Magtanvendelse

”Som jeg tidligere har sagt, så skal der være plads til alle børn i folkeskolen. Men der skal ikke være plads til al adfærd. Det er også derfor, at jeg lægger op til at revidere ordensbekendtgørelsen”, skrev Mattias Tesfaye i et svar på et §20-spørgsmål i sidste uge.

Tesfaye: Vi ser på at give lærerne lov til fysisk guidning

Undervisningsministeriet er i fuld gang med at kigge på reglerne for magtanvendelse i skolen, fremgår det af ministersvar. Ministeriet har også holdt møde med professor Jørn Vestergaard, der har skrevet en hvidbog om emnet for DLF.

Offentliggjort Sidst opdateret

Juraprofessor Jørn Vestergaard skrev tidligere på året en såkaldt hvidbog, hvor han argumenterede for, hvordan og hvorfor lovgivningen for skolerne bør opdateres, således at lærere og andre i højere grad får juridisk rygdækning til at gribe ind over for udadreagerende elever. Han og Danmarks Lærerforening anbefaler blandt andet, at lærere skal kunne guide en elev væk fra en problematisk situation med en hånd på en skulder. 

Formand for Børne- og Undervisningsudvalget Karina Adsbøl, Danmarksdemokraterne, har Mattias Tesfaye om at forholde sig til hvidbogens anbefalinger, og han skriver blandt andet,

”Der er behov for en drøftelse af, om vi fra politisk hold har givet skoler og kommuner de rette redskaber til at håndtere udadreagerende adfærd. Jeg har den 17. maj 2024 i Sammen om Skolen påbegyndt en drøftelse om folkeskolens ordensbekendtgørelse, og jeg har bedt mit ministerium kigge på en revidering af denne bekendtgørelse. Jeg er orienteret om Jørn Vestergaards hvidbog (…) Jeg har bedt Børne- og Undervisningsministeriet om at forholde sig til bogens anbefalinger som led i arbejdet med at justere ordensbekendtgørelsen, ligesom ministeriet har holdt møde med Jørn Vestergaard (…)”, lyder svaret fra Mattias Tesfaye, der dog ikke vil love, at han følger Vestergaards anbefalinger.

”Hvorvidt der er behov for yderligere regulering i stil med Jørn Vestergaards forslag, vil jeg ikke lægge mig fast på allerede nu. Jeg har tidligere nævnt, at en hjemmel til fysisk guidning kunne overvejes. Jørn Vestergaards forslag går dog betydelig videre end det”, lyder det.

Efter et skoleår med voldsomme sager flere steder i skoledanmark, som affødte en usædvanlig stor mediebevågenhed har Karina Adsbøl spurgt til, om ministeren mener, der er klare nok grænser for lovlig fysisk indgriben over for udadreagerende eller forstyrrende skolebørn i grundskolen,.

 Ministerens svar kom i sidste uge, og den korte og glædelige nyhed er, at det er ministeriet allerede i gang med at se på sammen med skolens parter.

”Som jeg tidligere har sagt, så skal der være plads til alle børn i folkeskolen. Men der skal ikke være plads til al adfærd. Det er også derfor, at jeg lægger op til at revidere ordensbekendtgørelsen”, skriver Mattias Tesfaye blandt andet i sit svar.