Det bliver lettere at tiltrække studerende til Hillerød, end det har været at tiltrække studerende til Helsingør, forudser Lis Madsen.
Foto: Pressebillede
Massive udfordringer med at skaffe nok til Helsingør: KP tror på, at det bliver bedre i Hillerød
Selvom Københavns Professionshøjskole har haft overordentlig svært ved at tiltrække studerende til deres nyeste læreruddannelse i Helsingør, er man langt mere optimistisk i forhold til den kommende uddannelse i Hillerød.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det har været så svært at tiltrække nok studerende til læreruddannelsen i Helsingør, at der i 2020 slet ikke var nok til at oprette et nyt hold studerende.
Men perspektiverne er langt mere positive i forhold til at kunne tiltrække studerende til en ny læreruddannelse i Hillerød, som Københavns Professionshøjskole (KP) er blevet pålagt at åbne for som en del af den politiske aftale om at flytte i alt 1.000 studiepladser fra de største byer.
"Jeg er positiv, og jeg tror på det. Der er rigtigt mange positive kræfter i hele området deroppe, der arbejder sammen om, at det her skal lykkes", lyder det fra institutchef på Institut for Læreruddannelse på Københavns Professionshøjskole (KP) Lis Madsen.
Ny læreruddannelse i Hillerød vil være klar næste år
Markante forskelle på Helsingør og Hillerød
Modsat i 2020 lykkede det sidste sommer at tiltrække nok studerende til igen at oprette et nyt hold af lærerstuderende i Helsingør. På den baggrund mener Lis Madsen, at man er lykkedes med læreruddannelsen i Helsingør - men at det er sket på trods.
"Uddannelsen er en uddannelsesstation, så de studerende kan kun være der halvdelen af tiden. Det fungerer ikke. Når vi alligevel er lykkedes, er det, fordi vi har haft et supergodt samarbejde med kommunen og skolevæsenet deroppe, som virkelig har knoklet sammen med os for at få tingene til at spille", siger hun.
For at understøtte rekrutteringen har KP haft en målrettet indsats, bl.a. ved at gennemgå postnumrene for alle de studerende, der søgte ind på KP's læreruddannelse i København. De, der boede i nærheden af Helsingør, blev herpå kontaktet og informeret om muligheden for at læse på uddannelsesstationen i Helsingør.
Fordel at ny læreruddannelse flytter ind på en campus
Indsatsen gav pote. Men det nyeste hold bliver samtidig det sidste hold, der kommer til at læse til lærer i Helsingør. I stedet retter KP nu indsatsen mod at lokke studerende til deres kommende læreruddannelse i Hillerød.
Her satser man på at have plads til at kunne modtage op mod 33 lærerstuderende sommeren 2023 - og 66 studerende om året fra 2027.
To læreruddannelsessteder dropper årgang 2020 på grund af manglende søgning
Modsat Helsingør bliver uddannelsen i Hillerød en fuld læreruddannelse. Og så bliver uddannelsen placeret på KP's Campus Nordsjælland sammen med andre uddannelser, hvilket Lis Madsen også tror vil gøre en afgørende forskel.
"Selvom læreruddannelsen i Hillerød også bliver en lille uddannelse, så er der også pædagog-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelsen. Så der er et studiesocialt miljø på tværs af uddannelserne. Sådan er det ikke i Helsingør, hvor uddannelsen ligger alene. Det tror jeg bliver afgørende. Vi ligger ellers et superfedt sted i Helsingør på Kulturværftet, som de studerende også har været rigtigt glade for. Men der er ikke så meget studiemiljø".
Lis Madsen mener også, at placeringen i Hillerød er betydelig bedre end i Helsingør, "som ligger helt i hjørnet af Nordsjælland".
"Hillerød er mere et trafikknudepunkt. Det betyder ekstremt meget med en beliggenhed tæt ved stationen med mange forbindelser med tog og busser".
Skal tiltrække en ny gruppe af studerende
Pladserne til den kommende læreruddannelse er tomme pladser på KP's to uddannelsessteder i København, men ifølge Lis Madsen bliver det også nødvendigt at tiltrække helt nye studerende, som ellers ikke ville have valgt læreruddannelsen.
"Målgruppen vil forventeligt være studerende i nærområdet, som i højere grad skal søge lokale uddannelser, fx læreruddannelsen. Vi skal have et tæt samarbejde med ungdomsuddannelserne, så de unge bliver opmærksomme på, at det er en muligt at læse til lærer i lokalmiljøet. Dér sætter vi virkelig ind i Nordsjælland".
Aftale: Læreruddannelse i Svendborg og Hillerød bliver en realitet
Men selvom Lis Madsen tror på, at det vil lykkes at skaffe nok studerende til den kommende læreruddannelse, er hun stærkt utilfreds med økonomien i den politiske aftale.
"Vi bliver presset meget hårdt på vores økonomi. For vi får simpelthen færre midler at lave uddannelser for end vores kollegaer, der ikke ligger i de store byer. Det er dybt utilfredsstillende, og det går både udover uddannelsen i Hillerød og vores uddannelser i København. Jeg har stor sympati for, at der skal være uddannelse til hele Danmark, men det nytter ikke noget, at det er bundet op på, at vi fremover skal have færre penge at lave uddannelse for på KP".
Udflytning: Derfor rammes læreruddannelserne i København ekstra hårdt økonomisk
Som en del af den politiske aftale etableres der også en ny læreruddannelse i Svendborg, som drives af professionshøjskolen UC Lillebælt.