I går faldt dommen i Malmö Tingsrätt. De tre lærere, som tog børnene med i friluftsbadet og skolens leder, blev idømt hver 60 dagbøder for overtrædelse af arbejdsmiljøreglerne den dag i august 2020, hvor en seksårig dreng druknede.
Foto: Lars Lydig
Tre lærere og en skoleleder dømt efter drukneulykke i Skåne
Det svenske lærerforbund kræver nu tydelige retningslinjer for svømmeundervisning, og at skoleejerne tager ansvar for arbejdsmiljøet.
Omtrent tre år efter, at en seksårig dreng druknede i et svømmebassin ved en skole syd for Malmø, er tre lærere og skolens leder nu idømt hver 60 dagbøder for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. Kommunen idømmes samtidig en bøde på 1,5 millioner svenske kroner.
Det var på årets anden skoledag i august 2020, at tre lærere besluttede at tage 41 elever med i det lokale friluftsbassin. Én lærer var med børnene i vandet og kontrollerede, at de kunne svømme, inden de fik lov at være i den dybe ende. De to andre stod på skift ved bassinkanten.
Det var en elev, der opdagede, at den seksårige dreng lå på bunden i den dybe del af bassinet. En lærer hoppede i og hentede ham op, men hans liv stod ikke til at redde.
"Det gør ondt i maven. For det første føler man med drengen og drengens familie. Men dernæst føler jeg med skolelederen og lærerne. Tyngden i ansvaret må ligge hos arbejdsgiverne. Der skal forefindes rutiner, og rutinerne skal følges op, og der skal risikovurderes", siger ombudsmand hos fagforbundet Sveriges Lärare Hans Flygare til forbundets medie Vi Lärare.
Ifølge dommen var udflugten ikke planlagt godt nok, og lærerne var afsted med for mange børn.
Nu kræver Sveriges Lärare tydelige retningslinjer for badning og svømmeundervisning i skolen, samt at arbejdsmiljøarbejdet prioriteres og følges op af skoleejeren, i dette tilfælde kommunen.
"Det gælder ikke bare svømning, men alle risikofyldte situationer", siger Hans Flygare.
Han kræver, at myndighederne klart fastslår, hvilket tilsynsansvar lærerne har fx afhængig af, om det er 1. klasse, 6. klasse eller udskoling. Men retningslinjer er ikke nok, erkender han:
"Skolen er under økonomisk pres, og der er ikke rigtig resurser til at gøre, som anbefalingerne siger", påpeger Hans Flygare.
Han opfordrer lærere, der er bekymrede for, at en aktivitet i skolen kan være farlig til tydeligt og helst skriftligt at informere ledelsen. Hvis man fortsat føler sig usikker, skal man bede om en skriftlig ordre og kontakte arbejdsmiljørepræsentanten.
Ud over bøderne skal Vellinge Kommune betale drengens familie 138.000 kr. Lærernes advokater forventer, at lærerne vil anke dommene:
"De er skuffede og mener, at man har taget ansvaret for langt. Det var givet, mener vi, at kommunen og skolelederen skulle dømmes. Men eftersom det pædagogiske personale har fulgt de retningslinjer og den praksis, der var, mener vi ikke, at deres handlinger er strafbare", siger advokat for den ene af de tre lærere Jessica Stålhammar til Vi Lärare.