"Der vil komme lovforslag i efteråret, men uanset udspillet til samlet reform af folkeskolen, ved vi, at forandringen først for alvor sker, hvis vi får de enkelte skoler med. Og det er Ny nordisk skole", siger Christine Antorini.
Antorini: Forandring kommer nedefra
Lovændringer sikrer ikke alene et fagligt løft. Pædagoger og lærere i børn og unges hverdag skal med. Ny nordisk skole skal få lærerne til gå forrest, når skolen skal forandres.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
DLF-næstformand i spidsen for Ny nordisk skole
"Vi har prøvet at lave reform af folkeskolen ved at gennemføre 28 lovforslag. Hvis man virkelig vil skabe forandring, så kan man ikke alene gøre det gennem lovgivning. Så må man i lige så høj grad tage de eksperter, der er ude omkring børnene, nemlig lærerne, pædagogerne og lederne med".
Undervisningsminister Christine Antorini har nedsat en gruppe af eksperter, der skal se på, hvad den nordiske skoletradition gør godt, og hvad der skal til for at forbedre dagtilbud, skolen og ungdomsuddannelserne. Målet er, at der sker et løft både fagligt og inden for de sociale kompetencer. Ekspertgruppen skal til august være klar med et såkaldt manifest - en beskrivelse af Ny nordisk skole, som praktikere så kan byde ind på.
"Vi har et stort behov for, at flere børn og unge kommer længere, end de gør i dag. Det gælder ikke bare de unge, vi taber på gulvet, men også den brede midte og dem i toppen. Der er behov for et løft - både fagligt og i forhold til sociale kompetencer", siger Christine Antorini.
Canadiske erfaringer
Antorini og Ellemann lytter til Canada
Ministeren lægger ikke skjul på, at hun har ladet sig inspirere af erfaringer fra skolerne i Canada.
"I Ontario har de i tæt samarbejde med blandt andet lærerforeningen om, hvordan løfter de og udvikler skolen. Det er vigtigt at få det medejerskab", siger Christine Antorini, som også har udpeget næstformand i DLF Dorte Lange som den ene af to formænd for gruppen.
Antorini lægger vægt på, at gruppen ikke kun skal have fokus på alt det, der skal være bedre, men også markere, alt det som pædagoger og lærere i dag gør rigtig godt.
"Vi vil også give den opbakning til de rigtig mange dygtige lærere og pædagoger, der hver dag arbejder med børnene. Der er rigtig meget i den nordiske pædagogiske tænkning, der gør, at vores børn er utroligt kompetente, når de forlader ungdomsuddannelsen til sidst".
Ikke oplæg til skolereform
Antorini afviser, at manifestet fra gruppen bag Ny nordisk skole kommer til at få direkte betydning for den kommende reform af skolen.
"Ny nordisk skole skal ikke lave folkeskolereform. I forhold til folkeskolereform har vi inviteret til et partnerskab, der består af DLF, skolelederne, forældrene og eleverne. Det er i partnerskabet, man drøfter reform af folkeskolen. Ny nordisk skole vil være med til at understøtte en reform. Men Ny nordisk skole er noget andet. Det handler om, hvordan man arbejder med forandringsledelse på daginstitutioner og skoler".
DLF går til partnerskabsmøde med en it-strategi
I dag kl. 17.00 mødes deltagerne i gruppen for første gang, og fra i morgen kan man følge gruppens arbejde via blandt andet blog og selv bidrage til arbejdet på www.nynordiskskole.dk. På Sorømødet i august kommer gruppen med et manifest.
"Det skal være et manifest, der beskriver en nordisk model, som giver et fagligt løft til alle. For det er det, der er målet", siger Christine Antorini.
Når manifestet er skrevet, så bliver der er roadshow, hvor de nordiske skoleprincipper bliver præsenteret rundt om i landet. Håbet er, at skolerne selv får lyst til at arbejde efter principperne.
"Vi vil ikke tvinge skoler eller dagtilbud til at være med. Men vi tror, vi kan inspirere rigtig meget til at få et medejerskab omkring forandring. Vi tror på, vi kan skabe meget bedre skole ved at gøre det i tæt samarbejde med praktikerne. Der vil komme lovforslag i efteråret, men uanset udspillet til samlet reform af folkeskolen, ved vi, at forandringen først for alvor sker, hvis vi får de enkelte skoler med. Og det er Ny nordisk skole".