Pisa for voksne på vej
Undersøgelsen - "Danskernes kompetencer" retter fokus mod den voksne befolkning. Det skal også undersøges, hvordan den første pisa-årgang har klaret sig siden de blev testet i år 2000.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
For eleverne i skolen har Pisa og de internationale sammenlignende undersøgelser længe været en del af virkeligheden. Nu skal resten af befolkningen prøve det samme - eller et udsnit af den.
Blandt andet skal 1500 elever, der i 2000 deltog i den første pisa igen undersøges, for at se om der er sammenhæng mellem deres resultater og dengang og hvordan det senere er gået dem.
"Det bliver spændende, at se hvordan PISA-resultaterne hænger sammen med den plads i livet, eleverne har fundet", fortæller seniorforsker Torben Fridberg fra SFI til folkeskolen.dk.
I alt skal undersøgelsen bestå af 5.000 besvarelser. I det hele taget vil det blive undersøgt, hvilken sammenhæng der er mellem uddannelsesniveau og kompetenceniveau.
Voksne tidligere undersøgt
SFI vil blandt andet teste befolkningens kompetencer på så forskellige områder som: Mødereferater, regnskaber og stemmefordeling ved skolebestyrelsesvalg eller generelle computerkompetencer. Læsning og matematiske kompetencer skal også prøves af.
PIAAC hedder organet bag undersøgelsen, det står for "Programme for the International Assessment of Adult Competencies' og er iværksat af OECD, der også står bag Pisa. Her i landet har undersøgelsen fået navnet: "Danskernes kompetencer". Undersøgelsen bliver finansieret af Undervisningsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Økonomi- og Erhvervsministeriet.
Der er tidligere blevet lavet en undersøgelse af voksnes kompetencer i blandt andet læsning.
Dataindsamlingen kommer til at foregå det næste halve års tid, selve rapporten er sat til at udkomme til september 2013.
Resultaterne skal sammenlignes med 25 andre lande.