Eleverne vil gerne lytte til hinanden, men er nervøse for selv at optræde.

Frederikshavn: Festivalkoncert erstatter afgangsprøven i musik

Planen var, at elever fra Frederikshavns skolers musikvalgfagshold skulle mødes på et spillested og spille de numre, de havde opøvet til afgangsprøven for hinanden. Nu bliver det i stedet til en afgangskoncert.

Offentliggjort

Et godt samarbejde i Frederikshavn mellem skolerne, musikskolen og spillestedet Maskinhallen giver mulighed for, at eleverne fra valgfaget musik kan mødes på tværs af skoler i Frederikshavn til en selvplanlagt festival. Koncerten skulle have været kulminationen på den afgangsprøve, som eleverne i 8. klasse skulle have været op til. Men prøven er aflyst. Musiklærer på Nordstjerneskolen i Frederikshavn Ulla Aaris Hydén er glad for, at der allerede nu er planer for en anderledes måde at afslutte faget på.

"Planen er at lave en festival for kommunens musikvalghold i begyndelsen af juni, hvor vi påtænker, at de unge får en del af de opgaver, der med at sætte en festival op. De skal selv prøve at have en oplevelse af at være musiker for en dag. De skal spille for andre unge i kommunen og have en oplevelse af, hvad musikerlivet er”, siger hun.

I løbet af året har musikskolen været på besøg på skolerne, og eleverne har været på besøg på musikskolen. De har også været på besøg på spillestedet.

”Det er også en del af valgfaget, at man får kendskab til musiklivet i byen. Derfor har vi etableret det tætte samarbejde mellem musikskole, spillested og folkeskolemusikvalgfagene, og vil i fremtiden styrke og udvikle dette samarbejde”, siger hun.

Lokalt samarbejde kan løfte eleverne

Spillestedsleder på det regionale spillested Maskinhallen Jens Ole Amstrup har faktisk søgt penge i Statens Kunstfond til at intensivere samarbejdet mellem spillestedet og folkeskolen. Han mener, at det er vigtigt, at aktørerne i et lokalsamfund hjælper hinanden.

”Det er livsnødvendigt, at unge mennesker deltager i og bliver en del af livemusikken. Kulturfagene i den danske folkeskole lider, og jeg som leder af et regionalt spillested kan ikke bare kigge på, at det sker. Derfor har jeg engageret mig dybt i det sammen med musikskolen og de lærere, som har valgfaget i musik”, siger han.

Ulla Aaris Hydén er meget glad for samarbejdet. Hun er også glad for, at afgangsprøven i år er aflyst.

”Det er virkelig godt, at de ikke skulle til prøve i år, for det havde virkelig presset det. De har været meget hjemsendt. Jeg ved ikke, hvordan vi havde klaret en afgangsprøve, men det blev heldigvis løst for os”.

Oplevelsen vigtigere end karakterer

Hun håber til gengæld, at det lykkes at gennemføre festivalen.

”Vi synes, vi har fået skabt et rimeligt fedt grundlag, som vi skal se, om vi kan fylde skoene ud på. Vi går efter, at det vigtigste er at få de unge mennesker til at få et godt møde med musikken i stedet for, at de skal gå efter en karakter. Det handler om oplevelsen, og om hvad musik vilS os, mere end produktet og eksamen og karakterer”.

Selv om eleverne ikke skal til afgangsprøve i musik, så er der nervøsitet at spore.

Eleverne skal spille koncert her i Maskinhallen i Frederikshavn Foto: Maskinhalllen

”Eleverne glæder sig mere til at møde de andre unge og høre dem, end til selv at skulle stå på en scene De er ikke så vilde med det. De synes, det er lidt grænseoverskridende. Det er det jo også”, siger hun.

Koncerten er planlagt til starten af juni. Eleverne er begyndt at øve numre op, men det er endnu ikke afgjort, hvilke numre, de skal spille til koncerten.

”Vi prøver at øve os i det små på skolen ved at hente nogle stykker ned at kigge ind i mellem. Der er meget, vi skal nå. Tiden presser os. Jeg kan mærke, at tiden også begynder at presse mig”, siger hun