Ledelsen på Blågård Skole på Nørrebro har med ”grundløse anklager” lukket ned for en ”fuldstændig berettiget og konstruktiv kritik”.
Sådan lyder det i et brev fra de 33 tilstedeværende ud af i alt 38 lærere, som i deres fagforeningsklub var samlet til et møde på Blågård Skole. Brevet er sendt til Københavns Kommune, efter at lærernes tillidsrepræsentant den 16. september blev hjemsendt fra skolen.
Hjemsendelsen skete efter, at lærerne i et brev til forvaltningen havde gjort opmærksom på et presset arbejdsmiljø på skolen. Lærerne mener, at hjemsendelsen af deres tillidsrepræsentant er et angreb på deres ”medlemsdemokrati og ytringsfrihed”.
Formand for Københavns Lærerforening Katrine Fylking kalder det ”helt uhørt” at hjemsende en tillidsrepræsentant:
”Det
skaber stor utryghed, når en tillidsrepræsentant, som på vegne af fællesskabet
og lærerkollegiet har påpeget nogle arbejdsmiljøproblemer, der har stået på i en
længere periode, og som blandt andet har medført en ekstremt høj
personaleomsætning på skolen, hjemsendes på denne måde”, siger Katrine Fylking.
Hun mener, at hjemsendelsen på Blågård Skole kan skabe udfordringer på andre skoler i kommunen.
”Det skaber ikke blot
frygt for repressalier, men risikerer også at afskrække andre fra at stille op
som tillidsrepræsentant i fremtiden både på den pågældende skole og andre
arbejdspladser i kommunen”.
Årsag: Krænkende adfærd mod ledelsen
Baggrunden for hjemsendelsen er, at ledelsesteamet på skolen har oplevet krænkende handlinger fra tillidsrepræsentanten. Det beskriver de i en klage til Arbejdstilsynet, som Folkeskolen har fået indsigt i.
I klagen står blandt andet, at tillidsrepræsentanten ”kommer med stødende og latterliggørende bemærkninger til ledelsen”, ”at han anfægter vores rationelle og ledelsesmæssige dømmekraft ved at underkende vores hverdagsoplevelser” og ”saboterer og vanskeliggør ledelsens arbejde bl.a. ved at tilbyde kollegaerne en oppositionsposition til ledelsen”, lyder 3 ud af 14 argumenter.
I henvendelsen til Arbejdstilsynet forklarer ledelsesteamet også, at det er et relativt nyt team – skolelederen har været på skolen i fem år, mens souschefen har været der i 3,5 år.
Både skolelederen og souschefen har været sygemeldt i løbet af september, men kom begge tilbage på arbejde, efter tillidsrepræsentanten var blevet hjemsendt.
”Der er risiko for langtidssygemeldinger, alternativt at vi søger andre jobs og forlader skolen uden ledere”, lyder det fra ledelsen i klagen.
Lærere støtter tillidsrepræsentant
Men skolens lærere kan slet ikke genkende ledelsens beskrivelse af deres tillidsrepræsentant. De oplever ham som deres talerør på skolen.
”Han er valgt til at varetage vores interesser og vores arbejdsmiljø. I den ordlyd, vi har modtaget, står der skrevet, at hjemsendelsen skyldes mobning og gentagende krænkende adfærd. Det har vi meget svært ved at tro. Vi finder det besynderligt, at man i så fald ikke har reageret tidligere på anklagerne”, skriver lærerne i deres fælles brev.
Det har været turbulente år på Blågård Skole. Der er stor udskiftning blandt lærerne, og det presser arbejdsmiljøet på skolen. Det er noget, som lærerne og tillidsrepræsentanten flere gange har gjort opmærksom på. Men de oplever, at ledelsen ikke reagerer på bekymringen.
Derfor sendte de fredag den 23. august et brev til områdechef Line Nordberg i Københavns Kommune for at gøre kommunen opmærksom på problemerne.
Lederne på skolen skriver efterfølgende til lærerne, at de forstår deres frustrationer i forbindelse med dette skoleårs opstart. Men at der har været udfordringer med byggeri på skolen – blandt andet en uanmeldt byggeplads med to fire meter dybe huller i skolegården.
”Det har medført, at ledelsens tid til at lave den gode opstart blev mindre, da vi blev nødt til at prioritere jeres sikkerhed og arbejdsmiljø. Vi er rigtig ærgerlige over, at det samtidig har medført så store frustrationer, at I har set jer nødsaget til at skrive til områdechef Line Nordberg”, står der i brevet fra ledelsen.
Katrine Fylking finder det selvfølgeligt, at
tillidsrepræsentanten med opbakning fra lærerne går til områdechefen med et
problem, som de ikke mener, skolen selv kan løse.
”Som tillidsrepræsentant er det naturligt at fremføre kritik
indimellem – også af ledelsen. Det skal selvfølgelig foregå på en konstruktiv
måde, men det virker uforståeligt, at ledelsen har anmeldt
tillidsrepræsentanten til Arbejdstilsynet uden forudgående samtaler, hvor man
har forsøgt at løse eventuelle problemer via dialog eller andre muligheder, vi
har, inden for det ansættelsesretlige system, som vi har aftalt med hinanden”,
siger Katrine Fylking.
Besynderlig sammenhæng
Godt tre uger efter bekymringsskrivelsen er sendt til kommunen, bliver tillidsrepræsentanten hjemsendt.
Lærerne finder det ”besynderligt”, at hjemsendelsen sker ”netop som faglig klub har sendt en bekymringsskrivelse til områdechefen angående den store personaleomsætning på Blågård Skole”, står i det seneste brev til områdechefen fra lærerne.
”Med disse grundløse anklager lukkes der ned for en fuldstændig berettiget og konstruktiv kritik, som vi alle har en interesse i, bliver hørt. Vi er som ansatte dybt bekymrede for, hvordan det vil påvirke det i forvejen svære arbejdsmiljø, vi har på Blågård Skole”, lyder det i brevet fra skolens faglige klub.
”Vi så i stedet for hellere, at der blev gået i dialog med vores TR (tillidsrepræsentant, red.) om at løse de store problemer, vi står overfor, for at ændre den nuværende situation præget af utryghed. Usikkerhed. Uvished”, slutter brevet, som er underskrevet af tillidsrepræsentantsuppleanten på vegne af faglig klub på Blågård Skole.
Katrine Fylking fortæller, at hun aldrig har oplevet, at en tillidsrepræsentant er blevet sendt hjem på den måde, det er sket på Blågård Skole.
DLF: Beskyttelse af tillidsrepræsentanter er afgørende
Danmarks Lærerforening har nu rejst sagen om hjemsendelse i det fagretslige system. Formand Gordon Ørskov Madsen er uforstående overfor, at ledelsen på Blågård Skole har anmeldt tillidsrepræsentanten til Arbejdstilsynet uden forudgående dialog.
”Det er som om, man går direkte fra 0 til 100 og skaber en konflikt. Det er dybt problematisk, og det må ganske enkelt ikke brede sig til andre skoler eller kommuner”, siger han.
Sagen udgør ifølge Gordon Ørskov Madsen en alvorlig trussel mod vores
tillidsrepræsentantsystem:
”Tillidsrepræsentantens rolle er afgørende vigtig,
ikke mindst på skoler, der gennem længere tid har haft udfordringer med
arbejdsmiljøet og samarbejdet. Derfor har vi aftalt en særlig beskyttelse af
tillidsrepræsentanten, netop for at sikre, at TR kan pege på
arbejdsmiljøudfordringer på vegne af medarbejderne uden frygt for repressalier.
Den beskyttelse kommer vi til at stå urokkeligt fast på”.
Gordon Ørskov Madsen fortæller, at Danmarks Lærerforening tager sagen ”meget alvorligt” og ser den som helt principiel.
”Vi kommer til at forfølge sagen aktivt for at slå fast med syvtommersøm, at man ikke som ledelse eller forvaltning kan omgå reglerne for TR-beskyttelse”, siger han.
”Som fagforening reagerer vi, så snart vi ser tegn på, at
en ledelse eller forvaltning forsøger at omgå systemet og de regler for
TR-beskyttelse, vi har aftalt. Det må ikke ske. Vi er nødt til at holde fast i
dialogen og ordentligheden her”.
Københavns Kommune: Vi kendte ikke til arbejdsmiljøproblemer på skolen
Områdechef i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune Line Nordberg oplyser i et skriftligt svar til Folkeskolen, at tillidsrepræsentanten er hjemsendt som lærer – og ikke tillidsrepræsentant – da det udelukkende er Københavns Lærerforening, der kan fratage ham hvervet som tillidsrepræsentant.
Hun tilføjer desuden i e-mailen:
”Vi reagerer altid, når arbejdsmiljøet på en skole går i hårdknude.
På Blågård Skole har arbejdsmiljøet blandt andet været udfordret af en
renovering af skolen. Det var først i slutningen af august, at jeg fik en
henvendelse om, at TRIO og MED er utilfredse med arbejdsmiljøet. Derfor
indkaldte vi til et møde den 4. september for at blive klogere på situationen”.
Folkeskolen har også taget kontakt til ledelsen på Blågård Skole, som ikke er vendt tilbage på henvendelsen.