Skoletrætte Mads Mortensen blev motiveret på erhvervsuddannelsens grundforløb. Her fortæller han om DM i Skills sammen med sekretariatschef Ulla Groth

Automekaniker blev den rette hylde for Mads

Skoletrætte Mads Mortensen havde i 2007 ikke forestillet sig, at han nogle år senere frivilligt skulle arbejde hårdt for at blive den bedste automekanikerlærling i Danmark og deltage i WorldSkills. Til januar kan udskolingselever besøge DM i Skills i Aalborg og blive inspireret til erhvervsvalg.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg har næsten altid vidst, at jeg skulle være noget med biler - lige siden jeg legede med biler hjemme i stuen. Men jeg var noget skoletræt i 9. klasse og troede fejlagtigt, at jeg var færdig med at lave hjemmearbejde", fortæller Mads Mortensen.

I dag har han mange planer om at læse videre - måske til autoteknolog.

"Efter de 20 ugers grundforløb på erhvervsuddannelsen kunne jeg næsten ikke få undervisning nok. Fordi det var noget, der interesserede mig".

Automekanikeruddannelsen blev den store interesse, og pludselig var det sjovt at uddanne sig. Dertil kom konkurrencerne, som har drevet Mads godt videre. Først skolemesterskab i Århus, hvor elever fra erhvervsuddannelserne konkurrerer mod hinanden, dernæst et regionsmesterskab i Viborg, som han vandt, og så videre til DM i Skills.

Konkurrence for 9.klasser Hele ideen med WorldSkills startede i 1950 i Spanien, fordi landet manglede håndværkere og især manglede nogle, der ønskede at blive håndværkere. I år deltog 1000 elever fra erhvervsuddannelser i hele verden i WorldSkills. Danmark har været med siden 1998.

Men SkillsDenmark arrangerer også SkillsStafetten for 9. klasser. Her kan eleverne stille op og konkurrere i opgaver med praktisk islæt - for eksempel at piske æggehvider stive med et piskeris.

"Vi skal have interessen drejet mod erhvervsuddannelserne. Ellers er der ingen, der kan reparere vores biler eller passe os på plejehjemmet i nærmeste fremtid", siger Ulla Groth, der er sekretariatschef i SkillsDenmark.

Hun fortæller, at Finland har fået vendt de unges interesse fra gymnasiet til erhvervsuddannelserne. For nogle år siden valgte finske unge - ligesom danske unge nu - i høj grad gymnasiet, ligegyldigt hvor deres interesse for videreuddannelse lå. Men i dag har Finland omkring 40 procent unge, der vælger gymnasiet og 60 procent vælger erhvervsuddannelserne, ifølge Ulla Groth.

Hun fortalte sammen med Mads Mortensen om VM og DM i Skills, da Insero Horsens holdt naturfagskonference tidligere i denne uge.

Hvad laver en industritekniker? I 2011 deltog 19 skoler i SkillsStafetten. I år er 387 klasser med - omkring 10.000 elever.

Og SkillsDenmark tænker, at de skal have 8. klasserne med. Fordi uddannelserne skal fordeles bedre, og fordi eleverne kan blive inspireret til valg af fag og uddannelse, når de finder ud af, hvad de forskellige fag egentlig indeholder.

Hvad laver en industritekniker for eksempel? Prototyper til luftfart eller nye produkter til togdriften. Og ja, de arbejder både med en klump jern og med computer. Men det ved man jo først, når man er blevet præsenteret for faget.

Mange mener, at de ved, hvad en sosu-assistent laver, men ved de også hvor mange facetter jobbet har? Det kan eleverne se til DM i Skills, hvor sosu-assistenter og andre på tre dage får op til fem opgaver, som de skal løse i konkurrence med andre inden for faget.

For sosu-assistenternes vedkommende sker det via skuespil, hvor en lærer fra uddannelsen for eksempel spiller sukkersygepatient med en hustru, der gerne vil fodre ham med al sin gode hjemmelavede kage. Hvordan stopper man det på en god måde og sådan, at hustruen også forstår det?

Mads blev motiveret Mads Mortensen fortæller, hvordan han trænede efter skoletid om aftenen med en faglærer op til DM i Skills.

"Det, der motiverer mig, er at få en opgave, jeg ikke kan forstå og ikke umiddelbart kan løse", fortæller han.

"Min mester spurgte mig, om jeg ville stille op til skolemesterskabet. Vi var syv lærlinge fra skolen, der sagde ja. Alle frygtede jo svendeprøven, og jeg tænkte, at det kunne være en god opvarmning til den. Og så kom regionsmesterskabet, hvor jeg pludselig var den bedste mekanikerlærling i Århus. Det var vildt".

Interessen for faget gjorde udslaget, men konkurrencerne var også med til at drive Mads. Op til DM i Skills trænede han hårdt med faglærere, en diætist og en mentaltræner

"Det lyder måske skørt, men det er meget vigtigt ikke at blive distraheret, når man skal løse fire opgaver på tre dage samtidig med, at tusindvis af folk går forbi og kigger på en. Jeg var fuldstændig koncentreret og så slet ikke folk omkring mig", siger Mads Mortensen, der selv er meget overrasket over, at uddannelse kan interessere ham så meget. Men automekaniker er nok ikke sidste stop på karrierevejen, mener han nu.

Når DM i Skills finder sted i Aalborg 23.-25. januar 2014 kan eleverne følge 29 fag i konkurrencerne  og yderligere se en del demonstrationsfag. Fra møbelpolstrer til brolægger. Eller kosmetiker, tækkemand eller bager.