Debat

Indeklimaet i de danske folkeskoler skal have et løft, mener forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen.

Forbund: Lærere og elever udsættes for dårligt indeklima

Folkeskolen skal sættes fri, er meldingen fra regeringen. Men vi må ikke glemme, at helt basale rammer som indeklimaet på de danske folkeskoler også skal have et løft, mener Blik- og Rørarbejderforbundet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Regeringen vil sætte skolerne fri. Det var meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets åbning. Og 11. oktober kom så regeringens skoleudspil, der skal føre til en forenkling af reglerne på området.

Det vil uden tvivl være en forbedring af de betingelser, lærere har for at skabe den bedst mulige skoledag for eleverne. Men vi må ikke glemme, at der også er nogle fysiske rammer, altså skoler og klasseværelser, der skal være ordentlige – for at man kan tilrettelægge de bedste rammer for trivsel og læring. Hvad man mange andre steder også ville betragte som helt basale forudsætninger.

For højt CO2-niveau

Sådan er det desværre ikke i dag. Da Masseeksperimentet i 2021 gentog deres undersøgelse af indeklimaet i klasseværelserne på folkeskoler og ungdomsuddannelser, var det over halvdelen af dem, der overskred Arbejdstilsynets anbefalede grænseværdi for CO2-indhold. Resultatet var kun marginalt bedre, end da man gennemførte en lignende undersøgelse i 2009.

Der er med andre ord ikke sket noget på de 11 år, der er gået imellem de to forsøg.

Da man i 2009 foretog Masseeksperimentet, blev undersøgelsen også gennemført i vores nabolande Sverige og Norge. Allerede dengang lå de markant bedre end Danmark, når man målte på CO2-indholdet i klasseværelserne. 

Når vi halter så meget bagefter vores nabolande, kan der ikke være tvivl om, at det handler om den politiske vilje. I Sverige har de for eksempel indført obligatorisk kontrol af ventilationen på skolerne hvert tredje år. En kontrol, der bliver udført af certificeret personale – som er en uafhængig instans.

Netop rensning af ventilation er noget, der kan have stor betydning for indeklimaet. For hvis ikke de serviceres, kan de miste en stor del af den effekt, de ellers ville have.

I Danmark har vi stadig til gode at opleve, at Folketingets politikere tager problemerne med indeklima lige så seriøst.

Vejen til et bedre indeklima

I Blik- og Rørarbejderforbundet, hvor vi organiserer VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere, lancerede vi derfor 24. oktober udspillet ’Vejen mod et bedre indeklima’.

Her kom vi med fem anbefalinger til, hvordan politikerne kan forbedre indeklimaet i de danske skoler og daginstitutioner.

Vi foreslår blandt andet, at der indføres et lovkrav om det maksimale CO2-indhold og ligeledes et lovkrav om at kontrollere rensning og vedligeholdelse af ventilationsanlæg.

Der er selvfølgelig ikke bare nye regler, der skal lægge jer til last ude på skolerne. Men det handler tværtimod om at forpligte kommunalpolitikerne på at foretage de nødvende initiativer og investeringer.

Så vi sikrer friere skoler i en friskere luft.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk