Chromebook-kommuner går til Google i samlet flok

Samtlige danske kommuner skal hjem og se it-sikkerheden efter i sømmene. Det blev klart efter et stormøde i KL i dag, hvor det også blev besluttet at kommuner, der bruger Chromebooks sammen spørger Google om hjælp.

Offentliggjort Sidst opdateret

”Nu har kommunerne forhåbentlig fået et bedre overblik over afgørelsen”.

Sådan siger Pia Færch, der er kontorchef i Center for digitalisering og teknologi i Kommunernes Landsforening (KL), efter et stormøde om Chromebooks.

Repræsentanter fra alle landets kommuner var inviteret til mødet for at blive klogere på, hvad de skal stille op med it-sikkerheden efter Chromebooksagen i Helsingør.

"Alle kommuner skal hjem og kigge på deres egne risikoanalyser og have en dialog med deres leverandør, så de i samarbejde med leverandørerne kan undersøge, om der er nogle udfordringer, der skal løses, siger Pia Færch

I forbindelse med Datatilsynets afgørelse blev det nemlig tydeligt, at Helsingør ikke er den eneste kommune, der kan have problemer. Derfor havde KL inviteret Datatilsynets it-sikkerhedsspecialist Allan Frank til at gennemgå sagen fra Helsingør i detaljer.

”Det hjælper nogle gange at høre teksten udlagt, og det vi kan forstå på Datatilsynet, er, at alle kommuner skal hjem og kigge på deres egne risikoanalyser og have en dialog med deres leverandør, så de i samarbejde med leverandørerne kan undersøge, om der er nogle udfordringer, der skal løses. Og det er alle kommunerne, der skal gøre det,” siger Pia Færch, når man spørger ind til hovedpointerne fra mødet.

Formand for Danmarks it- og medievejlederforening Thomas Dreisig deltog i mødet. Han er glad for, at der fra centralt hold endelig kommer en bevidsthed om, at man skal have fat i it-sikkerheden i fællesskab.

"Det ville være godt, hvis der centralt fra kom hjælp til kommunerne, i stedet for alle skal sidde med noget, der er rigtigt svært", siger han og peger på, at også styrelser og ministerier bør komme på banen.

Han mener dog, at lærerne ikke behøver at bekymre sig om, hvorvidt de kan bruge computere og programmer, når eleverne begynder i skole i næste uge.

"I første omgang har det ikke konsekvenser for lærerne. Det er blevet klart, at så længe der ikke er forbud, må lærerne arbejde med de it-løsninger, de har, ud fra de retningslinjer, der er stukket ud fra kommunen. Så arbejder de respektive folk i kommunerne, der skal have styr på det her videre med sikkerheden", siger han.

Kommuner går samlet til Google

På mødet besluttede de kommuner, der bruger Chromebooks, at gå sammen om en dialog med Google.

Kommunerne kommer i den kommende tid til at skulle kigge kontrakter og risikovurderinger igennem, og det er særligt to punkter afgørelsen fra Helsingør har skabt øget fokus på, forklarer Pia Færch.

”Det som datatilsynet har peget på, at der skal undersøges, er både, om man har support af systemerne i tredjelande, og at man skal kigge på risici i forhold til videregivelse af data”, siger Pia Færch.

Det er særligt ét såkaldt tredjeland (et land udenfor EU, red.), som skaber problemer, for de kommuner og skoler, der benytter Chromebooks, nemlig USA.

Tidligere har der været en aftale mellem EU og USA, der gjorde det lovligt at huse data på servere på den anden side af Atlanterhavet, hvor Google holder til, forklarer Pia Færch. Det er en mulighed, som i dag er forsvundet, og som KL presser på for at få skabt igen, forklarer hun.

Thomas Dreisig mener, at det efter mødet er blevet tydeligt, at det ikke kun er de kommuner, der bruger Google produkter, der skal se sig selv efter i sømmene.

"De er tydeligt, at der er et behov. Det der også kommer frem er, at det ikke kun er Googlekommuner. Det er også Microsoft og de andre løsninger med tredjelandsleverandører, der har udfordringer", siger han.

KL ønsker klare retningslinjer fra ministre

Da Datatilsynet forbød Chromebooks i Helsingør, sendte KL et brev til både Erhvervs-, Justits-, Finans og Børne- og undervisningsministeren.

Her lød det blandt andet:

”Der skal ikke herske tvivl om, at kommunerne tager alle sager om udfordringer med sikkerhed for persondata meget alvorligt og derfor også denne. Men der er brug for, at der snarest kommer en løsning ift. om og hvordan, der må overføres data til særligt USA. Konkret drejer det sig særligt om mulighederne for at anvende de såkaldte cloudløsninger, når disse supportes og driftes i USA”.

Og selvom dagens møde har skabt mere klarhed omkring, hvad kommunerne skal stille om med deres Chromebook, står ønskerne i brevet stadig ved magt, fortæller Pia Færch.

”Den del af problemet, som vi har sendt et brev til ministrene om, er vi stadig interesserede i at få løst”.