"Jeg synes, jeg overdrager et Dansk Skoleidræt med en sag, der er blevet meget synlig, og som der generelt er stor opbakning til”, siger Finn Kristensen.

Går af efter 13 år: "Det har været en skelsættende periode for idrætsfaget"

Kort efter Finn Kristensen blev formand for Dansk Skoleidræt, gav en skolereform idrætsfaget en ordentlig make-over. Nu giver han faklen videre - netop som politikerne gør klar til at rulle mange af ændringerne tilbage.

Offentliggjort

Den 25. april er der repræsentantskabsmøde i Dansk Skoleidræt, og særligt ét punkt lyser op på dagsordenen.

For første gang i 13 år skal foreningen nemlig have ny formand, da den nuværende, Finn Kristensen, ikke genopstiller.

"Beslutningen bunder i rettidig omhu. Jeg bliver 67 år kort efter mødet. Så jeg tror, det er et passende tidspunkt at give stafetten videre til yngre kræfter", siger Finn Kristensen.

Han har siddet i Dansk Skoleidræts bestyrelse i 17 år og blev valgt til formand for foreningen i 2012. 

Her fik han noget af en ilddåb. For kort efter vedtog politikerne en folkeskolereform, der medførte markante ændringer for idrætsfaget.

"I min tid som formand er der både indført karakterer og afgangsprøve i idræt. Det har været helt skelsættende for faget", siger Finn Kristensen.

Er du den nye formand?

Den 25. april skal Dansk Skoleidræt vælge ny formand og flere nye medlemmer til bestyrelsen.

Her kan du læse mere om, hvad arbejdet indebærer - og hvordan du stiller op.

Ændringerne har højnet idrætsfagets status, mener han.

"Der er ingen tvivl om, at det har bidraget til, at man på nogle skoler har strammet badunderne lidt, når det kommer til idrætsfaget. Man er blevet mere opmærksom på kvaliteten både i forhold til indholdet i undervisningen og påsætning af lærerkræfter", siger han og tilføjer:

”Jeg siger ikke, at der ikke var kvalitet før reformen. Men der kom et øget fokus på det mange steder”.

Kan ikke genkende for stort teorifokus

I samme periode er der også kommet større fokus på idrætsfagets dannelsesdimension. Men de mange ændringer har også betydet, at mange idrætslærerne har skulle finde sig til rette i en ny virkelighed. Det har nogle steder har medført et for stort fokus på fagets teoretiske dele, pointerer Finn Kristensen.

"Men at det generelt har taget overhånd og er sket på bekostning af bevægelsen, kan jeg ikke helt genkende. De fleste idrætslærere har stadig fokus på, at eleverne selvfølgelig skal bevæge sig og udvikle kropslige færdigheder og kropslig dannelse - individuelt og i fællesskab", siger han.

Og netop et øget fokus på fællesskab i idrætsundervisningen peger den afgående formand på som et andet kendetegn for udviklingen i faget i sin tid på posten.

"Jeg tror ikke, man finder mange steder, hvor der bliver delt hold med en første- og andenvælger længere. Og heldigvis. Til gengæld er der meget mere fokus på for eksempel også at inkludere elever med handicap i idrætsundervisningen", siger han og tilføjer:

”Der er ingen forhold i livet, hvor man kommer i mål med det samme, når man tager hul på noget nyt og anderledes. Men tendensen er ikke til at tage fejl af, og den er jeg glad for”.

Endelig blev det med folkeskolereformen også besluttet, at eleverne skulle bevæge sig i 45 minutter i gennemsnit i løbet af en skoledag - også de dage, hvor der ikke er idræt på skemaet. Det har også været med til at kendetegne Finn Kristensens formandsperiode.

"Det at være fysisk aktiv i skolen uden for idrætstimerne har fået øget opmærksomhed", siger han.

Nu ruller politikerne ændringerne tilbage

De mange tiltag ser nu ud til at blive rullet tilbage, når hans efterfølger får overdraget faklen.

Med den nye folkeskoleaftale bliver kravet om 45 minutters bevægelse afskaffet, det samme gør afgangsprøven i idræt, og det vejledende timetal i faget beskæres med én lektion i udskolingen.

Alligevel mener Finn Kristensen, at det er en forening og et fag i god form, han overdrager til sin efterfølger.

”Jeg mærker, at der fortsat er stor opbakning til, at eleverne skal bevæge sig mere, også selv om man har erkendt, at et minutkrav ikke er vejen frem. Der er som regel enighed hele vejen rundt om bordet om, at idræt og bevægelse, som vi arbejder med, er en god og vigtig sag”, siger han og tilføjer:

”Så jeg synes, jeg overdrager et Dansk Skoleidræt med en sag, der er blevet meget synlig, og som der generelt er stor opbakning til”.

Men han håber, at både politikere og skoler husker at holde sig for øje, at det kræver fortsat opmærksomhed på faget, hvis de positive ændringer skal bibeholdes. 

"Det er vigtigt, at der fortsat er fokus på at få besat idrætstimerne med fagligt kompetent personale. Vi skal ikke tilbage til, at idræt – lidt karikeret sat op – er et fag, man bruger til at få skemaet til at gå op, og så kan man ellers tage eleverne med ud og spille rundbold", siger han.

Glæder sig til mere tid til padel og golf

Når tiden som formand for Dansk Skoleidræt er rindet ud, håber Finn Kristensen at få mere tid til familien og til selv at dyrke mere idræt. Favoritdisciplinerne hedder padel tennis, fitness og golf. 

Desuden vil han fortsat have forenings- og bestyrelsesarbejde at hellige sig.

"Til den tid vil jeg se tilbage på, hvor fantastisk det er at have fået lov at være med i en organisation, hvor alle – ansatte såvel som frivillige – brænder for så vigtig en sag som at få kvalitet i idræt og bevægelse i skolen til gavn for så mange elever”, siger han og tilføjer:

”At blive valgt og genvalgt så mange gange som en, vores bagland mener er den rette til at stå i spidsen for det, er jeg utrolig stolt over”.

Men hver ting til sin tid. For selv om journalisterne allerede ringer og beder om aftrædelsesinterview, hvor der i sagens natur skal ses tilbage, er Finn Kristensen faktisk slet ikke klar til at kigge i bakspejlet endnu, fortæller han:

"Indtil videre er jeg stadig formand for Dansk Skoleidræt i fem måneder, hvor der ligger en masse opgaver og venter. Og de har fortsat min fulde opmærksomhed".