, mens gruppen af mandlige studerende kun udgør 36,4 procent af det nyeste kuld lærerstuderende.
Kønsfordeling blandt nye lærerstuderende
Kilde: Uddannelses- og forskningsstyrelsen
Formand for ledernetværket for alle landets læreruddannelser Elsebeth Jensen erkender, at læreruddannelsen har et problem med at tiltrække mandlige studerende.
"Det er en opgave på læreruddannelserne at få vendt kønsstereotyperne", siger Elsebeth Jensen og fortsætter:
"Jeg tror, det er vigtigt, at vi laver nogle grundigere undersøgelser af, hvorfor det forholder sig som det gør. Får talt med potentielle studerende om deres valg, så vi kan blive klogere på, hvad der skal til for at vende udviklingen".
Fald i antallet af mænd optaget på læreruddannelsen
I alt er der optaget 2556 på landets læreruddannelser - 1626 kvinder og 930 mænd. Det er den laveste andel af nye optagene mænd de seneste fem år.
Måske tror mændene, at lønnen er dårlig
Elsebeth Jensen tror ikke, at der er en entydig forklaring på hvorfor, hvorfor så få mænd søger læreruddannelsen.
"Der må være andre uddannelser og jobs, som tiltrækker mænd mere. Måske har mange drenge igennem deres opvækst overvejende mødt kvinder som lærere og dermed ikke set så mange rollemodeller. Måske har de forestillinger om en meget dårlig løn, men lærere tjener jo faktisk ret godt", siger hun.
Mændene kommer, når man kalder, og måske har de penge med
Rette tid at vende udviklingen
Elsebeth Jensen oplever, at et generelt større fokus i samfundet på køn gør det nemmere at tage problematikken op netop nu.
"De seneste års debat om køn i samfundet, gør det lettere at tale om nu. Det er ikke helt så ømt et tema længere", siger hun.
Sammenlignet med sidste år er det samlede optag på læreruddannelsen faldet med fem procent. Mens andelen af mænd er faldet med 10 procent, er der også et fald af optagne kvinder på to procent.
Kvinder dominerer lærerværelset