"Kan Hjælpemiddelinstituttet løse de samme vigtige opgaver som i dag", spørger Stig Langvad ministreren.

DH bekymret for Hjælpemiddelinstituttets fremtid

Det er meget problematisk, at Hjælpemiddelinstituttet lægges sammen med Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri, samtidig med at der skæres begge steder, mener Stig Langvad, formand DH. Han stiller ministeren ni spørgsmål om instituttets fremtid.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Socialministeriet har besluttet at reducere Hjælpemiddelinstituttets, HMI, bevilling med knap 30 procent i 2013 startende med det halve i 2012. Samtidig er den hidtidige selvejende institution blevet lagt sammen med Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri, ViHS, der netop har mistet 22 årsværk.

Nedskæringerne har fået Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, DH, til at skrive til socialminister Karen Hækkerup (S) for at få svar på, hvordan hun vil sikre, at de vigtige opgaver, HMI løser i dag, fortsat vil blive løst på en tilfredsstillende måde i den nye struktur.

I brevet spørger han til ni konkrete arbejdsopgaver. En af dem er den årlige HIT-messe, som er kendt for at bringe leverandører og brugere af hjælpemidler sammen med fagfolk, der anvender og indkøber hjælpemidler, sammen.

På sidste års messe blev it-redskabet barrefresh kåret til årets produkt. Det kan hjælpe mennesker med kognitive handicap til at gennemføre dagligdags opgaver, og de tre unge it-ingeniører er nu ved udvikle det til undervisningsbrug.

Er netværk for fagfolk i fare?

HMI sikrer en forskning i hjælpemidler, der er afgørende for udviklingen på området, mener Stig Langvad og spørger Karen Hækkerup, om HMI fortsat vil kunne lave forskningsprojekter. Han spørger også til HMI's deltagelse i danske og internationale standardiseringsudvalg.

"HMI driver flere digitale netværk i forhold til kommunerne inden for specifikke områder som blandt andet ny teknologi. Vil HMI fortsat kunne drive disse i den nye struktur", spørger Stig Langvad.

HMI driver blandt andet et forum for fagfolk, der arbejder med informations- og kommunikationsteknologiske løsninger til mennesker med kommunikative og kognitive funktionsnedsættelse. Et andet netværk er for fagpersoner, der arbejder med teknologiske hjælpemidler, der giver støtte til læsning og skrivning og hjælper med at organisere dagligdagen for blandt andre ordblinde og personer med aspergers eller ADHD.

Store konsekvenser for kommuner og borgere

Derudover afholder HMI hvert år konferencer og temadage om blandt andet hjælpemidler for mennesker med ADHD og asperger, it til ordblinde og om brugen af sociale medier for mennesker med funktionsnedsættelse.

"HMI varetager i dag opgaver på et område, der er meget specialiseret og teknisk komplekst og derfor kræver denne særlige indsats. Vil HMI i den nye struktur fortsat eksistere som en særlig fokuseret enhed, der fastholder og udvikler viden om hjælpemidler", beder Stig Langvad om svar på.

Han peger samtidig på, at mange af opgaverne ikke er finansieret gennem basisbevillingen til HMI, så spørgsmålet er, om HMI fortsat skal ære selvfinansierende, eller om opgavemængden skal tilpasses basisbevillingen.

"Det er særligt bekymrende, at HMI og ViHS udsættes for besparelser, der både har store konsekvenser for kommunernes varetagelse af opgaver på handicapområdet og borgerens mulighed for selv at tage ansvar for egen livssituation", skriver Stig Langvad.

Ministeriet tilpasser sine lejemål

Både HMI og ViHS sorterer under Socialstyrelsen, der også skal spare. Det har fået Venstres Karen Jespersen til at spørge Karen Hækkerup, hvorfor Socialstyrelsen nedlægger arbejdspladser.

Det skyldes beslutningen under finansloven om at indføre effektiv administration i staten og den økonomiske situtation, forklarer Karen Hækkerup.

Derudover vil ministeriet udnytte sine bygninger bedre. Både HMI og ViHS får nedlagt deres afdelinger i Aarhus i løbet af året, og de tilbageværende medarbejdere bliver flyttet til Socialstyrelsens hovedkontor i Odense.

"Vi reducerer antallet af kvadratmeter pr. medarbejder i departementets lejemål og opsiger lejemål, herunder lejemål i Aarhus", svarer Karen Hækkerup.

ViHS's lejemål i Aalborg fortsætter, da medarbejderne løser opgaver i tæt samarbejde med Center for Døvblindhed og Høretab.

Læs mere

Stig Langvads brev til Karen Hækkerup