Jeg tror, at uanset hvem der kommer til at sidde i ministerstolen, så kommer det arbejde til at gå videre, siger Tommy Ahlers.
Foto: Kim Vadskær
Karakter-ekspertgruppe kom aldrig i gang - nu bliver det op til en ny regering
I april lancerede regeringen forslaget om en 12+-karakter og meldte ud, at der ville blive nedsat en ekspertgruppe, som skulle se på problemerne i karakterskalaen. Men gruppen nåede ikke at blive nedsat før valget - så nu bliver det op til en ny regering.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det var undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) i fællesskab, der i april meldte ud, hvordan regeringen vil gå videre efter evalueringen af syv-trinsskalaen. Og selvom de var klare i spyttet med ideen om en ekstra karakter, 12+, for den ekstraordinære præstation, så understregede de også, at både den, og overvejelserne om en mulig ekstra karakter midt på skalaen skulle igennem en ekspertgruppe. Men gruppen blev ikke nedsat, før valgudskrivelsen satte det politiske arbejde i ministerierne i stå. Det vil derfor være op til de nye ministre i de to ministerier at træffe beslutning om, hvorvidt gruppen stadig skal nedsættes, og hvem medlemmerne i så fald bliver.
Regeringen vil indføre ny karakter: 12+
Folkeskolen.dk har spurgt Tommy Ahlers, hvorfor gruppen ikke blev nedsat:
"Vi fik jo den sidste del af evalueringen i januar, og så tog vi først diskussionen internt i regeringen og i ministeriet, og så meldte vi ud, hvad vi mente, der skulle ske med skalaen, bl.a. 12+ og nye trinbeskrivelser. Vi vidste, at vi var potentielt tæt på et valg, og at en ekspertgruppe derfor ville komme til at arbejde hen over et valg, og derfor synes vi, det var en god ide med bred opbakning bag gruppen. Derfor ville vi præsentere indholdet for de andre partier, og vi - Merete og jeg - fik også indkaldt partierne til et møde, men der kom noget i vejen, så det møde blev aflyst. Derfor nåede vi det simpelthen ikke - mere er der ikke i det", forklarer Tommy Ahlers.
Hvis han fortsætter som uddannelsesminister efter et valg, vil han fortsat gå efter at beholde karakterskalaen, få den ekstra karakter i toppen, som kan bruges til at belønne det særlige, men ikke påvirker gennemsnittet, og få en ekspertgruppe til at udarbejde nye karakterbeskrivelser, der er mindre fokuserede på mangler.
"Jeg kan godt lide karakterer, men der er nogle problemer med karakterræs og stress, og den diskussion mener jeg skal fortsætte. Jeg har lavet de ændringer, jeg har haft mulighed for - jeg har stoppet karakterbonus for hurtig start, og jeg mener, vi skal kigge på, om vi i optagesystemet måske skal bruge noget andet foruden karakterer, og jeg har igangsat de analyser, vi skal bruge. Og jeg tror, at uanset hvem der kommer til at sidde i ministerstolen, så kommer det arbejde til at gå videre, for jeg tror, der er bred enighed om, hvad det er, der ikke fungerer, men at det overordnet er en god skala", siger Tommy Ahlers.