Kampen for modersmålet

Foreningen for Modersmåls- og Tosprogede Lærere demonstrerede i både Odense og København

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Modersmålet er følelsernes sprog, stod der på et af mange bannere, som blev båret frem under lørdagens demonstrationer imod fjernelse af modersmålsundervisningen. Foreningen for Modersmåls- og Tosprogede Lærere holdt demonstrationer i både Odense og København.

Omkring 1.500 voksne og børn var samlet på Rådhuspladsen i København, hvor talerne nævnte modersmålsundervisningen som en genvej til at lære dansk og en støtte til integrationen. Flere havde drøje hug til regeringens udlændingepolitik og talte om at være flov over at være dansker for tiden.

'Etniske minoriteter er blevet andenrangsmennesker. De er de mest udsatte på arbejdspladserne, de har den dårligste uddannelse og de dårligste boliger - og nu vil regeringen gøre det endnu værre', sagde Muharrem Aydas fra paraplyorganisationen POEM. Han henviste til nedlæggelsen af UC2, Menneskerettighedscentret og Dokumentationscentret imod racisme sammen med fjernelsen af statstilskuddet til modersmålsundervisning.

'Hvis det var forældrene, der lærte børnene modersmålet, så behøvede danske børn jo ikke at få undervisning i dansk', sagde Muharrem Aydas.

'Tving os ikke til etniske privatskoler', lød teksten på et banner. 'Er det for meget, at jeg taler mit sprog?', spurgte et andet.

Kravet om at opretholde modersmålsundervisningen i folkeskolen støttes blandt andet af DLF, Københavns Lærerforening og elevorganisationen DEO, der alle havde talere med til demonstrationen. Deltagerne gik fra Rådhuspladsen til Christiansborg, og begge steder var der folkedans fra Ringsted til multikulturelle toner fra medbragte instrumenter. Modersmålslærerne har samlet 20.000 underskrifter imod nedlæggelse af undervisningen.

hela