Helle Johnsen er virkelig glad for, at hun ikke gik med til at få alle ovne samlet på en endevæg. "Det så smart ud, men ville have givet kaos i køkkenet, når børnene skulle løbe rundt med varme plader gennem hele lokalet", siger hun.Collage: Folkeskolen. Foto: Helle Johnsen/privatfoto
Helt nyt faglokale: "Nu behøver jeg ikke længere gå direkte hjem i bad efter madkundskab"
Det er fire år siden, kommunen bevilgede pengene, men nu står et nyt madkundskabslokale endelig færdigt på Møllebakkeskolen. Madkundskabslærer Helle Johnsen er lykkelig for, at hun og kollegaen ikke gik med på arkitektens smarte ide om en samlet ovnvæg. Og for endelig at have udsugning.
Helt nyt æbleskivepander! Helle Johnsen måtte lige ned i
madkundskab ti minutter tidligere i dag for at pakke panderne ud, før eleverne
kom.
Annonce:
”Der er altså noget særligt over, at alting er nyt og
lækkert. Hver gang man tager en ske, har den aldrig været brugt før. Og der er
rigtigt rent overalt. Det var jo aldrig muligt i det gamle lokale”, fortæller
madkundskabslærer på Møllebakkeskolen på Falster Helle Johsen.
I ti år har hun undervist på den lille et-sporede skole, og
selv om hun elsker at have madkundskab, så lægger hun ikke skjul på, at hun har
været ked af det mere end 30 år gamle, slidte, røde og orange køkken.
”Der var ingen ventilation, så man skulle hjem i bad, hver
gang man havde haft timer derinde. Der var emhætter, men de virkede ikke.
Skolen er fra 1960, og den er løbende blevet renoveret, men ikke faglokalerne,
så de var virkelig slidte. Og når et køkken er så gammelt, er det jo umuligt at
få det rent i krogene”, siger hun.
For fire år siden bevilgede Guldborgsund Kommune midler til
en total ombygning af skolens faglokaler. Den længe, hvor håndværk og design og
madkundskab hører hjemme, blev skrællet, så kun væggene stod tilbage, og
madkundskab blev bygget op i det gamle sløjdlokale, så håndværk og design kunne
få to lokaler op ad hinanden.
”Det har taget længere tid end forventet. For så kunne man
ikke få håndværkere og så skulle der nye tegninger og så videre. Min kollega og
jeg har været med i processen, og det har været spændende, men også svært. Jeg
ved jo godt, at der kan gå 30 år, før det bliver bygget om igen, så det skal
være godt”.
Det er ST-Skoleinventar, der har stået for ombygningen, og
de har lavet skolekøkkener før, men Helle Johnsen er glad for, at lærerne var
med inde over. For eksempel var alle ovne på arkitekternes første tegning samlet
på endevæggen.
”Det lød jo smart, og det så godt ud, men jeg spurgte ud i
facebookgruppen for madkundskabslærere efter erfaringer, og der var der en der,
sagde: Det har jeg, og det vil jeg virkelig ikke anbefale. Forestil dig, når
ungerne skal løbe gennem hele lokalet med varme ting på plader, det bliver kaos!
Så det fik vi ændret, så de har en ovn i hvert køkken, og det er jeg så glad
for i dag. Det giver meget mere ro”.
Annonce:
Tænk at måtte bruge penge på faget
I et halvt år havde eleverne madkundskab i et klasselokale, hvor
de lavede teori, krydret med lidt blindsmagning af salt, sødt og sur, og med et
forløb om chokolade med masser af smagsprøver. Efter efterårsferien stod lokalet
færdigt, så de seneste otte uger har de taget nye ting i brug hver gang.
”Kommunen stod for de 2,3 millioner til ombygningen af køkkenet.
Min kollega og jeg gik til vores leder og sagde, at vi jo ikke kunne stå med de
gamle bulede pander i det nye køkken. Og så fik vi faktisk lov til at smide alle
de gamle redskaber ud og købe nyt af alt”, siger hun.
Er der så noget, hun savner i det gamle køkken?
Annonce:
”Nej, der er virkelig intet, der var bedre i det gamle! Men
nu, hvor vi er i gang, kan jeg da godt pege på et par ting, jeg måske ville have
gjort anderledes. Gulvene er lavet af et underligt nubret materiale, som er
svært at få helt rent. Det forstår jeg ikke, de har valgt i et lokale, hvor
børnene kommer direkte ind udefra med beskidte sko”.
En anden ting er bordpladerne i stål, som er supernemme at
holde rene, men som allerede efter et par uger er meget ridsede.
”Vi gør meget ud af at sige til børnene, at alt er nyt, og
de skal passe godt på det, og det synes jeg faktisk også at de gør. Jeg håber,
at de føler et medansvar for at holde det pænt. Når alt er gammelt og slidt, så
mister man jo lidt lysten til at passe på det”.
Eleverne elsker madkundskab uanset, om køkkenet er gammelt
eller nyt, men Helle Johnsen er ikke i tvivl om, at det gør noget for hendes
oplevelse og dermed hendes undervisning at være i et lokale, hvor alting
fungerer.
Annonce:
”Det er så lækkert at stå i vores nye lokale. Jeg bliver så
glad af det. Og det med, at vi fik lov til at købe nye redskaber – og bare
måtte købe præcis, hvad vi ville. Selvfølgelig var vi fornuftige, for vi ved jo
godt, at skolerne ikke ret mange penge, men vi kunne købe kvalitet. Og bare
følelsen at måtte bruge penge på faget. Det var virkelig dejligt”.