Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Onsdag og torsdag i denne uge åbner en ny messe med navnet Specialkompasset dørene for unge med særlige behov. Det sker i Roskilde Kongrescenter med omkring 50 uddannelsesinstitutioner som udstillere. Lærere, UU-vejledere, sagsbehandlere og forældre kan desuden høre oplæg om blandt andet jobgaranti til unge autister, om specialefterskolernes rolle, hvorfor socialøkonomi er en god ide, og hvordan man skriftligt dokumenterer STU-elevers fremskridt. De kan også møde Morten Ganzler Ochlag, som er konsulent i Psykologisk Ressource Center og har bloggen autismeplusfar.
"Vi har valgt at lægge et fagligt indhold ind, så messen også får værdi for blandt andre lærere. På den måde er vi ikke 'bare' en messe, men et fagligt arrangement. Derfor indgår der også et arrangement, hvor institutionerne med stande kan danne relationer", siger projektleder Jacob Porse fra Specialkompasset.
Messen har ansat unge fra målgruppen
Med de faglige oplæg adskiller den nye messe i Roskilde sig fra Ud i Fremtiden, som har været på banen siden 2009 og er tæt på at afslutte årets turne rundt i landet. Det er ikke den eneste forskel, fremhæver Jacob Porse.
"Vi ansætter unge i målgruppen til at løse opgaver før, under og efter messen. Vi har blandt andet fået lavet en masse dataarbejde i det seneste halve år, og på messen tager unge imod gæsterne på messen og giver dem et messemagasin, De passer også informationsstanden, og vi får leveret mad fra socialøkonomiske virksomheder", fortæller Jacob Porse.
De midlertidige ansættelser har en vigtig signalværdi, vurderer han.
"Vi italesætter ikke bare de unge - vi inddrager dem. Der ligger noget etisk i, at vi går foran og viser, at det kan lade sig gøre at beskæftige unge med særlige behov", siger projektlederen, som regner med, at messen får besøg af omkring 2.000 unge og voksne.
De konkurrende messer ligger tæt på hinanden
Netop i morgen og på torsdag er den turnerende messe Ud i Fremtiden så tæt på Roskilde som henholdsvis Rødovre og Slagelse, og i dag gæster den Hillerød. Så der er konkurrence om de sjællandske unges gunst.
Uddannelsesmesse præsenterer unge med særlige behov for flere tilbud end kommunens eget
Sådan ser Jacob Porse dog ikke umiddelbart på det.
"Messerne er ikke til for vores skyld, for vi må ikke glemme, at målet er at vise de unge, hvad der findes af uddannelser for dem. Det er så muligt, at det kan være svært at få lige den uddannelse og det sted, man allerhelst vil, men man kan pejle sig ind på interesser og linjer", siger han.
Det er sundt med konkurrence, mener arrangøren af Ud i Fremtiden, Kim Ingwersen. Han holder sig dog væk fra Roskilde, som han var i sidste år.
"Roskilde Kongrescenter er et dyrt sted at være, og med uddannelser til unge med særlige behov taler vi om et område, som ikke har for mange penge. Derfor må det ikke blive for dyrt for institutionerne at leje en stand", siger Kim Ingwersen.
Roskilde-messen tager afsæt i en konkurs hos konkurrenten
Den nye messe i Roskilde er kommet op at stå, efter at Kim Ingwersen erklærede sig konkurs i december sidste år.
"Vi er flere, som har været med til at arrangere Ud i Fremtiden, men vi kunne ikke komme igennem med vores ideer om faglige oplæg og om at ansætte unge i målgruppen. Det kunne vi, da vi efter konkursen blev kontaktet af Compass Fairs, som stod for den fysiske opbygning af messerne hos Ud i Fremtiden. Derfor har vi overtaget messen i Roskilde" fortæller Jacob Porse.
Det var dog ikke Ud i Fremtiden, som fik Kim Ingwersen til at erklære sig konkurs.
"Jeg har igennem 13 år arrangeret messen Uddannelse uden Grænser, hvor 50.000 gymnasieelever hvert år blev præsenteret for videregående uddannelser. Det skete i samarbejde med landets studievalgscentre, som finansieres af Undervisningsministeriet. Da de sagde kontrakten op i november sidste år, kunne jeg se, at jeg ikke kunne få min økonomi til at hænge sammen. Derfor måtte jeg erklære mig konkurs", fortæller Kim Ingwersen.
Den nye spiller har ambitioner om en pendant i Jylland
En månes tid senere købte Kim Ingwersen de overskudsgivende aktiviteter ud af konkursboet, heriblandt Ud i Fremtiden. Spørgsmålet er imidlertid, om der er plads til to messearrangører, for Specialkompasset har ikke tænkt sig at holde sig til Roskilde. Ambitionen er at lave et tilsvarende stort arrangement i Jylland. Jacob Porse kan dog ikke sige, om det bliver i 2018.
"Vi skal først finde relevante samarbejdspartnere", siger han.
Kim Ingwersen vil fortsætte med at afholde flere mindre messer.
"Disse unge skal ikke køre i to timer for at komme på messe, for så er de ikke friske til at tage imod indtrykkene", siger Kim Ingwersen.
Både plads til messer og Special Skills
De to messearrangører er ikke de eneste, der bejler til de unge. I Ishøj har der netop været afholdt Special Skills for første gang. Her konkurrerede 300 udskolingselever fra specialskoler og -klasser i forskellige discipliner efter samme koncept som Skills Stafetten for 8. klasser. Eleverne fik også tid til at arbejde i forskellige værksteder, så de kunne spore sig ind på, hvad de har lyst til at arbejde med fremover.
300 udskolingselever fra sjællandske specialklasser konkurrerer i special skills
Ifølge SkillsDenmark arbejder UU-vejledninger, specialskoler og kommuner andre steder i landet på at arrangere Special Skills. Det bekymrer hverken Jacob Porse eller Kim Ingwersen. Tværtimod.
"Special Skills er endnu et udstillingsvindue for de unge, og næste led er, at de besøger en messe, hvor de og deres forældre kan komme i dialog med uddannelsesinstitutionerne", siger Kim Ingwersen.
Lærer; Special skills får mine elever til at drømme om fremtiden
Jacob Porse peger også på, at Special Skills kører efter et helt andet koncept.
"Det er en brandgod ide, fordi det er en anden måde at fortælle de unge, hvad de kan komme til at beskæftige sig med. Jeg tror helt sikkert, at der er plads til både messer og Special Skills", siger Jacob Porse.
Uddannelsesmessen Specialkompasset holder åbent i Roskilde Kongrescenter i morgen fra 9 til 15 og igen fra 17 til 20 og torsdag fra 9 til 15. Der er gratis adgang.