Der har været et svagt fald i den danske matematik-score ved de seneste fire Pisa-undersøgelser. Men om de danske elever rent faktisk er blevet dårligere fra Pisa 2009 til 2012 kan man ikke sige med statistisk sikkerhed

Dansk matematik-fald ikke statistisk signifikant

Der var kun tre Pisa-point mellem de danske resultater i matematik i Pisa 2009 og Pisa 2012. Det kræver ifølge Pisa-konsortiet en forskel på mindst seks Pisa-point, hvis man skal kunne regne statistisk med forskellen. Der er altså ingen, der aner, om det danske Pisa-resultat er gået frem eller tilbage, fortæller radioudsendelsen Detektor i dag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ministeriet satte alligevel Danmark på rangliste

Leder af det danske Pisa-konsortium Niels Egelund og direktør i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Jacob Holbraad bekræfter i radioudsendelsen, at faldet ikke er statisisk signifikant. Alligevel blev faldet nævnt både i Niels Egelunds kronik i Folkeskolen og i styrelsens pressemeddelelse om Pisa 2012 uden forbehold.

"Det betyder, at om tallet er udtryk for et de facto-fald kan være svært at opgøre", siger Jacob Holbraad i Detektor og erkender, at det er en vigtig oplysning. 

"Det kunne da godt være i eftertanken, at man skulle have skrevet det".

Pisa: Lille nedtur for Danmark - større for Sverige og Finland

 

 

Læs mere

Detektor

Undervisningsministeriets pressemeddelelse