Svensk skolekoncern ekspanderer i England
Den svenske skole-business ekspanderer yderligere over landegrænserne. En svensk skolekoncern er ved at etablere skoler i England samtidig med, at en amerikansk koncern er ved at købe sig ind i Sverige
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den svenske uddannelseskoncern, Kunskapsskolan, er i gang med at starte skoler i England. Kunskapsskolan driver 23 grundskoler i Sverige - og har sammenlagt 10.000 elever. Samtidig har et amerikansk finansieringsselskab, Providence, lagt billet ind på at købe en anden stor svensk uddannelseskoncern, Academedia, som har omkring 100 skoler - herunder en række grundskoler.
De svenske skolekoncerner havde i 2007 et gennemsnitligt overskud på 16 procent.
"Det er et overskud, som tiltrækker mange, som gerne vil tjene penge, men ikke har nogen særlig interesse i at drive skoler. Det er ødelæggende for det svenske skolesystem, at skattepenge går til at udbetale udbytte til ejere i stedet for at udvikle bedre skoler i Sverige", siger formanden for Lärarnas Riksförbund i Sverige, Metta Fjelkner.
Skattepenge til overskud
Den svenske model er mulig efter en reform af uddannelsesystemet i 1994. Her blev det tilladt at etablere private skoler og trække overskuddet ud - samtidig med, at skolerne er 100 procent skattefinansierede. Forældrebetaling er ikke tilladt.
Nu håber Metta Fjelkner, at spørgsmålet om skolerne kan blive et tema i valgkampen op til det svenske valg i september. I Norge blev en lignende model taget af bordet efter at have været et tema i valgkampen.
I de private skoler underviser lærerne typisk mere end i det offentlige og flere steder arbejder de med fast undervisningsmateriale og timeplanlægning. Der er generelt færre uddannede lærere i de private skoler, oplyser Metta Fjelkner.
Internationalt marked for uddannelse
De svenske erfaringer er et eksempel blandt mange på, at uddannelse har udviklet sig til et stort forretningsområde overalt i verden - og altså også i Sverige.
Eksemplerne kom frem på en konference om det danske uddannelsessystem set i et internationalt perspektiv, som Danske Underviserorganisationers Samråd, DUS, afholdt i København i går. Oplægsholdere fra Canada, England, Norge, Sverige, Etuce, Education International, EU-Kommissionen i Danmark og OECD fortalte om, hvordan udviklingen globalt set går i retning af, at uddannelse bliver en stadigt vigtigere handelsvare For eksempel overstiger indtægterne fra uddannelse i Australien i dag turistindtægterne.
Det sker lige her
"Det er en udvikling, som går stadig hurtigere - og vi kan ikke længere sige, at det er noget, som foregår i Amerika eller andre steder og ikke rammer os. Det er her i dag og sniger sig ind på talrige måder også i Danmark, når for eksempel kommuner lader private konsortier opføre og drive skoler - eller indgår i andre former for partnerskaber med den offentlige skole. I Danmark er det stadig forbudt at tjene penge på at drive skole, men vi er nødt til at forholde os til den udvikling set i et globalt perspektiv, hvis vi stadig mener, at uddannelse er et frit gode, som alle skal have adgang til", siger Birgitte Birkvad, som er leder af DLF's Bruxelleskontor. Mange politikere tror, at man kan få højere kvalitet for færre penge, hvis offentlig service - inklusiv uddannelserne - privatiseres, siger hun.
Derfor håber hun, at debatten i Danmark vil lære af de svenske og andre internationale erfaringer.