Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De fleste steder i landet forløber arbejdet med ny løn og oprettelse af lokale ledernetværk uden store problemer på trods af, at Skolelederforeningen har opfordret lederne til at melde sig ud af Danmarks Lærerforening.
Hidtil har 297 ud af de 3.937 medlemmer i ledergruppen fulgt opfordringen, hvilket betyder, at mange af Lærerforeningens lokale kredse slet ikke er ramt af udmeldelser.
Formanden for Roskilde-kredsen Niels Thulin regner med at oprette ledernetværk i løbet af kort tid.
- Generelt har vi et positivt, konstruktivt og udviklende samarbejde med ledergruppen, og det gælder også i forhold til ny løn. Vi har ingen udmeldte ledere her i kredsen.
Også i Aalborg Lærerforening, hvor cirka fem ud af 90 ledere har valgt at melde sig ud af DLF, fungerer samarbejdet med lederne godt.
- Aalborg Skolelederforening har altid været her, og vi har altid haft et tæt samarbejde med dem. Vi plejer at mødes otte til ti gange om året. I november begyndte vi drøftelserne om nye lønformer med lederne, og vi er netop blevet færdige med vores udspil, fortæller formand Bjarne Krogh.
Han regner med, at ledernetværket holder stiftende generalforsamling sidst i marts.
I Gentofte Kommunelærerforening, hvor man kun lige er begyndt at forberede forhandlingerne om ny løn, har man heller ingen problemer i forhold til lederne.
- Vores samarbejde med lederne er fint. Vi har haft tradition for, at lederne ringer hertil på lige fod med de øvrige medlemmer, siger formand Vibeke Ryesgaard Mortensen.
Den lokale forening er også i fuld gang med at oprette ledernetværk og har ingen udmeldte ledere.
Mangel på tillid
I Århus har cirka halvdelen af lederne meldt sig ud af Danmarks Lærerforening, og det skaber problemer.
- Det samarbejde, der er lagt op til fra DLF centralt, har vi haft i mange år. Til gengæld har vi det ikke mere, lyder den lakoniske melding fra Jette Jensen, som er formand i Århus Lærerforening.
- Vi skal til at etablere et ledernetværk, men vi vil vente til slutningen af marts, for lige nu er det for betændt et område. Og vi regner ikke med at komme til at forhandle med kommunen inden april.
- Samarbejde kræver tillid, og det virker ikke særlig tillidskabende, at Skolelederforeningen siger, at lederne skal melde sig ud af Lærerforeningen.
- Vi havde ønsket at nedsætte en arbejdsgruppe med lederrepræsentanter, men nu må vi lave forslaget til forhandling om ny løn her i foreningen og så høre lederne som gruppe, konkluderer Jette Jensen.
Hun oplyser, at man på trods af samarbejdsproblemer med Århus Skolelederforening er nået langt med forslag til, hvad der skal vægtes i de forskellige løndele. Foreningen vil foreslå, at funktionslønnen blandt andet fastsættes ud fra antallet af ansatte, det samlede antal elever og antallet af tosprogede elever.
- Lige nu er vi inde og se på, om størrelsen af skolefritidsordningen har betydning for lederens opgaver, fortæller Jette Jensen.
Formanden for Skiveegnens Lærerforening, Leif Primdal, oplever, at det er svært at komme i kontakt med lederne, selv om kun otte ud af kredsens 52 ledere har meldt sig ud.
- Vi har indbudt dem til møder om etablering af ledernetværk og nedsættelse af lønudvalg, men før jul meldte praktisk talt alle ledere fra.
- I forhold til ny løn har vi været afventende, men det lader til, at vi kan få lidt gang i det nu. Jeg har haft møder med et par ledere, og hvis bare vi har en dialog i gang, så skal vi nok finde ud af det.
- Men det er et stort problem, at vi ikke har en god kommunikation med lederne. De ledere, som melder sig ud og forhaler proceduren - det er lige så meget deres problem som vores. I princippet kan vi jo godt få den ny løn forhandlet på plads uden lederne, siger Leif Primdal.
Når kredsen fra 1. marts ved, hvor mange af lederne der bliver i DLF, vil den intensivere arbejdet med ny løn.
Dårligere aftaler
Også i Kreds 65, som dækker Midt- og Østlolland, skaber en dårlig kommunikation mellem kreds og ledere problemer for arbejdet med de nye lønformer. Cirka halvdelen af lederne i kredsen har meldt sig ud af Danmarks Lærerforening.
- I efteråret lavede vi et skema, som skulle belyse ledernes forskellige funktioner. Tre fjerdedele af lederne besvarede skemaerne, men nu kan vi ikke komme videre med arbejdet, fordi der ikke dukker ret mange op til vores møder. Der kommer måske fem ud af 26 mulige, siger kredsens formand Richard Vincent Samuelsson.
- Vi skal have en forhandlingsplan klar til den 1. april, så vi kører på med den viden, vi har - eller ikke har. Det rammer alle skolelederne, både dem, der prøver at danne en ny forening, og dem, der ikke gør. Et konkret kendskab til den enkelte skole har stor betydning for et fornuftigt forhandlingsresultat.sus