Jacob Bundsgaard og Anders Bondo præsenterede i dag den nye arbejdstidsaftale for landets borgmestre på et virtuelt møde.

Bondo lover: ”Den største indsats, der nogensinde er lavet i DLF for at få en aftale til at fungere”

KL’s og lærernes forhandlere har sat 2,5 millioner kroner af til sammen at sikre, at den nye arbejdstidsaftale får gennemslagskraft på skolerne. Målet er, at aftalen kan mærkes på alle skoler, siger DLF-formand Anders Bondo Christensen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle borgmestre i Danmark var torsdag (rettet 4/9, red.) inviteret til at høre DLF-formand Anders Bondo Christensen, KL-formand Jakob Bundsgaard og formand for KL's Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler præsentere intentionerne bag den arbejdstidsaftale, som lærerne stemte hjem i tirsdags.

Anders Bondo er sikker på, at mødet er et af de første vigtige skridt i at få ordene på papirerne i lærernes arbejdstidsaftale til at blive til konkrete forbedringer på skolerne. 

"På det møde ytrede alle sig om, at nu skal vi have det her til at lykkes. Vi skal have det til at fungere", siger Anders Bondo.

Sammen om at få aftalen til at virke

KL's og lærernes forhandlere har i forbindelse med forhandlingerne også aftalt, hvordan de implementerer og evaluerer den arbejdstidsaftale, som netop er stemt hjem.

Projektbeskrivelsen for implementeringen og evalueringen er endnu ikke offentliggjort, men Anders Bondo Christensen fortæller, at der er afsat 2,5 millioner kroner, og at parterne forpligter sig til at stå sammen om at få intentionerne i arbejdstidsaftalen til at leve i kommuner og skoler.

"Det er en omfattende aftale, hvor vi sikrer os, at vi kommer ud i fællesskab. Det vil sige, at vi er helt sikre på, at alle kommer til at høre det samme. Det har været vigtigt for mig, at vi skulle nå en aftale, som begge parter stod bag, og som begge parter ville. Derfor har det været meget vigtigt for mig, at vi også kunne lave en fælles implementeringsaftale", siger Anders Bondo.  

Overblik: Det har lærerne stemt ja til 

Planen er, at der i løbet af de næste par måneder kommunevis skal afholdes kick off-møder for kommuner, kredse, den lokale repræsentant for Uddannelsesforbundet, skoleledelser og tillidsrepræsenter. Hvert kick off-møde bliver afholdt af repræsentanter fra både KL og DLF.

"Det giver bedre chance for, at aftalen får et meget bedre forløb fra start af. Vi stod også sammen ved arbejdstidsaftalen i 2008. Efterfølgende var der ikke en eneste sag i det fagretslige system omkring A08. Mit store håb er, at med sådan en fælles indsats vil både forvaltning og kreds stå med samme udgangspunkt, når de skal få det til at fungere i deres kommune. Ligeledes vil skoleleder og tillidsrepræsentant have hørt begge parter sige det samme. Det gør, at den tvivl, der kan være om, hvordan man skal fortolke en aftale, bliver minimeret", siger Anders Bondo.

Respekt for nej-sigere

Udover aftalen om implementering og evaluering af arbejdstidsaftalen er DLF sammen med Børne- og Kulturchefforeningen og Skolelederlederforeningen også klar til at uddanne kredse, forvaltninger, tillidsrepræsentanter og skoleledere.

"Også her er det for at sikre, at vi får det samme udgangspunkt for, at den her aftale får gennemslagskraft ud på alle skoler i alle kommuner", siger Anders Bondo og fortæller, at aftalen også bliver en integreret del af DLF's tillidsrepræsentantuddannelse.

Han understreger, at det, at en tredjedel af lærerne stemte nej til arbejdstidsaftalen, i endnu højere grad forpligter DLF til at få aftalen til at virke.

"Jeg har stor respekt for dem, der har stemt nej. Det skal vi tage alvorligt. Men den bedste måde at vise den respekt er jo ved at påtage os ansvaret for at få de intentioner, der er med aftalen, bliver udfoldet. Det er der mange, der mener, at aftalen ikke er stærk nok til. Derfor har både vi og KL en stor opgave for at sørge for, at det kommer til at ske".

Lokale aftaler består

En af dem, som er skeptiske og har stemt nej, er formand for Egedal Lærerkreds Steen Herløv Madsen. I Egedal har kreds og kommune indgået en aftale, der giver loft for antallet af lærernes undervisningstimer. Han er bekymret for, om det også bliver muligt fremover.  

Kredsformand frygter forringet lokalaftale efter ja

Anders Bondo Christensen forstår ikke den bekymring.

"Der står direkte i aftalen, at lokalaftaler fortsætter. Jacob Bundsgaard understreger også, at de lokale aftaler fortsætter. Vi har en aftale, der skal styrke samarbejdet. Så jeg forstår ikke den bekymring. Hvis man lokalt er glad for den aftale, man har nu, så er der da ingen grund til at ødelægge den", siger han.

Han er sikker på, at det fælles arbejde for at få arbejdstidsaftalen til at gøre en forskel, kommer til at mærkes.

"Det er flere millioner, der bliver sat af til det. Det er en kæmpeindsats. Det her bliver uden sidestykke den største indsats, der nogensinde er lavet i DLF for at få en aftale til at fungere", siger han.