Hvis en far med delt forældremyndighed kontakter skolen, så skal de give ham adgang til forældreintra, lyder det fra ministeriet.

Skoler skal give fædre adgang til skoleintra

Fraskilte forældre med delt forældremyndighed har lige ret til at få oplysninger om barnet via skoleintra. Skolen har ikke pligt til på eget initiativ at kommunikere til begge forældre, men hvis faren beder om adgang, skal skolen give den. Sådan lyder det fra Undervisningsministeriet som svar på et paragraf 20-spørgsmål.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter forældreansvarsloven har forældre med fælles forældremyndighed samme ret til at få oplysninger om barnet. Men nogle skoler sender kun oplysninger via intra til moderen. Og hvis forældrene er skilt, kan det betyde, at faderen ikke får oplysningerne. Det har fået Ligestillingsudvalget med Mette Abildgaard (K) i spidsen til at stille følgende spørgsmål til social- og indenrigsminister Karen Ellemann:

"Vil ministeren oplyse, om det er i overensstemmelse med gældende lovgivning, hvis skoler forlanger, at fædre med delt forældremyndighed skal have moderens tilladelse for at kunne logge på forældreintra og tilgå oplysninger om barnets skolegang?"

Karen Ellemann har bedt Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling om bidrag, og ministeriet svarer, at forældrenes rettigheder efter folkeskoleloven tilkommer den eller de personer, som har forældremyndigheden over eleven. Loven siger ikke noget om, hvordan skolerne praktisk skal gøre i forhold til fraskilte forældre.

Statsforvaltningen: Skolen er ikke forpligtet til at tage kontakt

Men Statsforvaltningen har i 2012i en sag om udmeldelse af børn fra skole sagt:

"Statsforvaltningen finder på det grundlag, at en kommunal folkeskole som udgangspunkt er berettiget til at kommunikere om eleven med den forælder, som skolen eller kommunen kender som sådan, og som i den konkrete situation optræder som indehaver af forældremyndighed. Skolen må således som udgangspunkt kunne anse denne forælder som udstyret med de rettigheder og handlebeføjelser, som efter folkeskoleloven tilkommer forældrene.

"I tvivlstilfælde må skolen kunne anse den forælder, hos hvem eleven har bopæl, som bemyndiget til at handle på forældremyndighedens indehavers vegne. Dermed er skolen efter statsforvaltningens opfattelse ikke forpligtet til af egen drift at inddrage den anden forælder, herunder f.eks. ved partshøring forud for en beslutning om udmeldelse af en elev."

Ministeriet: Men skolen skal give adgang

Det betyder ifølge ministerens svar, at skolen ikke nødvendigvis er forpligtet til at kommunikere om eleven til begge forældre.

"Omvendt læser Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling også afgørelsen således, at hvis skolen er bekendt med eller har grund til at antage, at den ene forælder ikke handler på den anden forælders vegne, så forpligter det skolen til at kommunikere med dem begge. Det vil i praksis sige, at hvis en far, som har del i for ældremyndigheden, anmoder om adgang til ForældreIntra, så skal skolen give det. En skole vil således ikke efter ministeriets opfattelse kunne kræve den ene forælders godkendelse, før den anden forælder kan få adgang til oplysninger om barnet, hvis begge forældre har del i forældremyndigheden". 

Læs mere

Spørgsmål/svarpå folketinget.dk