Skolepolitik udgør cirka halvtreds procent af begrundelsen, når Christina Laurberg Petersen fra Søndervangskolen i Glostrup skal sætte sit valgkryds i morgen. "Jeg står med de her børn, der mistrives, og så fylder det på den anden side også noget, at jeg har en mand, der er selvstændig", siger hun.

Sådan stemmer fire lærere i dag

Valgtvivlen har sjældent været større, fortæller fire lærere. Skolen har fyldt meget lidt i debatten, og partierne mener næsten det samme, lyder nogle af forklaringerne.

Offentliggjort Sidst opdateret

”Arhmen, for filan, jeg er virkelig i tvivl”.

Sådan lød et af svarene i går, da folkeskolen.dk spurgte fire tilfældigt udvalgte lærere, hvor de regner med at sætte valgkrydset i dag.

Og netop tvivlen går igen blandt flere af lærerne.

Fælles for flere af dem er også opfattelsen af, at folkeskolen har fyldt meget lidt i debatten, og derfor er det svært af vide, hvad man skal stemme på.

Men når det er sagt, er det meget forskelligt, hvor meget skolepolitik betyder for lærerne, når krydset skal sættes i morgen.

Frit gymnasievalg, tryghed og klimaet er nogle af de vigtige emner, mener de lærere, vi har talt med. Og selvom SF generelt lader til at have gjort sig positivt bemærket på skoleområdet, er der både præferencer til venstre og højre for den politiske midte.

"Alle partierne siger, at de vil sætte penge af til trivsel, så jeg synes, det er svært at finde ud af. Jeg har tidligere stemt på socialdemokratiet og radikale, men jeg tænker, at der måske skal ske noget nyt denne gang". Sådan siger Christina Laurberg Petersen fra Søndervangskolen i Glostrup.

Christina Laurberg Petersen, lærer på Søndervangskolen i Glostrup

Hvad har du tænkt dig at stemme?

"Jeg er faktisk stadig lidt i tvivl".

"Jeg tror, at jeg stemmer på De Konservative. Jeg har en datter, der skal i gymnasiet, og vi har snakket om, hvor vigtigt det er, at man selv kan bestemme, hvor man vil gå i gymnasiet.

"Og så har vi også mange elever på vores skole, der mistrives, og som enten ikke får den hjælp, de har brug for, eller som skal vente hundrede år på hjælp. Jeg kunne godt tænke mig, at der skete noget på det punkt. Alle partierne siger, at de vil sætte penge af til området, så jeg synes, det er svært at finde ud af".

"Jeg har tidligere stemt på Socialdemokratiet og Radikale, men jeg tænker, at der måske skal ske noget nyt denne gang".

Hvor meget betyder skolepolitik for, hvor du sætter din stemme?

"Det fylder vel halvtreds procent. Jeg står med de her børn, der mistrives, og så fylder det på den anden side også noget, at jeg har en mand, der er selvstændig".

"Jeg stemmer SF på grund af Jacob Mark. Han virker som den eneste politiker lige nu, der har en nogenlunde fornemmelse af, hvad der sker ude i skolen". Sådan siger Morten Korsbakke Sørensen fra Dybkærskolen i Silkeborg

Morten Korsbakke Sørensen, lærer på Dybkærskolen i Silkeborg

Hvad har du tænkt dig at stemme?

"Jeg stemmer SF på grund af Jacob Mark".

"Han virker som den eneste politiker lige nu, der har en nogenlunde fornemmelse af, hvad der sker ude i skolen".

"Jeg har aldrig været så meget i tvivl om, hvor jeg skulle sætte krydset, som jeg er denne gang. Jeg synes ikke, at debatten om folkeskolen har fyldt nok, så det har været svært at finde ud af, hvad partierne mener omkring det her børneliv, og hvordan de vil sikre, at lærerne kan lykkes med at løse den opgave, vi står med".

"Det virker som om, at ’Sammen om skolen’ er et kæmpe holdkæftbolsche, som lærerne har fået, så der ikke er noget at diskutere, fordi vi er ved at løse alle problemer. Men det er bare ikke mit indtryk, at vi er ved at løse særlig meget".

Hvor meget betyder skolepolitik for, hvor du sætter dit kryds din stemme?

"Skolepolitik og en nogenlunde fornuftig klimapolitik er dét, der afgør, hvor jeg placerer min stemme".

"Der er mange vigtige emner indenfor skolepolitik lige nu. Noget med inklusionspolitik og lærernes arbejdsforhold. Og så tænker jeg, at det her med at lykkes med opgaven som lærer også handler meget om økonomien ude i kommunerne. Det virker fuldstændig vanvittigt i min verden, at kommunerne sparer på skolerne, selvom de har fået en ekstra milliard til at ansætte flere lærere. Der skulle man fra Christiansborg have sagt, at de kommuner, der ikke tilfører ekstra ressourcer til folkeskolen, ikke kunne få del i læremilliarden".

"Og så skal politikerne på Christiansborg sikre kommunerne en bedre økonomi generelt, for jeg tænker ikke, at kommunalpolitikerne sparer på skolerne for sjov".

"Vi står overfor nogle udfordringer, der kræver et bredere samarbejde, og der synes jeg godt, at den yderste højre- og venstrefløj kan blive lidt for ultimative i deres udgangspunkt", siger Dan Eriksen fra Vipperød Skole i Holbæk.

Dan Eriksen, lærer på Vipperød Skole i Holbæk

Hvad har du tænkt dig at stemme ?

"Jeg stemmer SF, og jeg stemmer personligt på Jacob Mark. Hovedårsagen er faktisk hans fokus på folkeskolen og på børn og deres trivsel generelt".

"Jeg var faktisk i tvivl om, hvor jeg skulle sætte mit kryds. Jeg plejer at stemme længere til venstre, men jeg synes, at det er positivt, at man prøver at komme lidt længere ind mod midten. Vi står overfor nogle udfordringer, der kræver et bredere samarbejde, og der synes jeg godt, at den yderste højre- og venstrefløj kan blive lidt for ultimative i deres udgangspunkt".

Hvor meget betyder skolepolitik for, hvor du sætter din stemme?

"Denne her gang betyder det faktisk en del. Jeg oplever, at nogle af de her børn, der kommer fra børnehaven, allerede har det rigtig svært, og jeg tror, at det betyder rigtig meget, at de kommer fra nogle institutioner, hvor der ikke har været så mange voksne til at tage sig af dem. Så skal der ordentlige vilkår for børnene i folkeskolen, er man nødt til at tænke institutionerne tidligere ind".

"Jeg er meget i tvivl, og jeg ved ikke helt hvorfor. Det er så usikre tider, vi står i, og der er rigtig meget på spil, og der er så mange nye partier, og de er enige om mange ting, så det bliver sværere at skille ud, hvad jeg lige nøjagtig skal gå med", siger Trine Baggesen Klitgaard fra Havrehedskolen på Nordfyn.

Trine Baggesen Klitgaard, lærer på Havrehedskolen på Nordfyn

Hvad har du tænkt dig at stemme?

"Jeg er faktisk ret meget i tvivl. Jeg overvejer at give en strategisk stemme til Alternativet".

"Jeg er bekymret for, at der går en masse rødgrønne stemmer til spilde, hvis de kommer under spærregrænsen. Men hvis ikke det bliver Alternativet, sætter jeg nok min stemme ved Socialdemokratiet igen".

"Jeg synes faktisk, at vores statsminister har gjort det godt i en svær tid, og jeg føler mig i gode hænder. Jeg køber lidt den der med, at hun kan føre os trygt igennem usikre tider".

"Jeg har også stemt på radikale tidligere, og det kunne jeg godt finde på at gøre igen, og når jeg tager de der valgtests, er jeg faktisk mest enig med Moderaterne. Jeg er meget i tvivl, og jeg ved ikke helt hvorfor. Det er så usikre tider, vi står i, og der er rigtig meget på spil, og der er så mange nye partier, og de er enige om mange ting, så det bliver sværere at skille ud, hvad jeg lige nøjagtig skal gå med".

Hvor meget betyder skolepolitik for, hvor du sætter din stemme?

"Det er selvfølgelig ret væsentligt for mig, at det ikke er nedskæringer på skoleområdet, vi ser ind i efter valget, og det er en af grundene til, at jeg også kan overveje sådan nogle som SF. Arhmen, for filan, jeg er virkelig i tvivl".

"Skolen fylder nok 25 procent i min beslutning, for klima- og sundhedspolitik er også vigtigt for mig med pårørende på plejehjem og sådan noget. Jeg er også meget optaget af trivselsdagsordenen, og det her med at forsøge at forebygge mistrivsel. Vi skal have mere uddannet personale, dygtige ledere og der skal gribes ind langt tidligere i stedet for kun at skabe flere pladser i psykiatrien".