Krisemøde. Løjtegårdsskolen er hårdt ramt af sygemeldinger, opsigelser, grædende lærere og elever, der arbejder selv eller har mange vikartimer. Bekymrede forældre havde den 12. november inviteret politikere og lærere til debat om skolen. Borgmesteren var inviteret, men kom ikke.
Skolekaos: Det sejler i Tårnby
Det begyndte med stempelure og en stor skolereform, der skal gennemføres under en arbejdstidslov, som dikterer fuld tilstedeværelse for lærerne. I dag flygter lærere og elever, og nu er forældrene kommet på banen.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det ene problem har afløst det næste på det seneste i Tårnby Kommunes skolevæsen. På Løjtegårdsskolen er seks lærere og fire pædagoger langtidssygemeldt. Desuden har 12 lærere og en skoleleder sagt op. Alt sammen siden sommerferien og som en følge af implementeringen af en stor skolereform kombineret med kommunens udmøntning af lov 409 om lærernes arbejdstid.
Annonce:
Et lignende billede tegner sig på de fleste andre af Tårnbys otte skoler. Det er hverdag, at lærere melder sig syge, og eleverne har vikarer eller arbejder alene.
Lærerne holdes i stram snor. De skal stemple ind og ud hver dag. Ifølge Folkeskolens oplysninger sker det kun i to af landets 98 kommuner. Annette Samsøe Jensen, tidligere skoleleder på Løjtegårdsskolen, mener, at Tårnby Kommune er røget ind i en forkert gænge. Derfor sagde hun sit lederjob op og stoppede 1. november.
»Jeg kan ikke stå inde for den måde, som det kører på nu i Tårnby Kommune. Og fordi jeg ikke kan ændre på det, flytter jeg kommune. Vi har ellers haft et fantastisk skolevæsen her i Tårnby«, siger Annette Samsøe Jensen, der i dag er leder på Husum Skole i København.
Skolelederens opsigelse førte til det næste problem for skolen. Politikerne valgte at konstituere Annette Samsøe Jensens afløser bag lukkede døre på et møde i det magtfulde økonomiudvalg. Stik imod forældres og personalets forventning tilsidesatte politikerne viceskolelederen, som ellers var indstillet af skoleforvaltningen til at blive konstitueret leder. Kutyme i sådanne sager er at opgradere én, som allerede er ansat i kommunen.
Konstitueringen førte til næste problem for politikerne. For Løjtegårdsskolens personale gjorde det klart i en skrivelse til politikerne, at de er meget utilfredse med beslutningen. Et brev, som også blev sendt til pressen. Utilfredsheden skal også ses i lyset af, at den nye leder har en kontroversiel fortid som skoleleder. Camilla Hoffmann blev i januar afskediget fra sit job som skoleleder på Sct. Jørgens Skole i Næstved som følge af samarbejdsproblemer med personalet.
Forældre indkalder til krisemøde
Brevet og konstitueringen fik også forældrene på banen. De var ikke klar over omfanget af problemerne på Løjtegårdsskolen.
Annonce:
»Vi har en klasse, der har haft rigtig meget vikar. Men fordi lærerne har fået den her mundkurv på, så går der lang tid, før vi finder ud af, hvor galt det er«, siger Pia Jørgensen, der er blandt de bekymrede forældre.
Onsdag den 12. november bød forældre lærerne velkommen på arbejde om morgenen og delte kaffe og chokolade ud for at vise deres påskønnelse af lærernes arbejde. Om aftenen havde forældrene inviteret til krisemøde på skolen. Her mødte mere end 300 forældre og lærere op for at høre otte lokalpolitikeres bud på, hvorfor det står så grelt til, og hvad der skal ske herfra.
17 af kommunalbestyrelsens 19 medlemmer (de to sidste var ikke inviteret med til forhandlinger) nåede inden mødet i al hast at indgå et forlig om at nedsætte lærernes undervisningstid med seks minutter om dagen. Dermed rammer lærerne landsgennemsnittet på 736 årlige timer. Forliget er blevet opfattet som en joke blandt flere lærere, og den lokale lærerkredsformand, Ulla Erlandsen, kalder det »en meget lille begyndelse«.