"Skolerne har nok at gøre med at forholde sig til det, der kommer fra rådhuset. Hvis de ovenikøbet skal bøvle med nationale politikere, der kommer og kloger sig, så ender vi et sted, vi ikke har lyst til", lyder det blandt andet fra Venstres borgmesterkandidat Christian Budde.

Aarhus-kandidater: Medier og minister har været for hårde i sagen om Søndervangskolen

Medierne og Christiansborg har været for hurtige til at dømme i sagen om beskyldninger om snyd på Søndervangskolen, siger Venstres borgmesterkandidat i Aarhus i et fælles interview med en S-kandidat. Hverken borgmester eller rådmand ønsker at forholde sig til anklagerne mod den kendte Aarhusskole.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et fællesinterview i Lokalavisen Aarhus udtrykker Venstres borgmesterkandidat i Danmarks næststørste kommune Christian Budde sammen med S-kandidat Janus Boye stærk kritik af medierne og partifæller på Christiansborg i sagen om Søndervangskolen.

De anklager medierne og deres egne partifæller for have ageret domstol og dømt den nu tidligere ledelse på Søndervangskolen skyldig i bevidst snyd. Og det går ud over alle aarhusianske folkeskoler, mener de to kandidater.

"Mediedækningen og udtalelserne fra Christiansborg gik på et splitsekund fra en mistanke til, at der er svindel ved højlys dag. Jeg har ikke set noget, der dokumenterer, at der er blevet snydt med vilje. Det startede med en mistænkeliggørelse af de andre 'ghetto-skoler', og nu vil man undersøge alle vores 46 skoler. Det sker, mens mange forældre er ved at beslutte, om deres børn skal starte i folkeskolen eller en privat skole efter sommerferien. Men vi har altså rigtig gode folkeskoler i Aarhus", siger Janus Boye (S) til avisen. Han henviser til, at Aarhus Kommune har informeret Undervisningsministeriet om, at man blandt andet vil undersøgelse, om der er andre skoler i kommunen, der uretmæssigt har givet ekstra tid til de skriftlige prøver.

Hverken Christian Budde eller Janus Boye har p.t. plads i byrådet.

Aarhus Kommune erkender manglende tilsyn med prøverne i 2018 - er klar til at betale præmiesum tilbage

Hård kritik af ministeren: Ikke folkeskolen værdigt

Janus Boye kritiserer i interviewet også sin partifælles, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

"Jeg savner en minister, som har noget erfaring fra det kommunale. Problemet her er, når en minister på området så hurtigt går ud og 'taber kæben' og taler om, at snyd og svindel har fundet sted. Det er hverken retssamfundet eller folkeskolen værdigt", siger han til Lokalavisen Aarhus.

Sådan skrev Søndervangskolens ledelse til lærerne efter en eksamen uden karakterstigning 

Samme toner kommer fra Venstres borgmesterkandidat, Christian Budde, som kritiserer partitoppen på Christiansborg.

"Man skal virkelig fare med lempe, hvis man vil prøve at underkende et byråd og blande sig i sådan en sag. Jeg har i dag talt med vores gruppeformand (Karsten Lauritzen, red.), som havde en retorik, der gik på, at vi ikke havde styr på tingene i Aarhus, og at Christiansborg så må træde til og hjælpe os", siger han.

S-kandidat: Rani er kæmpe forbillede

S-kandidat Janus Boye kalder den nu tidligere leder på skolen Rani Hørlyck for et kæmpe forbillede for lærere vidt og bredt.

"Jeg kunne ønske mig, at nogen også sagde, at Rani har været et kæmpe forbillede, en rollemodel og en inspiration for lærere, ledere og pædagoger vidt og bredt. Det hører med til historien. Ingen kan tage det arbejde, hun har gjort for børnene derude, fra hende. Når man bare bliver slagtet på den måde, og det andet er usagt, forestiller jeg mig, at andre lærere og skoleledere må tænke sit", siger han.

Søndervangskolen mistænkes for også at fifle med sine fraværstal

På Christiansborg har Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby tidligere udtalt til Politiken, at hun mener, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) bør indkaldes til en alvorlig samtale om kommunens rolle i sagen om mulig snyd på Søndervangskolen.

Det skete på baggrund af Aarhus Kommunes første redegørelse til ministeriet, hvoraf det fremgik, at Søndervangskolen hele tre gange siden 2018 har været i ministeriets søgelys, og hver gang har Aarhus Kommune lavet en redegørelse uden at nævne anklagerne om snyd ved skolens prøver.

Borgmester og rådmand er tavse

Hverken Aarhusborgmester Jacob Bundsgaard (S) eller børn og unge-rådmand Thomas Medom (SF) har stillet op til interview om deres syn på Søndervangskolen, siden Folkeskolen og Politiken første gang skrev om anklagerne til den 29. september.

Folkeskolen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Aarhusborgmester Jacob Bundsgaard på udtalelserne fra partifællen.

Lærere: Skolen fifler sig også til højere elevtrivsel og forældretilfredshed 

Redaktionen har ligeledes forsøgt at få rådmand Thomas Medom til at forholde sig til udtalelserne fra de to kandidater, men heller ikke han ønsker at stille op til interview. I stedet har han sendt en skriftlig kommentar til redaktionen.

"Jeg har noteret mig byrådskandidaterne Budde og Boyes udsagn, som både er spekulative, vurderende og foregriber konklusionen af den uvildige undersøgelse, der er sat i gang. Det ønsker jeg ikke at bidrage til", udtaler Thomas Medom og tilføjer:

"Jeg synes, vi skylder både skolen og medarbejderne at afvente resultatet af undersøgelsen, som jeg blandt andet kommer til at bygge mine konklusioner på. Mit fokus lige nu ligger altså på børnene, forældre, medarbejdere og den midlertidige ledelse på Søndervangskolen, der står i en svær situation efter den kritik, der er rejst".

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ønsker heller ikke at kommentere på kritikken fra den socialdemokratiske byrådskandidat.

Konsulentfirmaet Pluss Leadership er udvalgt til at foretage en uvildig undersøgelse af både beskyldningerne mod Søndervangskolen og kommunens håndtering. Konsulentfirmaet afleverer efter planen sine konklusioner i december.

Lærere på aarhusiansk successkole: Vi blev presset til at fuske