Debat

Læs om saksehungrende bedsteforældre, skolekrise og taltricks.

Udskamning, koldsved og pylrede forældre: Her er 2024's mest læste debatindlæg

Vi har samlet Folkeskolens 10 mest læste debatindlæg fra året, der er gået. Vi skal vidt omkring: Lige fra 'Den absurde liste' til fællesbad.

Offentliggjort

Skoledebatten lagde hårdt fra land med en klar udmelding fra Folkeskolens debatvært, Anders Thorsen, i årets allerførste debatindlæg. 

"Der er nærmest ingen grænser for, hvilke problemer folkeskolen skal klare", skrev han blandt andet. Han har nemlig gjort det til en årlig tradition at kortlægge, hvad der ville komme på skoleskemaet, hvis gud og hver mand fik muligheden for at diktere, hvad lærerne skal  undervise i. Det indlæg har sneget sig ind på 4.-pladsen over årets 10 mest læste indlæg. 

Find dem alle her:

10. "Noget er helt galt derude på skolerne"

"Vi taler ikke længere om lærere, men om voksne. Vi taler ikke længere om klasserumsledelse, men om trivselsarbejde. Værst af alt føles det som om folkeskolens formålsparagraf ikke længere er omdrejningspunkt i skolens hverdag", skrev lærer Rikke Johansen i september kort inden årets DLF-kongres.

For der er sket et skred i den måde, vi driver skole på, lød et af hendes budskaber.

På kongressen var der derfor særligt en ting, hun syntes, var noget af det vigtigste at tale om: Vejen til en stærk lærerprofession.

Læs debatindlægget her.

9. Klippe-klistre-dag giver mig koldsved

Saksehungrende bedsteforældre, kolde æbleskiver og dræberøjne fra den klippe-klistre-dags-ansvarlige kollega. Tidligere lærer Jesper Koerstz Jensen forbinder mildest talt ikke julehjerter og guirlander med juleidyl. 

Han sendte varme tanker til de ustrukturerede og fummelfingrede lærere, der endnu engang skulle kæmpe sig igennem en – for nogen – yderst vanskelig dag.

Læs debatindlægget her.

8. Skolekrisen kan ikke bortforklares med skærme, Aula eller pylrede forældre. Det er elevsynet, der skal ændres

Skolens syn på eleverne støder sammen med den moderne børneopdragelse, eleverne har med hjemmefra, lød det fra mobbeforsker Helle Rabøl Hansen og Andreas Rønne Nielsen fra Skole i Morgen.

"Måske er skolens største udfordring, at vi mangler et elevsyn, der er i børnehøjde, samtidig med at det også passer til skolens virke og væsen. Her foreslår vi det medskabende elevsyn", skrev de.

Deres analyse peger på en fundamental krise i skolen, som ikke kan bortforklares med enkeltårsager som skærme, sociale medier, Aula eller pylrede forældre.

Læs debatindlægget her.

7. Det er for nemt at skyde skylden på forældrene, når eleverne ikke opfører sig ordentligt

"Mange lærere er presset i bund, på nippet til at opgive ævred, tynget til jorden i en daglig kamp for at få styr på de mere og mere uhåndterlige klasser og den stadige strøm af nye krav udefra", skrev tidligere lærer Niels Chistian Sauer.

Nogle af de lærere kommer til at bebrejde forældrene. Det er dog problematisk, selvom det givetvis er en helt forståelig reaktion, skrev han.

Læs debatindlægget her.

6. Her er det ikke svært at få eleverne i bad efter idræt

Debatten om bad efter idræt tog fart i begyndelsen af 2024. Idrætslærer Thomas Hahn var ikke sen til at engagere sig. For han er af den klare overbevisning, at fællesbad er en vigtig kilde til læring. Og så er der det hygiejniske aspekt:

"Personligt ville jeg ikke bryde mig om at sidde i en klasse med 25 børn, der lige har svedt, men ikke har vasket sig – og tænk, hvad det ikke kunne medføre af mobning og øgenavne", skrev han.

Læs debatindlægget her.

5. Mor reagerer på udskamning af lærere: Det er kun toppen af isbjerget, offentligheden ser

Det udviklede sig til en regulær nissegate, da en forælder til et barn i 1. klasse delte en video med sine cirka 23.000 følgere på Tik-Tok. Her kritiserede hun, at en lærer havde løftet sløret for, at nisser og julemænd ikke findes i virkeligheden.

Det førte til offentlig udskamning og massiv kritik af den nisseafslørende-lærer. Katrine Bjerrum, der er arbejdsmiljøkonsulent og mor til en elev i 3. klasse satte sig til tasterne og slog et slag for, at lærerne ikke må stå alene i denne type konflikter.

Læs debatindlægget her.

4. ”Den absurde liste” er tilbage: Her er alle de ting, folk ville have på skoleskemaet i 2023

Folkeskolens debatvært indsamler som bekendt hvert år alle de mange forslag til nye problemer, folkeskolen skal løse. Og her er der nærmest ingen grænser for, hvad nogen ønsker skal på skoleskemaet, skriver han. 

Det er alt lige fra fyrværkerisikkerhed til gode toiletvaner og privatøkonomi. Nå ja, og hjælp til at styre sit skærmforbrug, forældreskab og emotionel intelligens. Og livsduelighed, flirt og så en hel organdonationsuge.

Foruden vejrtrækning, cykle-skills og... 

Find hele listen her.

3. Frustreret lærer om overenskomst: Deres taltricks giver mig ondt i maven

"Æv bæv for en mavepuster. Jeg får faktisk helt ondt i maven, når jeg læser, hvad det er for en rammeaftale, der er lavet for det kommunale område ved forhandlingerne til OK24". Sådan lød dommen fra lærer Morten Korsbakke tilbage i februar.

Han efterlyste ærlig tale i stedet for politikersnak om den nye overenskomstaftale.

Læs debatindlægget her.

2. Lærer til kolleger: Så bliv da hjemme

Selvsamme Morten Korsbakke sniger sig også ind på en 2. plads over mest læste indlæg. Her havde han en klar opfordring til de kollegaer, der slæber sig hen på skolen med tungt hoved og en ordentlig snue:

"Helt ærligt, så er det misforståede hensyn, vi tager til hinanden, når vi kommer på arbejde dopede med paracetamol og ibuprofen. Måske tager pillerne de værste symptomer, og dagen går, som dage jo gør", skrev han og fortsatte: 

"Men hvad er det for en gave, vi har givet til kollegerne og deres familier? Og hvad med de elever, der har siddet på forreste række, mens hostene eller nysene sprayer lokalet med virus og bakterier?".

Ifølge læreren skal der skabes en kultur på arbejdspladserne, hvor det rent faktisk er okay at passe på sig selv.

Læs debatindlægget her.

1. Tiden er løbet fra fællesbad efter idræt

Årets mest læste debatindlæg handler om det berygtede bad efter idræt. Lærer Frederik Germanns holdning var tydelig: 

"Lad os nu indse, at det tvungne fællesbads tid er slut", skrev han. 

Han er selv vokset op med bad efter fodbold og idræt, men mener, at Corona-tiden og forandrede forhold til kropsidealer har ændret elevernes betingelser.

"Det er blevet enormt grænseoverskridende for dem at stå nøgne foran hinanden. Det har jeg fuld forståelse for", skrev han.

Læs debatindlægget her.

Hvis du vil deltage i debatten, kan du indsende sende dit indlæg på 400-600 ord til  debat@folkeskolen.dk