Puljen med de 50 millioner tilskudskroner udløb i første omgagn med udgangen af 2012, men inden jul blev den forlænget til og med første kvartal af 2013. Først efter 1. april vil der være fuldt overblik over, hvor stor en del af de 50 millioner kroner, som er blevet udbetalt til kommunerne.
Kun 13 af de 50 millioner it-kroner er blevet udbetalt
Nye tal fra Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at kommunerne i 2012 kun har søgt om 13½ af de i alt 50 millioner kroner, der blev afsat som tilskud til skolernes indkøb af digitale læremidler i 2012.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ministeriet for Børn og Undervisning har netop udbetalt tilskudskroner til de kommuner, som inden 1. december 2012 har indsendt dokumentation for deres indkøb af digitale læremidler.
1. december var skæringsdatoen, hvis kommunerne ville have udbetalt tilskuddet inden årsregnskabsafslutningen. Ministeriets optælling viser altså, at kun lidt over en fjerdedel af de 50 millioner it-tilskudskroner er blevet udbetalt på den baggrund. 36 af de 98 kommuner har indsendt dokumentation for deres udgifter til indkøb af digitale læremidler.
Nu kommer de første 50 millioner til digitale læremidler
Vicedirektør i Kunder og Digitalisering hos Uni-C Jakob Harder vurderer dog, at der er en række kommuner, som af forskellige årsager endnu ikke har indberettet deres indkøb til ministeriet.
"Der har været en skæringsdato 1. december, men der er flere deadlines, og fristen for, hvor længe, man kan søge tilskud fra puljen på de 50 millioner er lige blevet forlænget, ind til de nye tilskudskriterier meldes ud senest 1. april 2013. Så først der får vi endeligt overblik over, præcis hvor stor en del af puljen, der er blevet brugt", siger han.
Ministeriet forlænger it-tilskud
Uklar information fra ministeriet Formand for It-vejlederforeningen John Klesner vurderer, at kommunerne allerede nu har købt digitale læremidler for et væsentligt større beløb end de godt 27 millioner kroner, som det netop udbetalte tilskud på 13,5 millioner antyder.
Han mener, det lave antal kommuner, som indtil nu har indberettet deres indkøb til Uni-C, blandt andet skyldes problemer med timingen i en række af ministeriets og Uni-C's udmeldinger om tilskuddene samt uklar information til kommunerne.
"It-millioner kommer for sent til næste skoleår"
"Rammerne for, hvordan indberetningerne af de her indkøb skulle ske, er kommet drypvis, uden at kommunerne er blevet specifikt informeret om det. Så som jeg ser det, er der sket lidt en kommunikationsbrist på det her punkt. Det kan være medvirkende til, at nogle kommuner har haft svært ved at skaffe overblik over, hvornår de her deadlines har ligget," siger han.
Forlag: Det endelige tal bliver større Ebbe Dam Nielsen, forlagsdirektør i Alinea og formand for sektionen for undervisningsforlag i Forlæggerforeningen, er ikke i tvivl om, at den netop overståede udbetalingsrunde til kommunerne ikke giver det fulde billede af kommunernes indkøb.
"Når jeg ser på Alineas omsætning på digitale læremidler i 2012 og den viden, vi har om markedet, så vil jeg forvente, at det endelige tal bliver væsentligt større", siger han.
Ingen nye læremidler til fag, som ikke får it-tilskud
Tilskudskriterierne, som fulgte med de første 50 millioner statslige it-tilskudskroner, blev offentliggjort i juni 2012, hvor skolerne havde planlagt det forestående skoleår og indkøbt læremidler. Derfor er det afgørende, at kriterierne for den nye tilskudsrunde i 2013 allerede kommer efter første kvartal, mener Ebbe Dam Nielsen.
"Sidste år brugte kommunerne en stor del af deres læremiddel-budget på at købe traditionelle lærebøger. Men det tror jeg ikke kommer til at ske i år, fordi tilskudspengene kommer langt tidligere end det var tilfældet i 2012".
Engelsk advarsel: Danmark kan spilde it-millioner
Næste år bliver det lettere for kommunerne Jacob Harder fra Uni-C erkender, at det har haft indflydelse på kommunernes adfærd, at tilskudskriterierne i 2012 først blev meldt ud, efter at mange skoler havde foretaget deres indkøb af læremidler.
"Det må vi tage på vores kappe, og på den baggrund kan der godt være skoler og kommuner, som har ventet med at bruge pengene," siger han.
Ny rolle til Uni-C: Vil sparre med lærerne om it i skolen
Han vurderer dog, at det næste år bliver langt lettere for skoler og kommuner at tage indkøb af digitale læremidler med i deres planlægning af skoleåret.
"Nu har de viden om, hvordan tilskudspuljen fungerer, og de nye kriterier forventes at komme i god tid til, at de kan inddrages i planlægningen af næste skoleår og indkøbene af læremidler," siger han.