Faglig forening - Tysk

Søndag går tyskerne til valg. Vi har brug for en forpligtende Tysklandsstrategi, hvis vi skal vende udviklingen for tyskfaget.

Tysk under pres: Jeg har flere gange skrevet til udenrigsminister Løkke, men aldrig fået svar

Det tyske valg er lige om hjørnet, og selvom vi er afhængige af det tyske marked, daler vores tyskkundskaber. Vi har brug for en Tysklandsstrategi.

Offentliggjort Sidst opdateret

Søndag den 23. februar går tyskerne til valgurnerne, og herhjemme står det klart, at tysk er et fag/sprog, som er under pres.

Tysklærerforeningen for grundskolen

Her skriver på skift medlemmer af Tysklærerforeningen for grundskolens bestyrelse.

Selvom omkring 100.000 danske arbejdspladser er afhængige af det tyske marked, rækker de flestes tyskkundskaber kun til at sige ”guten Tag” og ”Danke schön”, sådan som man kunne høre det i radioavisen onsdag den 19. februar.

Samtidig er der færre, der vælger tysk i gymnasiet, og karaktergennemsnittet i folkeskolen daler også, hvilket giver problemer for erhvervslivet. Tyskland er nemlig det største marked for de små og mellemstore virksomheder her i Danmark. Hør bare, hvad direktør i erhvervsorganisationen SMVdanmark, Jakob Brandt, siger til DR: ” Vi tror måske, at hvis man bare kan tale engelsk, så kan man begå sig i hele verden. Sådan er det ikke i Tyskland. Der skal du kunne tale tysk.”

Del gode ideer

Vil du bidrage til Folkeskolens inspirationsunivers? 

Så send en mail med dit indlæg til inspiration@folkeskolen.dk

Medsend gerne et billede af dig selv, som vi må bruge.

Løsning nr. 1: Styrk tysk i skolen

Undersøgelser viser, at jo tidligere børn introduceres til et fremmedsprog, desto bedre tilegner de sig det. Tysk kunne introduceres allerede i indskolingen som et supplement til engelsk. I f.eks. Tønder og Sønderborg har man de seneste ni år haft tysk allerede fra 1. klasse.

Undervisningen kan gøres mere relaterbar ved at inkludere tyske film, musik, spil og sociale medier, som eleverne i forvejen bruger. Udbuddet på YouTube er utrolig stort. Chat GPTs mange muligheder kan udnyttes af såvel lærere som elever.

Tysklærerne kan arbejde på udveksling med skoler i Tyskland og styrke samarbejdet med tyske skoler, så elever oplever sproget i praksis og får et personligt forhold til det.

Løsning nr. 2: Tæt forbindelse til erhvervslivet

Praktikforløb i Tyskland: Gymnasier og erhvervsskoler kan samarbejde med virksomheder på tværs af grænsen for at tilbyde praktikforløb.

Erhvervssprog som valgfag: Man kan kombinere tysk med faglige uddannelser, f.eks. "Tysk for handels- og håndværksfag," så sproget kobles til konkrete jobmuligheder.

Mentorordninger: Virksomheder med tyske forbindelser kunne tilbyde mentorordninger, der giver studerende indblik i, hvordan tyskkundskaber åbner karrieremuligheder.

Løsning nr. 3: Fremhæv Tysklands betydning

Vi skal tydeliggøre, hvor vigtig Tyskland er som Danmarks næststørste handelspartner og som en kulturel nabo.

Vi kan forsøge at fremme arrangementer som tyske filmfestivaler, teaterforestillinger og litteraturdage.

Vi skal også synliggøre succeshistorier om f.eks. unge, der har fået spændende karrierer takket være tysk.

Løsning nr. 4: Politiske incitamenter

Kommuner med mange tyske turister bør kunne se det fornuftige i at finansiere sprogrejser og udveksling. Der bør ydes økonomisk støtte til elever og studerende, der vil tage et ophold i Tyskland.

Læreruddannelserne bør styrkes med fokus på tysk, så flere vælger at blive tysklærere.

Samarbejde med Tyskland: Regeringen kunne opfordres til at iværksætte flere bilaterale programmer for unge og erhvervsaktive.

Løsning nr. 5: Tysklandsstrategi

Den seneste officielle Tysklandsstrategi fra den danske regering blev lanceret i februar 2016.  

I november 2020 fremsatte Venstre et beslutningsforslag i Folketinget om udarbejdelse af en ny Tysklandsstrategi inden den 1. juni 2021. Forslaget havde til formål at styrke dansk eksport til Tyskland, tiltrække flere tyske turister til Danmark og styrke de kulturelle bånd mellem de to lande. 

Det forslag kom der ikke noget ud af.

Den 24. juni 2021 afgav Folketingets Europaudvalg en beretning over beslutningsforslaget, hvor et flertal udtrykte enighed om behovet for at styrke forholdet til Tyskland på områder som kultur, sprog, turisme og handel. 

Heller ikke det, kom der noget ud af.

Det er en kendsgerning, at det siden 2016 er gået alvorligt tilbage for faget tysk.

Undertegnede har siden januar 2023 rettet adskillige henvendelser til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen uden på noget tidspunkt at have fået et svar.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har i et svar til undertegnede den 23. januar 2025 bl.a. skrevet: ”Udfordringerne på fremmedsprogsområdet er komplekse, og der er desværre ingen nemme løsninger. Derfor vil jeg se nærmere på, hvad vi kan gøre på uddannelsesområdet for at styrke sprogfagene, herunder tysk, så de bliver mere attraktive.”

Håbet er lysegrønt.

Vil man vende udviklingen for faget tysk, er det nødvendigt, at der udarbejdes en forpligtende Tysklandsstrategi, der igen kan sætte skub i motivationen for at lære tysk, og som kan fremme uddannelsesniveauet og ikke mindst fremme den kulturelle og erhvervsmæssige udvikling.