Anmeldelse

Smart, men for dyrt

Point for at ville øge læselysten, men dette system til at lytte og læse er for dyrt til at kunne bruges i skolesammenhæng.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fakta

TUK - lad bøgerne tale

499 kroner for højtaler, 499 kroner for bogpakke, 49 kroner for 8 TUK-tags, 39 kroner om måneden for TUK premium

Udgiver: TUK aps

Der er ingen tvivl om at lydbøger er rasende populære hos både børn og voksne i disse år. Nogen kan høre en lydbog eller flere om ugen, hvis de får lov.

Med det nyudviklede TUK-system kan man forbinde en fysisk bog med en højtaleren kaldet TUK-speakeren, så man kan høre bogen som lydbog. Dette foregår ved at man klistrer et såkaldt TUK-tag fast på bogen. Man køber bøger, tags og  højtaler udviklet specielt til at afspille bøgerne hos TUK.

Når man har investeret i højtaleren, skal man sætte den op via en app i sin telefon. Når man er kommet gennem de mange trin i installationen, er man klar til at scanne sine TUK-tags med sin telefon. Når de er scannet, kan man så forbinde tag og højtaler og begynde med at lytte.

Ifølge en video på hjemmesiden er systemet inspireret af de gode gamle 'Læs og Lyt'-kassettebånd, hvor et pliiiing indikerede at man skulle bladre om på næste side. Min generation vil huske disse bånd med glæde og nostalgi. Jeg husker endda en endnu ældre singleplade med Disneys Askepot.

Men måske er nostalgien i pling-lyde og bladren i bog mest for de voksne. Hvis man hører en moderne lydbog er der jo ikke en pling-lyd, der hvor oplæseren bladrer om på næste side. Og med TUK skal der altså betales for premium-abonnement får at få pling-lyd i udvalgte bøger!

Jeg er ikke i tvivl om at TUK er blevet udviklet som en følge af lydbøgernes stigende popularitet. Men altså… 499 kroner for en højtaler, der kun kan afspille lydbøger via et særlig tag, der skal betales for og så indkøb af bøger... Der er i skrivende stund tilbud på hjemmesiden: en serie med tre titler koster for eksempel 499 kroner. Tilsammen er det ærlig talt lidt af en udskrivning. Dog skal det siges at hvis man har papirbøgerne i forvejen, kan man nøjes med at købe lydbogen og dermed spare penge.

TUK- premium giver, ud over pling-lyd, blandt andet mulighed for at indtale sine egne historier i appen, at købe TUK-tags til halv pris og man vil modtage eksklusive tilbud ind imellem. Men man kommer op på en pris over 1000 kroner, bare inden man egentlig er i gang. Dertil skal siges at hvert TUK-tag kun kan indeholde en lydbog. De kan ikke spilles over med tiden efterhånden som man måske bliver for gammel til en bog.

Nogen vil helt sikkert synes, at det er alletiders med denne særlige teknologi. Andre, som jeg selv, vil synes, at det dybest set er en unødvendig gimmick. Det bliver, i min optik, for snævert når det hele er så specifikt koblet op på TUK-tags. Hjemme i privaten kan systemet sikkert skabe glæde og hygge for nogen. Men synes man det er for dyrt og bøvlet, er der andre steder at finde lydbøger. I en skole kan jeg ikke umiddelbart se, at det er anvendeligt. Hvor mange højtalere og tags skulle man ikke have i gang? For mange. Hvis vi vil arbejde med lydbøger i undervisningen, er der andre muligheder, der er meget nemmere arbejde med for både lærere og elever. 

Point og respekt for at udtænke og udvikle et system som det her, både for det tekniske og for at ville styrke børns læselyst. Det første kan ikke være helt nemt, og det sidste er helt sikker ikke altid nemt. Men jeg er bange for at det simpelthen er for dyrt i længden.