Freja og Alberte fra 7. a. på Sophieskolen er i gang med at producere deres egen musik med hjælp fra Syddansk Musikkonservatorium
Foto: Guldborgsund Kommune
Guldborgsund-elever komponerer musik på Ableton Live
Elever på tre skoler i Guldborgsund har i denne uge komponeret musik med samplinger af Beethoven på programmet Ableton Live med hjælp fra studerende fra Syddansk Musikkonservatorium.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Endelig kunne eleverne på tre skoler i Guldborgsund komme i gang med et længe ventet musik- og kulturprojekt på tværs af Fehmerbælt. Skolerne er en del af EU-projektet Kreative Lab - Digital Soundscapes, som der er søgt penge til i samarbejde med skoler fra Nordtyskland.
Det er elever fra Sophieskolen, Sydfalster Skole og Møllebakkeskolen, som seks timer ad gangen over tre dage har skullet lære at komponere musik på computeren.
Målet var, at eleverne med udgangspunkt i klassisk musik skulle bruge samplinger af Ludwig van Beethovens musik, og så har eleverne skulle bruge samplingerne til at skabe egen musik i musikprogrammet Ableton. Studerende fra den elektroniske linje på Syddansk Musikkonservatorium stod for undervisniningen, og de faste musiklærere på skolerne har hjulpet, der hvor de kunne.
"Op til projektets gennemførsel havde vi en række planlægningsmøder med de studerende og deres underviser, ligesom vi i ugens løb lavede daglige evalueringer", siger afdelingsleder på Sophieskolen Christian Rosenkvist.
Men projektet blev lidt anderledes, end det oprindelig var tænkt.
"I virkeligheden har vi været i legefasen, eleverne har ikke brugt så meget sampling, som det var tænkt. Progressionen var for stejl for eleverne. Men de har arbejdet med basiskompositioner, hvordan laver vi grundrytme, hvordan laver man bas, og hvordan maskinen selv kan transponere musikken".
Ikke godt nok endnu
Projekt kan målrettes til valgfaget musik
Corona-restriktionerne betød også, at eleverne måtte arbejde på deres sædvanlige hold og ikke blandes på tværs. Underviserne på holdene skulle også kun med det samme hold over alle dage.
Den umiddelbare evaluering af projektet er overvejende positiv, fortæller Christian Rosenkvist.
"Det er et svært tilgængeligt program. Vi har grebet det lidt anderledes an end i Tyskland, hvor de har kørt det i timeblokke over flere uger. Vi har kørt i tre dage fra klokken 8 - 14, for at eleverne ikke skal glemme de ting, de lærer fra gang til gang og for at få lidt flow i det. Men vi må erkende, at seks timer i stræk er for lang tid. Det betyder, at når vi skal lave det næste gang, så bliver det fem dage med måske fire timer om dagen".
I denne omgang var det alle elever på 7. årgang, som var del af projektet. Evalueringen tyder på, at der igen bliver mulighed for at blande klasser, og så vil det være en god ide at målrette det eksempelvis valghold i musik.
"Man kunne tænke det ind som valgfagspakken. Så kan det tage noget af det elektroniske, og det at komponere, som vi gør i forbindelse med det her projekt. Der er ikke timer nok i valgfag til det, men så kunne man måske finde timer andre steder fra. Man kunne også lave et projekt, der var bredere, så vi kan arbejde med det visuelle medie ved siden af. Man kunne lave en musikvideo, som passer til det, man laver".
Skolekoncert på iPads: Musikundervisning uden noder
Målet er udveksling af elever mellem lande
I projektet samarbejder Guldborgsund Kommune med en række skoler i Nordtyskland, Eutin by og den tyske musikforening Stiftung Neue Musik-Impulse Schleswig-Holstein. Projektet løber frem til sommeren 2022 og målet er, at der vil blive udbudt flere musikforløb på skolerne til efteråret.
Anna Topp Gustavsen er international koordinator i Guldborgsund Kommune og en af drivkræfterne i projektet.
"Vi håber, at vi senere på året kan lave forskellige former for udvekslinger mellem projektets skoler, både udveksling til Eutin og modtage besøg her i Guldborgsund, men det kommer naturligvis til at afhænge af, hvordan covid-19 udvikler sig i region Sjælland og Schleswig-Holstein" siger Anna Topp Gustavsen.