Kronprinsessen ankommer til Tivoli Hotel, hvor konference om Fri for Mobberi finder sted. Foto: Sebastian Bjerril
Kronprinsessens mobbeprogram inspirerer i flere lande
Torsdag formiddag bød Kronprinsesse Mary seks lande til en konference i København for at vise, hvordan Kronprinsessens mobbeprogram arbejder med at mindske mobning i skolen. Børn skal have lov til at være sig selv, lød det fra Kronprinsessen.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Mobning er en universel udfordring, som kan have alvorlige konsekvenser for børn og deres fremtid, uanset om de bor i Tallinn, Thorshavn eller København. Børn skal vokse op i et åbent og støttende miljø, der giver individet plads til at blomstre. Et miljø, der giver børn mulighed for at blive lige præcist dem, de skal være - nemlig sig selv", lød det blandt andet fra kronprinsesse Mary, da hun bød velkommen til et to dages langt internationalt seminar om programmet Fri for Mobning.
Annonce:
Seminaret er det første internationale møde for projektet, som Mary Fonden og Red Barnet står bag, der forsøger at skabe stærke fælleskaber for børn i alderen 3-8 år.
"De kommende to dage vil handle om at udveksle og dele viden, erfaringer og læring, så vi kan videreudvikle et i forvejen effektivt Fri for Mobberi-program", sagde Kronprinsessen.
Fri for Mobberi er startet som et dansk projekt, men har spredt sig til at blive brugt i Grønland, Estland og Island, og Litauen står klar til at hoppe med på anti-mobbe-vognen. I dag og i morgen har kronprinsessen og resten af Fri for Mobberi-programmet inviteret repræsentanter for de fire lande samt Færøerne, som lige nu overvejer muligheden for at implementere en færøsk udgave af programmet.
Annonce:
I sin åbningstale til forsamlingen lagde kronprinsessen vægt på, at projektet handler om at lære børn, hvordan man er en god ven.
"De børn, som er med Fri for Mobberi-programmet, lærer helt fundamentale værdier som tolerance, respekt, omsorg og mod. De lærer, hvad det vil sige at være en god ven. De skal have modet til at reagere, hvis de føler, at de selv eller andre bliver behandlet dårligt", lød det fra kronprinsesse Mary.
Estland er glade for kronprinsessens moppeprogram
Den internationale skolebørnsundersøgelse HBSC fra 2010 fra viser, at seks procent af danske børn i alderen 11-15 år jævnligt bliver mobbet. For Grønland og Estland er tallene henholdsvis 16 og 18 procent. Begge lande har derfor inkorporeret det danske anti-mobbeprogram. I Estland arbejder 75 procent af alle børnehaver og 16 procent af skolerne i dag med programmet.
Annonce:
"Da vi begyndte implementeringen af Fri for Mobberi i Estland, vidste alle, at vi havde problemer med mobning. Alligevel fandtes der ingen systematiske metoder til at forebygge mobning. Fri for Mobberi har haft indflydelse på at forebyggelse nu er et vigtigt emne i Estland", siger koordinator for Red Barnet i Estland, Kadi Hainas.
Programmet Fri for Mobberi blev oprindeligt lanceret i 2007 i Danmark og bruges i dag i cirka 45 procent af de danske børnehaver og på mere end hver tredje skole.