Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
På søndag den 24. maj var udset som den nye store dag. Her var det planen, at KL og Lærernes Centralorganisation kunne præsentere en arbejdstidsaftale, som lærerne har sukket efter siden 2013.
Men det bliver heller ikke i denne her uge, at lærernes formand Anders Bondo Christensen og KL's chefforhandler Michael Ziegler kan skrive under på en fælles aftale.
KL og lærerne rykker slutdato for arbejdstidsforhandlinger
For selvom ugen kun er halvvejs gået, er begge parter allerede nu enige om, at der bliver brug for mere tid, lyder det fra de to topforhandlere.
"Der er ikke nogen grund til at lægge skjule på, at det er svære forhandlinger, og derfor må vi indse, at vi ikke når deadline. Denne gang bliver det uden en ny deadline. For man skal jo passe på, når man allerede har rykket datoen en gang før", siger Michael Ziegler.
Samme meldinger lyder fra lærernes formand.
"Det er svært det her. Men det er også noget nyt, vi bevæger os ud i. Der findes ikke tidligere overenskomster, der bygger på et samarbejdsspor, og derfor ved jeg, at det også har skabt bekymringer blandt lærerne. For mig er det helt afgørende, at det her samarbejdsspor har en reel værdi for lærerne. Vi er heldigvis enige om, at det ikke er en deadline, der skal forhindre os i at nå en aftale. Og derfor skubber vi den nu og gør alt, hvad vi kan for at nå i mål. Men det er svært", siger Anders Bondo Christensen.
Forlænget for anden gang
Forhandlingerne, der startede 5. marts, skulle oprindeligt have ført til en aftale senest den 27. april. Her fik coronakrisen skylden for, at man var nødsaget til at forlænge forhandlingerne til på søndag.
Men selvom parterne endnu engang må indse, at de ikke er tæt nok på hinanden til at lave en aftale, tror Michael Ziegler stadig på, at man når i hus med en aftale.
"Jeg tror stadig, at vi får lavet en aftale. Der en meget stærk fælles commitment på, at vi giver ikke op og kaster håndklædet i ringen. Vi fortsætter forhandlingerne, selvom der selvfølgelig er udfordringer. Men der er god stemning i forhandlingsrummet, og alle er helt bevidste om, hvor vigtigt det er at lykkes med opgaven", siger han.
Arbejdstidsforhandlinger: Bondo og Ziegler fik gode råd med fra Espe Skole
Bondo: Vi skal være færdig inden sommerferien
På den anden side af bordet tror Anders Bondo Christensen også stadig på en aftale.
"Ellers kunne vi ligeså godt kaste håndklædet i ringen. Det er jo virkelig et ønske. Det betyder så utroligt meget for lærerne ude på skolerne, at vi får landet en aftale. Og jeg ser virkelig perspektiver i denne her måde at tænke arbejdstid på", siger han.
Ingen af dem vil give et bud på, hvornår de håber på at kunne være klar med en eventuel aftale. Men Anders Bondo Christensen fortæller, at sommerferien sætter en naturlig begrænsning for, hvor længe de kan fortsætte ved forhandlingsbordet.
"Det er klart, at når vi havde sat en deadline, så mente vi det alvorligt. Og der er en sommerferie, som nærmer sig, og vi skal også have tid til at debattere en eventuel aftale og have en ordentlig urafstemning, så der er en klar grænse for, hvor længe vi kan blive ved med det her. Jeg kommer ikke med en aftale og siger, nu har vi lige fem dage til at stemme om det. Det kunne jeg ikke drømme om. Vi har en lang tradition for, at et overenskomstresultat bliver præsenteret grundigt på møder over hele landet".
Bondo og Ziegler: Denne gang skal det lykkes
Bondo: Tror på aftale der skaber værdi for begge parter
Anders Bondo Christensen fortæller, at han går efter at lave en aftale, der skal sikre et godt lokalt samarbejde for lærere på alle skoler.
"En aftale skal give noget til alle lærere på alle skoler i alle kommuner. Vi arbejder med begrebet, at man skal kunne støtte ret på en aftale. Det er helt afgørende for os. Jeg har i mange sammenhænge sagt, at vi kommer ikke til bare at legitimere Lov 409 med gode hensigter. Derfor skal vi nå en aftale, der har værdi for lærerne, og vi kan jo se, at de steder vi og KL har været på besøg, dér fortæller både lærere og ledere, at det har givet merværdi at skabe et systematisk forpligtende samarbejde på skolen, og det er en af grundene til, at der virkelig er grund til at forfølge det her".
Bondo: Coronakrisen gør det endnu mere vigtigt at lande en arbejdstidsaftale nu
Fortsætter næste år, hvis ikke der kommer en aftale
De nuværende arbejdstidsforhandlinger er såkaldte periodeforhandlinger, som er en del af den aftale, parterne indgik ved overenskomstforliget i 2018. Her blev parterne enige om at bruge den mellemliggende periode op til næste års fornyelse af de kommunale overenskomster til at forhandle en arbejdstidsaftale i hus.
"Bondo og Zieglers vigtigste opgave er at sende et signal til Christiansborg"
Hvis parterne når i mål med en aftale, skal den efterfølgende til urafstemning blandt Lærerforeningens medlemmer.
Lykkes det ikke, vil forhandlingerne efter planen blive genoptaget i forbindelse med næste års overenskomstforhandlinger. Det samme vil ske, hvis et flertal af medlemmerne af Danmarks Lærerforening stemmer nej til en eventuel aftale. Formand for de kommunalt ansattes Forhandlingsfælleskab, FOA-formand Mona Striib, har i dag fortalt, at de forhandlingsfællesskabet overvejer at anmode om en udsættelse af næste års overenskomstforhandlingerne på grund af coronakrisen.
Overvejer at udskyde overenskomstforhandlingerne et år