Tusindvis af børn lærer om livet på flugt til Børnerettighedsdagen
Skoler over hele landet markerer i dag Børnekonventionens fødselsdag i samarbejde med Red Barnet. I år er fokus på børn på flugt og deres rettigheder. Med krig i Europa og historisk mange mennesker på flugt er behovet for viden om egne og andres børnerettigheder kun blevet endnu større.
Alle børn har rettigheder - uanset hvem de er, hvor de kommer fra og hvor de bor. Det fejrer tusindvis af børn på skoler over hele landet i dag.
Sammen med Red Barnet markerer de årsdagen for vedtagelsen af FN's Børnekonvention, og det sker med fællessang, flotte plakater, konfettikanoner, fordybelse og meget andet på skoleskemaet.
I år er fokus på børn på flugt og den særlige beskyttelse, som børnerettighederne sikrer dem. Krig i Europa og historisk mange mennesker på flugt har sat sit præg på hverdagen også hos mange skolebørn i Danmark. Flere har fx været med til at tage imod børn på flugt fra Ukraine, og derfor tager Børnerettighedsdagen i år både udgangspunkt i de rettigheder, som alle børn har, og de rettigheder, som sikrer børn på flugt en særlig beskyttelse.
Knap 130 skoler har tilmeldt sig Børnerettighedsdagen, og det glæder Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen.
"Vi er rigtig glade for, at så mange skoler og børn er med igen i år. Børnerettighedsdagen er jo ikke kun en festdag, men også en dag, hvor børn over hele verden bliver klogere på deres rettigheder. Og det er så vigtigt, at børn kender deres rettigheder, så de har mulighed for at sige fra, hvis rettighederne krænkes", siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:
"For mange danske skolebørn er krig og flugt rykket helt tæt på i år. De har måske været med til at tage imod børn fra Ukraine, og derfor er det vigtigt at få skabt en bevidsthed om, at alle børn har rettigheder, og at alle børn på flugt har krav på en særlig beskyttelse. Jeg håber, at Børnerettighedsdagen i år vil bidrage til det", siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Vigtigt at sikre rettighederne for børn på flugt Red Barnet har lavet et omfattende undervisningsmateriale til alle alderstrin i grundskolen, som skolerne frit kan bruge - herunder også Red Barnets 51 ambassadørskoler. Fokus er på, hvad det vil sige at være på flugt som barn, og hvordan vi tager imod børn på flugt og skaber et stærkt fællesskab med plads til forskelle.
Mange skoler har stået overfor at modtage flere elever på flugt end tidligere. Det er årsagen til, at Red Barnet netop nu sætter ekstra fokus på den gode modtagelse og et rummeligt fællesskab med plads til forskelle.
"Vi skal styrke alle børns rettigheder. Det gælder i hele verden, og vi har et særligt ansvar for at sikre, at børn på flugt - uanset baggrund og nationalitet - kender til og kan få opfyldt deres rettigheder. For børnerettigheder er for alle børn", siger Johanne Schmidt-Nielsen.
I dag besøger hun Red Barnets ambassadørskole Høng Skole i Kalundborg sammen med Ramasjang-værten Hr. Skæg fra DR. Her vil de to fra kl. 9.00 om morgenen til kl. 11.30 lave happenings og tale om børns rettigheder med de omtrent 400 elever på skolen. Pressen er velkommen på Høng Skole og andre skoler landet over, der markerer Børnerettighedsdagen.
Læs også
-
Nye tal: Dobbelt så mange elever kommer næsten aldrig i skole
-
Lærere, ledere og forældre: Derfor døjer voldsomt mange med skolevægring
-
Digital dannelse i skolen: Vi risikerer at miste vores troværdighed
-
For lidt bevægelse: Tesfaye vil sende lærere på kursus, men Dansk Skoleidræt efterspørger ny kultur
-
Generalforsamling i Vejle Lærerkreds