Ung til ung-metoden

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ovenstående site og tilhørende kampagne i dagblade, tv med videre har skabt en del debat ikke mindst på grund af den hyppige brug af ordet fuck. Uanset om man tror på kampagner, som forsøger at fange tidens sprog blandt unge, så er sitet http://www.ecstasy.dk/ anderledes. Selve sitet har et meget stærkt grafisk udtryk, som objektivt set fanger tidens trend blandt unge. Det er for at sige det lidt popsmart 'tro mod det miljø, hvori ecstasy-misbruget menes at være udbredt', nemlig diskoteks- og technomiljøer. Kikker man lidt dybere bag sitet, indeholder det faktisk al den information, der ud fra en lidt konservativ Obs-tilgang bør være på sådan en oplysningsside. http://www.ecstasy.dk er alt i alt en god debatside fyldt med grumme historier om, hvor galt det kan gå ved brug af ecstasy, og ikke mindst en kontaktside, der oplyser om, hvor man kan søge hjælp, behandling og så videre. Der, hvor man kunne anke lidt over sitet, er dets entydige vinkel imod de unge. Vi mangler undervisningsmaterialer, de sjove opgaver og lidt interaktive spil med videre. Fælden kan være, at de unge bliver overladt til sig selv og ikke kommer videre i ordets bogstaveligste forstand. Men her kan man med rette kikke lidt på en anden side, der rent faktisk er mindst lige så ungdommelig, men som har lidt mere substans.

Sitet 'Mindblow' på adressen http://www.mindblow.dk/ er udviklet af Sundhedsstyrelsen. Formen er mindre provokerende end i Ecstasy.dk, men det grafiske udtryk er mindst lige så godt ramt. Der er oven i købet et godt interaktivt spil, som foregår i et dystert miljø, med en god morale. Her findes ydermere et godt opslagsværk om stoffer. En anden styrke i disse 'ecstasy-tider' er, at siden også behandler andre stoffer såsom hash og heroin.

Et tredje site i samme gænge er http://www.netstof.dk/. Amterne står bag siden, som på mange måder minder om Sundhedsstyrelsens side. Grafisk taler den også til de unge, men ikke i et lige så stilrent sprog som på de forrige sites. Der er en god chat-funktion, hvor man kan chatte med misbrugskonsulenter og tidligere misbrugere af stoffer, herunder ecstasy. Her er den nærhed til voksenmiljøet, som måske savnes i den rendyrkede Ecstasy.dk.

Alt i alt findes der utrolig meget information om 'stofmisbrug' på Internettet, og imens debatten raser om den meget aktuelle E-kampagne, og vi alle står totalt uvidende om dette ungdomsproblem, så er Internettet et godt sted at samle konkrete informationer om stoffer.