Tillidsmandsbeskyttelse

”Vi ser desværre flere sager, hvor tillidsrepræsentanten er blevet afskediget eller fået en advarsel, hvor påstanden har været, at det er på grund det primære job, men hvor det viser sig, at det er på grund af virket som tillidsrepræsentant”, siger Teis Halsboe-Marcussen, der er advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Advokat fra FH: ”Vi ser desværre flere sager, hvor tillidsrepræsentanten er blevet afskediget"

Det er ikke ualmindeligt, at arbejdsgivere ligesom på Blågård Skole sanktionerer tillidsvalgte med begrundelse i deres primære job, fortæller Fagbevægelsens Hovedorganisation. I de tilfælde hvor det sker, rejser de faglige organisationer oftest en sag. 

Offentliggjort Sidst opdateret

"Det gælder om at passe på tillidsrepræsentantbeskyttelsen”.

Sådan lyder det fra advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation Teis Halsboe-Marcussen.

På Blågård Skole blev tillidsrepræsentanten 16. september hjemsendt og fritaget fra tjeneste efter anklager om krænkelser og mobning af ledelsen. Tillidsrepræsentanten (TR) blev hjemsendt i sin funktion af lærer – og ikke som tillidsrepræsentant, har forvaltningen oplyst til Folkeskolen

Det er desværre ikke et nyt fænomen, fortæller Teis Halsboe-Marcussen. Han vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men gerne om den generelle beskyttelse af tillidsvalgte.

”Vi ser desværre flere sager, hvor tillidsrepræsentanten er blevet afskediget eller fået en advarsel, hvor påstanden har været, at det er på grund det primære job, men hvor det viser sig, at det er på grund af virket som tillidsrepræsentant”, siger Teis Halsboe-Marcussen. 

Han fortæller, at i sådanne situationer vælger fagforeningen oftest at rejse en sag. 

Usaglig afskedigelse af tillidsrepræsentanter giver højere godtgørelse 

Han forklarer, at når der sker en sanktion over for en tillidsrepræsentant, så kan arbejdsgiveren få langt sværere ved at retfærdiggøre sine handlinger.

”Så kommer man ind i tillidsrepræsentantsbeskyttelsen. Overenskomsterne giver ofte tillidsrepræsentanterne længere opsigelsesvarsler, og oftest er det heller ikke muligt efter overenskomsterne at afskedige en tillidsrepræsentant, uden at arbejdsgiveren har indledt en faglig forhandling med den overenskomstbærende fagforening", siger Teis Halsboe-Marcussen og tilføjer: 

"Er en tillidsrepræsentant blevet afskediget, udmåles der efter retspraksis også en højere godtgørelse, hvis det viser sig, at afskedigelsen er usaglig".

Tillidsrepræsentanter kan bortvises

Advokaten understreger, at det ikke betyder, at man som tillidsrepræsentant kan gøre præcis, hvad der passer en.

"Tillidsrepræsentanten er også medarbejder. Rollen er ikke carte blance til at agere, som man har lyst til",  siger han.

Teis Halsboe-Marcussen peger på en sag fra 2020, hvor en faglig voldgift afgjorde, at en tillidsrepræsentant blev bortvist berettiget efter et groft brud på pligten til at behandle sine kollegaer respektfuldt. 

Her havde den pågældende tillidsrepræsentant i en ophedet situation sagt til en kollega: ”Du skal kraftedme ikke sælge mit arbejde, så kommer jeg fandme og skyder dig i hjernen”.

Sagen er beskrevet hos Selskabsadvokaterne og viser, at det altid beror på en konkret vurdering, når tillidsrepræsentant sanktioneres, fortæller FH's advokat.

Tillidsrepræsentanten er kollegaernes talerør

Men hvorfor er det egentlig, at tillidsrepræsentanterne skal have være mere beskyttede end deres kolleger? Det er der en god grund til, fortæller Teis Halsboe-Marcussen.

”Tillidsrepræsentanten er valgt af sine kolleger. Tillidsrepræsentanter er derfor oftest særligt udsatte, fordi de udtaler sig på vegne af deres kolleger. De indgår i svære forhandlinger på vegne af kollegerne og agerer talerør over for ledelsen. Det er derfor, man har en særlig tillidsrepræsentantsbeskyttelse”.

Skal arbejdsgiver afskedige på grund af nedskæringer, nyder tillidsrepræsentanten også en beskyttelse. 

"Man operer med et udtryk om, at tillidsrepræsentanten skal afskediges sidst 'blandt ligemænd'. Netop fordi man italesætter problemer over for arbejdsgiveren, har man en udsat position, og derfor er man beskyttet”, forklarer Teis Halsboe-Marcussen.

De formelle regler for at blive valgt som tillidsrepræsentant følger af overenskomsterne. Oftest indeholder de regler om, at man skal have været ansat et vist antal måneder, og man skal være en anerkendt og dygtig medarbejder for at blive tillidsrepræsentant, fortæller Teis Halsboe-Marcussen. 

DLF om Blågård-sag: Misbrug af ledelsesretten og brud på tillidsmandsbestemmelserne

Danmarks Lærerforenings juridiske chef og advokat Camilla Bengtson er enig med Teis Halsboe-Marcussen i, at arbejdsgivere forsøger at omgå tillidsrepræsentantbeskyttelse ved at sanktionere med afsæt i tillidsrepræsentanters primære jobfunktion. 

Og at det netop er det, der forsøges i sagen på Blågård Skole i København. Hun fortæller, at Lærernes Centralorganisation (LC) og Forhandlingsfælleskabet derfor har bedt Kommunernes Landsforening (KL) om fællesmøder om sagen.

”Lærernes Centralorganisation har som overenskomstpart skrevet til KL, at det er Lærernes Centralorganisations vurdering, at hjemsendelsen af skolens tillidsrepræsentant er et brud på hovedaftalens bestemmelse om, at parterne skal fremme et godt samarbejde og virke for rolige og stabile forhold, samt at der er tale om misbrug af ledelsesretten". 

"Derudover har Forhandlingsfælleskabet bedt om et møde vedrørende brud på tillidsmandsbestemmelserne i MED-rammeaftalen, som regulerer reglerne for tillidsmænd”, siger Camilla Bengtson.

Torsdag blev tre ledere fra Blågård Skole ligesom tillidsrepræsentanten hjemsendt af forvaltningen. Det sker efter, at lærerne har klaget over ledelsen til Arbejdstilsynet.