Blå blink og røde faner bag Københavns Rådhus, hvor der torsdag eftermiddag var indkaldt til demonstration mod Sputnik.

Demonstration mod Sputnik: "Det handler om social dumping"

Til foråret skal Københavns Kommune genforhandle kontrakten med dagbehandlingsskolerne Sputnik. Kommunen bør stille krav om, at lærerne skal have læreroverenskomst, hvis kontrakten skal forlænges. Det var budskabet til politikerne ved rådhuset i dag.

Publiceret

FAKTA: SAGEN KORT

Sputnik var fra sin etablering somprivat dagbehandlingsinstitution ikke omfattet af nogenoverenskomst.

2014   Sputnik tager kontakt tilKøbenhavns Lærerforening med henblik på at drøfte mulighederne forat tegne overenskomst. Lærerforeningens udspil omfattede kun delæreruddannede. Sputnik ønskede en fælles overenskomst, deromfattede alle ansatte uanset uddannelsesmæssig baggrund.

2017 Nye forhandlinger mellem LærernesCentralorganisation (LC) og Sputnik om indgåelse af enoverenskomst. Forhandlingerne suspenderes, fordi Sputnik vil afsøgemulighederne for at indgå en overenskomst for samtligedagbehandlingstilbud i Københavnsområdet. Sputnik vendte ikketilbage.

Juli 2018 Sputnik melder sig ind i DanskErhverv for at blive omfattet af en landsdækkende overenskomst medSocialpædagogernes Landsforbund.

September 2018 LærernesCentralorganisation varsler blokade over for alle afdelinger afSputnik for at opnå en overenskomst med Sputnik for detundervisende personale.

Oktober 2018 Blokaden træder i kraft

November 2018 Skolen Sputnik hiverLærernes Centralorganisation i Arbejdsretten.

Januar 2019 Arbejdsretten giver LærernesCentralorganisation medhold i, at lærernes undervisningsarbejde påSputnik ikke er omfattet af den overenskomst, somSocialpædagogernes Landsforbund har indgået med Dansk ErhvervArbejdsgiver.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hele vejen rundt om Københavns Rådhus holder politiets salatfade torsdag eftermiddag klar til udrykning. I ny og næ sætter en af den sirenen og de blå blink til og kører væk fra de røde faner og den frysende menneskeflok bag rådhuset.

Ordensmagtens tilstedeværelse har nemlig ikke noget med demonstrationen at gøre, men derimod en såkaldt højrisiko-fodboldkamp mellem FC København og Malmö FF, hvis medrejsende tilskuere har taget turen over broen fra Sverige i stort antal.

Nogle af de cirka 30 demonstranter ved bagindgangen til rådhuset har krydset om ikke broer, så kommunegrænser for at være med, selv om demonstrationen på papiret omhandler et lokalt forhold.

Nemlig Københavns Kommunens muligheder i forhold til Danmarks Lærerforenings konflikt med den københavnske dagbehandlingsskole Sputnik.

En af dem er formand for Ishøj Lærerkreds Kris Kolbjørn Nielsen. Han er mødt op, fordi det ikke kun er et københavnsk anliggende, fortæller han med den ene hånd på den røde fane og den anden i lommen på vinterjakken for at beskytte den mod decemberkulden.

"I bund og grund handler det om social dumping. Og det er noget, der angår os alle", siger han.

Mere end et år lang blokade

I mere end et år har Danmarks Lærerforening kørt en blokade mod Sputnik. Stridens kerne er, at Sputnik ikke har en overenskomst med DLF, selvom institutionen driver skole som del af sit specialpædagogiske dagbehandlingstilbud. 

Håb om overenskomstforhandlinger for lærere på Skolen Sputnik

DLF mener, at der på skolen foregår undervisning efter bestemmelserne i folkeskoleloven, og at skolens lærere derfor bør have en overenskomst under Lærernes Centralorganisation.

LC vinder sag i Arbejdsretten: Blokade mod Sputnik-skoler er i orden

Sputnik mener, at deres kerneopgave er socialpædagogisk arbejde og behandling - ikke undervisning - og at det derfor er rimeligt, at alle deres ansatte er dækket af en overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund.

I januar fik Lærernes Centralorganisation Arbejdsrettens ord for, at blokaden mod Sputnik er i orden. Blokaden betyder blandt andet, at DLF-medlemmer ikke må søge job på Sputnik.

I dag er der møde i Københavns Borgerrepræsentation, og demonstranterne håber at kunne overrække nogle lokalpolitikere en pose med lidt juleslik og en flyer på vej ind ad rådhusets bagindgang.

På flyeren opfordres kommunen til at få styr på overenskomstforholdene på Sputnik, inden kontrakten med dagbehandlingsskolen skal genforhandles i foråret 2020. I sin tale til forsamlingen opsummerer formand for Uddannelsesforbundet Jan Andreasen budskabet:

"Beskeden fra de københavnske politikere bør være ganske klar: Få nu bragt orden på dette overenskomstspørgsmål, og ellers må de københavnske politikere jo fratage Sputnik denne opgave".

KLF: Blokaden har virket

Formand for Københavns Lærerforening Lars Sørensen mener, blokaden mod Sputnik har virket:

"Vores medlemmer søger ikke ansættelse på Sputnik, som har en meget stor personaleomsætning, fordi lærerne er presset på undervisningsopgaven. Det er ikke okay, når man har børn, der er meget sårbare og har krav på et solidt undervisningstilbud. Kommunen bør stille krav om, at lærerne får en ordentlig overenskomst, hvis kontrakten skal forlænges", siger han.

Vil det ikke være ekstraordinært, hvis kommunen stiller krav om ikke bare én overenskomst men en særlig overenskomst?

"Jo, men vi snakker om noget helt på linje med social dumping, fordi man sænker løn-, pensions- og barselsvilkår. Lærerne har ingen tillidsrepræsentant. SL dækker kun det socialpædagogiske arbejde og har mest at gøre med steder, hvor serviceloven gælder. Ikke folkeskoleloven".

DLF: En skamplet på kommunen

Ønsket om at få politikerne i tale bliver kun delvist opfyldt. De fleste er allerede på rådhuset i forvejen, så kun en håndfuld haster forbi demonstranterne og ind ad bagdøren. Karina Bergmann fra Liberal Alliance siger pænt nej tak til en flyer. Kåre Traberg Smidt fra Alternativet lover at læse op på sagen og haster videre med et "mon ikke Alternativet vil bakke op om det?"

Gorm Anker Gunnarsen fra Enhedslisten kommer til gengæld ud ad døren, og selvom påklædningen er til den lette side - skjorteærmer - til årstiden, tager han sig god til at snakke med de fremmødte. Han tager en stor håndfuld flyers med ind til byrådskollegaerne.

I sidste uge sendte formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen en e-mail til alle landets lokalkredse med budskabet, at blokaden mod Sputnik angår hele foreningen.

I sin tale til forsamlingen roser foreningens næstformand Dorte Lange Københavns Lærerforenings indsats.

"Det har været en lang kamp og nogle kolde, kolde blokader. Men der viser sig nu nogle muligheder", siger hun

I mandags var der nemlig forhandlinger med Behandlingsskolerne, som er Danmarks største specialskole med i alt 16 forskellige tilbud til børn og unge med særlige behov.

"Det er ikke Sputnik, men det er samme typer skoler. Jeg har fået at vide, det var gode forhandlinger i en god stemning, og at der er aftalt et nyt møde torsdag. Kan vi få hul igennem der, er der virkelig gode muligheder for at få et gennembrud på det her område", siger Dorte Lange og afrunder:

"Jeres markering her i dag betyder, at flere politikere får øjnene op for sagen, og jeg tror, de fleste politikere i Borgerrepræsentationen vil mene, det er en skamplet på kommunen, hvis man ikke har overenskomst på de her skoler".