Sundhedsstyrelsens retningslinjer gælder, understregede undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Hun taler dog med bl.a. lærerforeningen om, hvad det konkret betyder for lærere med syge eller sårbare familiemedlemmer. Tidligere meldte ministeriet nemlig ud, at de ikke skulle møde på arbejde. (arkivfoto)

Rosenkrantz-Theil: Vi forhandler med organisationerne om krav til ansattes fremmøde

Sundhedsstyrelsens retningslinjer gælder, understreger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde onsdag. Hun erkender, at ministeriet tidligere har haft en strammere tolkning for lærere med syge eller sårbare i hjemmet. Det taler hun med organisationerne om. (Opdateret)

Offentliggjort
Kommunerne vil skulle bemande op nogle steder, sagde KL-formand Jacob Bundsgaard. KL har fået løfte fra finansministeren, at ekstraudgifter til genåbningen dækkes centralt. (arkivfoto)

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har skullet tage en myriade af beslutninger", forklarede hun i et svar til journalist Henrik Qvortrup og erkendte, at hun og ministeriet tidligere har meldt ud, at lærere, pædagoger og elever ikke skulle møde op, hvis de enten havde særligt sårbare eller covid19-syge familiemedlemmer i husstanden, mens de nu jf. Sundhedsstyrelsens vejledning skal møde i skole. 

"Regeringen har haft en lidt strammere tilgang", sagde hun. "Sundhedsstyrelsens retningslinjer er, som de er, spørgsmålet er så hvordan får vi indrettet den praktiske hverdag. Og der er en stribe dilemmaer, som vi tager stilling til henover de dage, der går nu. Og det gør vi i fællesskab sammen med kommunerne, de faglige organisationer, Danske Gymnasier og hvem vi ellers har af interessenter". 

Skal elever og lærere, der kommer fra en husstand med personer i risikogruppen møde ind om en uge? Ja eller nej?,  spurgte Sebastian Risbøl, Skoleliv.dk

Gribskov: Vi genåbner tidligst mandag den 20. april 

"Svaret er simpelthen, at det kan der ikke gives et klart ja eller nej på. Vi er i gang med at afklare det. Man skal følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og så ligger der nogle dilemmaer nedenunder det. Der ligger en vurderingsmulighed i Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Og der skal vi jo udvise udstrakt grad af hensyn til hinanden, og det vil sige, at man både skal udvise hensyn ved at komme på arbejde, og man skal udvise hensyn ved ikke at tvinge folk ud i urimelige situationer. Og det er en balanceakt, vi som samfund skal kunne med hinanden. Derfor er der ikke et klart ja eller nej". 

Uklart hvor mange skoler der åbner onsdag efter påske

En hovedkonklusion på dagens pressemøde er, at ikke alle skoler og institutioner åbner onsdag morgen kl. 8 efter påske.

"Ingen kan forvente, at vi vender tilbage til en normal hverdag efter påske. Der er tale om restriktive retningslinjer. Vi går hellere et skridt for kort, end et skridt for langt, når det gælder om at genåbne Danmark. Rammerne skal være på plads, inden skoler og institutioner kan genåbne. Og derfor vil det ikke være alle skoler og institutioner, der vil kunne åbne 15. april. De steder, der åbner den 15. april er dem, der er klar til at tage imod børnene indenfor de ret restriktive retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen", lød hovedbudskabet fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. 

Præcis hvordan genåbningen vil være på den enkelte institution og skole er kommunerne og leder ved at finde ud af i fælleskab, "og der knokles derude på at finde løsninger".

Sundhedsstyrelsen: Børn fra hjem med coronasygdom må gerne komme i skole  

"Retningslinjerne er blevet offentliggjort i går. Jeg vil ikke gå i detaljer med dem. Men mange steder vil man være kreative. Der en lang og kringlet vej tilbage til en normal tilstand", sagde hun og understregede, at retningslinjer og beregninger tager hensyn til, at børn er børn og leger og har brug for at blive trøstet:

"Børnene må gerne være børn, men de kommer til at lege i mindre grupper end normalt for at undgå, at man laver for mange smittekæder".  

Det bekræfter Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, der også deltog i pressemødet:

"Børn skal have lov til at være børn, og raske børn skal have lov til at lege med raske børn. Og raske børn skal trøstes. Syge børn skal ikke lege med raske børn. De skal blive hjemme". 

Vejledning: Børn og lærere fra hjem med Covid19-sygdom må komme i skole

Da vejledningen for gradvis genåbning blev offentliggjort sidst på dagen i går, blev den mødt med stor undren og bekymring fra lærere og forældre landet over. For ifølge vejledningen kan elever, lærere og skolens andre ansatte godt møde op på skolerne, selvom de bor sammen med personer i de særlige risikogrupper. Og det samme gælder med, hvis selv man bor sammen med en person, der påvist er smittet med Covid-19. 

Hvis man som lærer selv tilhører en af risikogrupperne, så er det op til skolen selv at foretage "en konkret og individuel vurdering" for, om det er forsvarligt at møde op på skolen for at undervise.  

"Der er tale om en gradvis og kontrolleret åbning, som skal følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer", understreger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og tilføjer, at ikke alle skoler og institutioner vil kunne være klar onsdag efter påske. 

Sundhedsstyrelsens vejledning kræver også, at alle der kommer på skolen - ansatte, elever og deres forældre - skal vaske hænder. Og det skal de fortsætte med i løbet af dagen med "faste intervaller" - som minimum hver anden time, fremgår det, ligesom lærerne skal vaske hænder, hver gang de går fra en klasse til en anden.

Skolerne er desuden forpligtet til at sikre, at eleverne sidder med mindst to meters afstand mellem hinanden, og det anbefales, at mest muligt af undervisningen foregår udenfor.  Eleverne frikvarterer bør desuden lægges forskudt for at begrænse antallet af elever i skolegården.  

Blandt andre SF's undervisningsordfører Jacob Mark har stærkt kritiseret den overraskende udmelding om, at pårørende til smittede eller sårbare gerne må møde op i skoler og daginstutioner, ligesom han har kritiseret, at regeringen ikke har planer om at tilføre skolerne flere midler til genåbningen. Ifølge SF's vurdering vil det kræve langt flere lærere end normalt, fordi skolerne vil være nødt til at splitte klasserne op i mindre grupper med hver deres lærer. 

Ekstraudgifter dækkes centralt

Formand for KL, borgmester Jacob Bundsgaard, Aarhus, deltog også i dagens pressemøde:

"Det er selvfølgelig vigtigt, at vi kan overholde de retningslinjer, der er fra sundhedsmyndighederne. Det kommer til at kræve mere plads og også til at kræve flere medarbejdere i en periode. Derfor vil kommunerne også skulle bemande op nogle steder. Den aftale der er lavet med finansministeren er, at ekstraudgifter, der er forbundet med at håndtere coronakrisen og dermed også i forhold til genåbningen af dagsinstitutioner, sfo'er og skolerne bliver dækket, så det ikke kommer til at fortrænge andre velfærdsinvesteringer", understregede han. 

"Lige nu kæmper vi for at få en hverdag til at fungere, hvor der er en god ramme om læring. Samtidig med at vi overholder alle de retningslinjer, der kommer fra Sundhedsstyrelsen. Det er den opgave, kommunerne står med lige nu. Fra på onsdag vil de første daginstitutioner og skoler åbne. Nogle steder er man allerede ret langt, men der vil også være mange steder, hvor man har brug for et tilløb".