Det var en rørt og stolt lærer, der i dag fik overrakt Ove Lund og Hanne Nisteds lærerpris. Nina Riising Erri underviser på Toftlund Distriktskole, og nogle af pengene skal på et ganske særligt køretøj.Foto: Jesper Knudsen
Sønderjysk udskolingslærer vinder stor lærerpris: ”Jeg troede, det var telefonfis”
49-årige Nina Riising Erri fik i dag prisen som årets lærer. Hun anede ikke, at prisen eksisterede, før hun fik et opkald, der rørte hende til tårer.
Først var hun lidt kort for hovedet, og derefter græd hun bare mest.
Annonce:
Sådan lyder den helt korte beskrivelse af lærer Nina Rising Erris rolle i den telefonsamtale, hvor hun for få uger siden fik at vide, at hun er årets modtager af Ove Lund og Hanne Nisteds lærerpris på 75.000 kroner. En pris, som hun fik overrakt i dag i Danmarks Lærerforenings hus i København.
Det var egentlig en travl onsdag på fælleskontoret på Toftlund Distriktskoles udskolingsafdeling, og den 49-årige lærer sad med hendes egne ord ”og biksede med at arrangere en lejrskole og noget med en filmfestival”, da telefonen ringede.
I den anden ende var formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening, Regitze Flannov. Inden hun overleverede den gode nyhed, vil hun lige sikre sig, at det nu er den rigtige Nina Riising Erri, hun har fået fat i.
Ove Lund og Hanne Nisteds lærerpris
Prisen uddeles hvert år til en lærer eller en gruppe af lærere, som har gjort en særlig aktiv indsats enten fagligt eller pædagogisk for at skabe en god skole. En indsats som stemmer overens med Danmarks Lærerforenings vedtægter, herunder DLF's Folkeskoleideal og foreningens professionsideal.
Prismodtageren udvælges af et udvalg bestående af formanden for Undervisningsudvalget, formanden for Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget. Derudover deltager Ove Lund samt Hanne Nisted i udvalget, så længe de ønsker det.
”Jeg var nok lidt kort for hovedet i starten, og jeg når at tænke, ’er de nu også begyndt at ringe rundt med deres spørgeskemaer? Regitze når at spørge fire gange, om det nu ér mig. Jeg forstår ingenting, og overvejer et øjeblik, om det er telefonfis”, fortæller hun.
Annonce:
Efterhånden går det op for Nina Riising Erri, hvad der foregår. Hun kigger rundt på kollegaerne i storrumskontoret, der pludselig opfører sig meget mærkeligt. Et par stykker fra ledelsen kommer ind og står og hopper i hjørnet, og da Regitze Flannov begynder at læse indstillingen op, som kollegaer, forældre og elever har skrevet i al hemmelighed, kommer tårerne.
”Jeg tror, at jeg tudede halvdelen af samtalen med Regitze, fordi det var så pænt, det hun fortalte, at de havde sagt”, siger den sønderjyske lærer.
Det var en af hendes kollegaer, der tog initiativ til at indstille Nina Riising Erri, men både elever, kollegaer, skoleledelse og forældre kom med begrundelser for, hvorfor hun fortjener prisen. Og i dag, da prisen blev uddelt, var hun stadig berørt af indstillingen.
”Tænk, at der er nogen, der har gjort et stort forarbejde for at indstille mig til en pris, og at der så mange, der sætter pris på det, som jeg jo bare går og laver. Der er jo bare noget man går og gør, synes man selv. Det er helt utroligt rørende”.
Annonce:
En kollega, man er stolt af
Ove Lund og Hanne Nisteds lærerpris uddeles hvert år til en lærer, eller en gruppe lærere, der har gjort en særlig aktiv indsats enten fagligt eller pædagogisk.
Kigger man i indstillingen er det dog ikke kun én indsats, der har skabt grobund for at indstille Nina Riising Erri, men nærmere det faktum, at hun er en lærer, der har mange opgaver og står i spidsen for mange projekter.
Selv mener Nina Rising Erri, at kollegaernes primære begrundelse var den arbejdsindsats, hun havde lagt det seneste halve år. Her var hendes team, der bestod af fire lærere, i perioder ramt af sygdom og dødsfald i familien, der gjorde at Nina Riising Erri var den eneste tilbage fra teamet.
Annonce:
”Der gav vi den alligevel fuld gas og lykkedes med rigtig mange ting”, fortæller hun.
Skolen har blandt andet haft forfatterbesøg, som Nina Riising Erri var medarrangør af, 8. klasse deltog desuden i en filmfestival, hvor årgangen tog samtlige filmpriser i Tønder Kommune, og den 49-årige lærer spiller også en central rolle i at arrangere lejrskole og starte et nyt samarbejde med en tysk skole.
Under prisoverrækkelsen læste Regitze Flannov passager op fra indstillingen,
”Kollegaerne skriver, at du har et højt ambitionsniveau, og at du forlanger meget af dig selv og af dem, du omgås med. Og så skriver de, at som kollega er man stolt af at arbejde sammen med hende.”
Annonce:
Og ordet stolthed gik igen i beskrivelsen fra eleverne.
”På en måde føler vi, at vi alle er Ninas yndlingselever, og på den må de for man også lyst til at gøre sit bedte og gøre hende stolt”, citerede Regitze Flannov.
Præmiepenge skal gå til en lyseblå Vespa
Da prisen blev overrakt i dag, var det en glad og spændt Nina Riising Erri, der tog imod blomster og diplom i Danmarks Lærerforenings hus i København.
For et par uger siden skrev flere af de lokale aviser om udnævnelsen, og siden har opmærksomheden været overvældende, fortæller hun.
”Det føles meget uvirkeligt og meget overvældende. Jeg er blevet bombarderet med søde hilsner fra nuværende og tidligere elever, kollegaer og forældre, så ja, det er en god oplevelse, men overvældende”.
Og spændingen over prisoverækkelsen er også til at tage og føle på, fortæller Nina Riising Erri.
”Jeg har været oppe jeg ved ikke hvor mange gange i nat”.
Med prisen følger 75.000 kroner, og selvom hun ikke ved, hvad hun skal stille op med dem alle sammen, er der én meget konkret ting, som hun ved, der skal investeres i.
”I et forsøg på at lære mine elever at pante flasker er jeg begyndt at spare sammen til en lyseblå Vespa med pantpenge. Jeg manglede stadig 27.896 kroner, da jeg fik prisen, så man kan sige, at jeg har fået et godt stykke på vejen til det”, fortæller Nina Riising Erri.