Udlandspraktik tages op igen

Minister understreger, at vrede politikere selv har stemt for at sløjfe udlandspraktikken

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Partierne bag læreruddannelsesloven skal mødes igen og diskutere, om det alligevel skal være tilladt for de studerende at tage i praktik i udlandet. Det sker på initiativ af det konservative folketingsmedlem Brian Mikkelsen, men undervisningsminister Margrethe Vestager understreger, at der ikke er nogen som helst tvivl om, at de samme partier har indgået et forlig, hvor de fjernede udlandspraktikken til fordel for en styrkelse af praktikken i folkeskolen.

'Jeg har det jo kun fra anden hånd, for jeg var der ikke selv. Men forligsteksten er umisforståelig - der står, at man nedlægger den frie praktik, herunder praktik i udlandet, til fordel for praktik i skolen. Og jeg har forstået, at man brugte en del tid på det, fordi man netop ønskede at styrke praktikken, fordi mange lærere var uforberedte på mødet med folkeskolen', siger Margrethe Vestager.

Brian Mikkelsen er blevet bakket op af flere af de øvrige partier i sit ønske om et møde med ministeren om sagen.

'Jeg mener, at forliget fra 1997 er uklart, og derfor må det være rimeligt, at vi afgør sagen i forligskredsen. Vi mener ikke, at vi har været med til at vedtage, at man ikke må tage praktikophold i udlandet, men heller ikke, at man gerne må, så det liggervel i spændingsfeltet derimellem', siger han.

Da ministeriet i et brev i maj indskærpede over for seminarierne, at der ikke længere var mulighed for praktik i udlandet, førte det til protester fra såvel seminarierne som de lærerstuderende. Og Brian Mikkelsen kalder det utidssvarende og bagudrettet, atstuderende ikke opfordres til at tage til udlandet som led i deres uddannelse og opleve selve lærerprocessen mellem lærer og elev i et andet land.

'Læreruddannelsen er en uddannelse, jeg er meget optaget af, og jeg kaldte selv partierne til statusmøde om den kort før ferien, og hvis jeg kan kalde til møde om den, så kan de også', siger Margrethe Vestager, men advarer alligevel mod, at politikerne lader sig friste til at ændre på uddannelsen.

'Hvis man går ind og laver om på noget med meget korte mellemrum, kan man godt frygte, at det udførende led - her seminarierne - vil opleve en vis forvirring', siger hun.