Debat

Den internationale dag for bælgfrugter skal jo heller ikke handle om mejeriprodukter, skriver Anne Hammer.

Debat: Lad os nu please beholde ’Lærerens dag’ for os selv

Vi udvisker en hel FN-mærkedag, når vi gør dagen til ’personalets dag’. Vi lærere fortjener vores egen dag, hvor vi bliver anerkendt for vores vigtige arbejde, mener Anne Hammer.

Offentliggjort

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Jeg ved godt, at jeg stikker hånden lige ind i en hvepserede.

I morgen er det nemlig Lærerens dag. Det er en international mærkedag, der hylder lærere over hele verden for deres store og gode arbejde og for den enorme betydning, de har for eleverne og samfundet. Dagen sætter desuden fokus på, at uddannelse er en fundamental menneskeret.

Desværre er denne dag ved at blive udvisket, og dens fokus på lærerne og vigtigheden af lærerarbejdet forsvinder, når vi i bedste mening giver dagen navne som 'Personalets dag' eller 'Medarbejderens dag', som det hedder på min skole.

Tillad mig at sætte det på spidsen. Den internationale dag for bælgfrugter skal jo heller ikke handle om mejeriprodukter, og når verdens diabetesdag den 14. november sætter fokus på type-2-diabetes, forebyggelse og følgesygdomme, så skal det jo ikke handle om sklerose, AIDS og alle mulige andre sygdomme.

Meningen med den slags dage er netop at sætte fokus på og sprede viden om vigtige emner.

Derfor giver det rigtig god mening at have en dag, hvor vi fokuserer på lærerarbejdet – og kun lærerarbejdet.

De 364 andre dage

Når det er sagt, så synes jeg da absolut, at vi skal sætte fokus på og hylde andre medarbejdergrupper på landets skoler. Her tænker jeg ikke mindst på pædagogerne. De skaber sammenhæng mellem skole og fritid og laver et vigtigt stykke arbejde med elevernes trivsel og relationer, ligesom de indgår i det centrale samarbejde med os lærere og forældre.

Vores skole kunne slet heller ikke hænge sammen, hvis det ikke var for vores hårdtarbejdende og dygtige skolesekretærer, der holder styr på både tal, skemaer, møder, lovgivning, telefoner og meget mere. Det sikrer, at en supertanker, som en folkeskole er, sejler sikkert afsted.

Og når vi er ved det, så er rengøringspersonalet uundværlige, ligesom teknisk service-personalet er det. Ja, selv ledelsen burde have en dag, hvor vi fejrede deres betydning for skolen.

Det har vi heldigvis 364 andre dage til.

Please, lad os beholde vores dag

Jeg forstår egentlig godt, hvorfor man mange steder har ændret lærernes dag, så den inkluderer alle de mange faggrupper på skolen. For hvorfor skal én gruppe løbe med al hæderen på denne dag?

Det er jo ikke fordi, der går et skår af mig, hvis jeg skal dele lærerens dag med andre faggrupper. Jeg har jo heller ikke mindre fødselsdag, fordi 17.429 andre danskere også har fødselsdag samme dag som mig. Og selvfølgelig deler jeg gerne både kage, bolsjer og æbler med alle de andre medarbejdergrupper på skolen.

Jeg forsøger da også at liste hånden ud af hvepsereden ved at lade dette indlæg være en helt oprigtig hyldest til alle de andre uundværlige medarbejdere, som får en skole til at fungere: I burde få jeres helt egen dag.

Men please, lad os lærere beholde denne ene dag, hvor vi kan mærke både anerkendelse og taknemmelighed. Det synes jeg ærligt talt, vi fortjener.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk