Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Christiansø er på mange måder en speciel ø, underlagt Forsvarsministeriet, som den er, og regeret af en administrator, der på en gang er øens økonomichef, socialchef, personalechef, politimyndighed og giftefoged.
Specielt er det også at være lærer på øen, men på den gode måde, mener skoleleder Bo Dau Frederiksen.
»Et job som lærer på øen appellerer til mange«, siger han.
»Der er de unge og yngre familier, der gerne vil have mere tid sammen med børnene, og der er de ældre afklarede lærere, der gerne vil dyrke naturen, eller som måske er passionerede sejlere«.
Han ved, hvad han taler om. Skolen har netop slået en stilling for en lærer eller et lærerpar op, og de ansøgere, der har meldt sig, er ret forskellige.
»Da jeg søgte jobbet som skoleleder sidste år, var det, for at min kone og jeg kunne få mere tid sammen med vores søn. Vi havde begge job, der krævede, at vi var væk hjemmefra 50 timer om ugen. Det syntes vi ikke, at han eller vi kunne være tjent med. Siden jeg begyndte her, har vi som ventet fået meget bedre tid til familielivet, fordi der hverken skal bruges tid til transport eller til indkøb«, siger Bo Dau Frederiksen.
Skolen med de 13 børn er normeret til 2,6 lærerstillinger. De har tidligere været dækket af to lærerpar, som havde 1,3 fuldtidsansættelser per par.
»På Christiansø betaler vi ikke kommuneskat, og huslejen er også lav, så det kan godt lade sig gøre at få økonomien til at hænge sammen, selvom familien ikke har to almindelige job. Derfor er vi både parate til at ansætte et lærerpar og en enkelt lærer«, siger skolelederen.
Faglig sparring er begrænset, hvis man er skolens eneste tysk- eller musiklærer, og selvom de 13 elever fordeler sig fra 0. til 7. klasse er der også grænser for, hvor inspirerende undervisningen kan være.
»Rigtigt«, siger Bo Dau Frederiksen. »Men vi er gode til at tage på faglige kurser både på Bornholm og i København, og da vi har gode muligheder for at være fleksible i tilrettelæggelsen af undervisningen, er det forholdsvist let at få mulighed for at tage af sted og være sammen med fagkolleger«.
Ordet økuller er medtaget i de fleste ordbøger over det danske sprog, men ifølge skolelederen er der ingen grund til, at et job som lærer på Danmarks østligste beboede ø skal føre til uro og frustration.
»Der er ikke noget, der tyder på, at skolens lærere har det dårligt med at være her. Nogle er her et par år andre 10 eller 25. Vi er så få herovre, at man skal forholde sig til alle, men du vælger selv, hvem du vil omgås«.
Helt præcist er der 100 indbyggere på Ertholmene, som Frederiksø og Christiansø til sammen hedder. Nummer 100, en lille dreng, kom til for få uger siden, så måske stiger elevtallet til 14 om nogle år.
Sammenslutningen af danske Småøer oplyser at der er skoler på Agersø, Anholt, Endelave, Fejø, Fur, Lyø, Omø, Orø, Sejrø, Strynø og Tunø. Købmanden på Lyø oplyser, at øens skole lukker næste år.