Lønforskelle

Formand for Frederiksberg Lærerforening Lasse Hansen mærker frustrationen hos lærerne over, at deres løn er lavere end blandt deres kollegaer i København.

En kort cykeltur kan være 1.669 kr. værd på lønsedlen: Der er en følelse af uretfærdighed 

På trods af kampagner og opråb tjener lærerne på Frederiksberg stadig væsentligt lavere end deres kolleager i København. Svært at forstå, hvorfor det samme job er mindre værd på vores side af kommunegrænsen, siger den lokale lærerformand.

Offentliggjort Sidst opdateret

1.669 kroner om måneden.

Det er den gennemsnitlige forskel i lokallønsmidler mellem en læreransat i Frederiksberg Kommune og i Københavns Kommune ifølge tal fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor. 

På Frederiksberg får en fuldtidsansat lærer i gennemsnit 2.227 kroner om måneden i lokallønsmidler, mens lærerne i København får 3.896 kroner.

Og det er er noget, som vækker en følelse af uretfærdighed på de frederiksbergske lærerværelser, fortæller formand for Frederiksberg Lærerforening Lasse Hansen.

”Det er svært for lærerne at forstå, hvorfor det samme job er mindre værd på denne side af kommunegrænsen, og det er bestemt noget, som de er opmærksomme på. Vi hører det ofte på vores generalforsamling, og det fylder meget for vores medlemmer og tillidsrepræsentanter”, siger han.

Nogle takker nej til job på grund af lønnen

Ifølge Lasse Hansen kan man på trods af lønforskellen godt rekruttere lærere på Frederiksberg, ligesom man også kan sagtens finde skoleledere på Frederiksberg, som vil fortælle, at de har lærere, som er skiftet fra København på trods af den lavere løn.

”Men vi hører også jævnligt om, at nogle ender med at sige nej tak til et job, fordi det betyder, at de skal gå ned i løn. I en geografisk lille kommune som Frederiksberg er der max et kvarter på cykel til en skole, hvor lønnen er mærkbart højere”, siger han.

Op til kommunalvalget i 2017 lancerede Frederiksberg Lærerforening en politisk kampagne, der satte fokus på lønforskellen mellem Frederiksberg og København. Dengang var forskellen på omkring 2.000 kroner om måneden. 

Frederiksberg Lærerforening bad kommunen om 18 millioner kroner, som ville bringe lærerlønnen op på København-niveau. Den daværende konservative borgmester Jørgen Glenthøj lovede, at kommunen ville tilføre ekstra 10 millioner til lærernes lønsum. Men i sidste ende endte beløbet på 5 millioner kroner, hvilket betød, at alle Frederiksbergs lærere fik en lønstigning på omkring 600 kroner.

Lasse Hansen fortæller, at der i 00’ere og tidligere var en fornemmelse på Frederiksberg af, at ja, lønnen er lavere, men at der til gengæld var nogle andre fordele ved at arbejde på Frederiksberg.

”Frederiksberg var særligt dengang et rigtig godt sted at være lærer. Det er en forholdsvis lille kommune med ikke så mange skoler og ikke særlig langt mellem forvaltning og klasseværelse. Der var gode muligheder for at lave nogle spændende projekter, der var gode penge til efteruddannelse, og klasserne var ikke så store”, siger han.

”I alle mulige effektiviseringer og besparelser er de fordele røget uden at være blevet erstattet med lønstigninger, som kunne bringe os på niveau med København”, tilføjer han.

Lav kommuneskat over lærerlønninger

Når der historisk har været lavere lønninger på Frederiksberg end i København, handler det blandt andet ifølge Lasse Hansen om, at man under det mangeårige konservative styre har prioriteret at have en lav kommuneskat.

”De Konservative har egentlig villet folkeskolen det godt, og vi har haft et godt samarbejde. Det var også et konservativt flertal, der gav os de 5 millioner kroner dengang i 2017. Men det er også en kommune, som har været meget strategisk med sine lønkroner og brugt dem på specifikke rekrutteringsindsatser og måske i mindre grad på at give et løft til dem, der allerede arbejder i kommunen”, siger Lasse Hansen, der også påpeger, at man også må tage hatten af for, at lærerne har været dygtige til at forhandle i Københavns Kommune.

Ved kommunalvalget i 2021 faldt 112 års konservativt styre på Frederiksberg og blev erstattet med en rød-grøn koalition ledet af Socialdemokratiet.

”Den er dog løbet ind i at skulle spare som følge af den kommunale udligningsreform, der har ramt Frederiksberg uforholdsvis hårdt. Det er i øvrigt aldrig bare sådan, at politikerne uden videre hæver skatten og deler lønkroner ud”, siger Lasse Hansen.

Selvom lønnen er lidt lavere end i København, skal det dog ikke afskrække lærere fra søge job på Frederiksberg, mener han.

”Jeg tror, vi kan tilbyde lidt færre undervisningstimer og lidt mindre klasser. For eksempel er der lige blevet indført et klasseloft på 24, som bliver implementeret nedefra. Så jeg synes stadig, det er attraktivt at være lærer på Frederiksberg. Desuden synes jeg, det er vigtigt at sige, at man sagtens kan finde kommuner i københavnsområdet, hvor lønnen er lavere eller på niveau med Frederiksberg”, siger Lasse Hansen.