Skolepolitik 

SF vil stigende privatskole-frekvens til livs: Lad privatskolerne omdanne sig til selvstyrende folkeskoler

Hovedstadens folkeskoler bør være selvstyrende, lyder et nyt forslag fra SF. Og på sigt bør også fri- og privatskolerne kunne omdanne sig til selvstyrende folkeskoler, mener partiet i København.

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvordan kommer vi udfordringen til livs med, at mange resursestærke familier fravælger folkeskolen til fordel for privatskolerne i København?

Det har SF et bud på, som skal behandles i morgen til et møde i Københavns Borgerrepræsentation.

I første omgang ønsker partiet, at kommunens folkeskoler skal være såkaldt selvstyrende. Det betyder ifølge partiet, at skolerne skal være ”frisat fra ikke-lovpligtige krav, skolebestyrelsen har mere indflydelse, forældredeltagelse fylder mere, eller er at folkeskolen kan blive decideret selvejende”, skriver partiet i en pressemeddelelse.

"Folkeskolen er under pres. Når resursestærke familier vælger at flytte deres børn til privatskoler, risikerer vi, at byens børn bliver delt op i et A- og B-hold. Vi skal afsøge alle muligheder for at sikre, at folkeskolen fortsat er et attraktivt og inkluderende tilbud til alle børn, uanset deres baggrund”, siger Rasmus Steenberg.

På sigt er partiets ambition, at også fri- og privatskoler skal kunne deltage i et eventuelt forsøg om at omdanne sig til en selvstyrende folkeskole.

”Fra SF’s side synes vi, at det ville være interessant at undersøge muligheden for, at give fri- og privatskoler muligheden for at omdanne sig til selvstyrende folkeskoler”, siger han og forklarer, hvad det vil have af konkret betydning.

”Vi kunne godt forestille os en model, hvor tilskuddet til de omdannede fri- og privatskoler ville stige til 100 procent, mens skolerne til gengæld ikke længere ville have ret til at opkræve brugerbetaling eller muligheden for at afvise elever. En eventuel deltagelse fra privatskoler vil selvfølgelig skulle være frivilligt, og efter skolens eget ønske. Men et sådan tilbud vil giver skolen og forældre flere valgmuligheder”, siger han.