"Man kan ikke dømme fortiden på nutidens præmisser"

Historie-materialet ”Historie 4” af lærer lektor ved UC Lillebælt Jens Aage Poulsen og konsulent og historiker Susanne Paulsen blev i dag prisbelønnet på Læringsfestivalen.

Offentliggjort Sidst opdateret

undervisningsmiddelprisen

Undervisningsmiddelprisen er på105.000 kr. fordelt på en prisvinder og to andenpladser. Priserneer sponsoreret af Undervisningsministeriet, Center forUndervisningsmidler og fagbladene folkeskolen, Gymnasieskolen,Uddannelsesbladet og medlemsmagasinet Frie skoler.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Brobygningsprojekt til tyskundervisning vinder stor pris

Den ene andenplads ved overrækkelsen af Undervisningsmiddelprisen gik til historie-materialet "Historie 4". De to forfattere har taget udfordringen op med elever, som synes, at historie er noget støvet noget, som ikke vedkommer dem:

"Vi har prøvet at løse det problem, at nogle - især lidt større - børn ikke umiddelbart interesserer sig for historie. De kan ikke relatere det til deres egen verden. Derfor har vi lavet et materiale, hvor vi ud over det obligatoriske indhold i et materiale for 4. klasse også gør det nærværende og forklarer dem, hvorfor man ikke kan dømme fortiden på nutidens præmisser", fortæller Susanne Paulsen.

Anmeldelse: Tænk historie, skab historie

Eleverne skal kunne se betydningen for deres egen verden, mener de to forfattere.

"Det gør vi blandt andet ved at inddrage et børnesyn på perioden. Vi supplerer top-down-historien med tværgående emner om for eksempel børneopdragelse i forskellige perioder. Både bedsteforældres, forældres og børnenes egen tid, så de kan se nogle forandringer, som de selv kan forholde sig til", siger Jens Aage Poulsen.

Nye kildeformer

"Vi forsøger også at give dem nye kildeformer. En kilde er ikke blot en tekst, men kan jo også være et symbol eller en fortælling. Vi relaterer det så til deres egen verden ved at spørge om, hvilke symboler de kan se i deres egen hverdag", fortæller han.

De to lægger vægt på at vise eleverne, at en fortælling kan være en fortælling om det, den omhandler. Men at den også kan være en fortælling, som peger mod sin egen tid og kan bruges som kilde til sin egen tid.

"Man kan måske sige, at det er den mere moderne hverdagslivshistorie, som også får plads og som vi bruger til at  gøre det lettere for eleverne at koble til deres egen tid", slutter Susanne Paulsen.