Spillerne oplever et lykkeligasus, når de er til stævne med deres håndboldhold. Det skal eleverne på specialskoler også have mulighed for, mener Rikke Nielsen, der har taget initiativ til Lykkeliga.
Lykkeliga introducerer håndbold til specialskoler
Den tidligere professionelle håndboldspiller Rikke Nielsen har datteren Magda med Downs syndrom. Da hun ikke kunne finde et håndboldhold til hende, dannede hun selv et. Nu vil Rikke Nielsen hjælpe specialskoler i gang med håndboldaktiviteter.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Få uger efter at Rikke Nielsen havde dannet et hold til sin datter med Downs syndrom spillede 40 udviklingshandicappede børn håndbold hos Aalborg Kidz i Gistrup ved Aalborg. Seks måneder senere blev den tidligere professionelle håndboldspiller kåret til Årets forbillede 2016 til DR's traditionelle sportsgalla på tv.
Annonce:
For at sprede successen ud til hele landet dannede Rikke Nielsen den selvejende institution LykkeLiga, som i december 2017 fik tildelt tre millioner kroner fra Socialstyrelsen. Kort efter fulgte to fonde trop med i alt fire millioner kroner til et treårigt udviklingsprojekt.
"Det er virkelig gået stærkt. Målet var 25 klubber på tre år, men der er allerede dannet 51 klubber med håndbold til børn med et udviklingshandicap", fortæller Rikke Nielsen, som kan tælle klubber fra Bornholm i øst. Færøerne i vest og Grønland i nord.
I opstartsfasen fik Rikke Nielsen gavn af et samarbejde med Dybkær Specialskole i Silkeborg, som anvender håndbold i sin undervisning af elever med generelle indlæringsvanskeligheder. De har blandt andet mødt hinanden til stævner.
Hos Aalborg Kidz er der forældre, som kører i en time for at få deres børn til træning, men der er stadig mange, som ikke kommer afsted.
"Vi vil også give disse børn et lykkeligasus, og derfor gennemfører vi et pilotprojekt, hvor vi laver håndboldaktiviteter på tre specialskoler", fortæller Rikke Nielsen, som i dag er ansat som leder af sekretariatet bag lykkeliga.
Hun er i kontakt med Nyborg og Ringsted Kommuner og har foreløbig fået en aftale i stand med Rævebakkeskolen i Nyborg, som underviser elever med generelle eller vidtgående indlæringsvanskeligheder.
Annonce:
Målet er at skabe begejstring til træning
Den oprindelige plan var at udvikle et læringskoncept om lykkeligahåndbold, men det er Rikke Nielsen gået bort fra.
"Vi står for at skabe begejstring til træning og tænker ikke så meget i faglighed og handleplaner. Vi går heller ikke op i diagnoser, og vi har eksempler på, at børn i kørestol også spiller med sammen med en ledsager. Det kan være en stor udfordring, men vi siger ikke til barnet, at hun ikke kan være med. Men vi kan være nødt til at niveaudele. Ikke efter alder, men efter funktionsniveau og størrelse. Vi prøver at tænke alle ind", siger Rikke Nielsen.
Hun planlægger at tilbyde skolerne en hel dag med håndbold.
Annonce:
"Vi vil evaluere de to skolebesøg med de involverede lærere og pædagoger, og hvis de kan bruge vores aktiviteter, vil vi søge om midler til at besøge flere specialskoler".
Borgmestre hepper med fra tilskuerpladserne
Nyborg og Ringsted er valgt, fordi deres borgmestre sad på tilskuerpladserne og heppede på deres lokale lykkeligahold til den første lykkecup i Gigantium i Aalborg i juni 2018. I alt seks borgmestre sad på tilskuerpladserne til stævnet.
"Spillerne får en oplevelse, når de er ens trøjer, deres hold bliver råbt op i højttalerne, og de samles om et kampråb, lige inden kampen går i gang. Kan lærerne på specialskolerne bruge det til noget? Vi vil i hvert fald gerne inspirere dem", siger Rikke Nielsen.