Så er der OK

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foreningen har udsendt den første vægavis om OK-forhandlingerne 2002 'Så er der OK' til din tillidsrepræsentant. Som det fremgår af avisen, er der nogle forhold, som er vigtige at have kendskab til allerede nu, hvis foreningen skulle komme i en konfliktsituation. De følgende generelle informationer er således en del af det beredskab, foreningen normalt etablerer i et overenskomstår.

Der er forhold, som alle ansatte bør være opmærksomme på, eksempelvis konfliktkontingent, solidariske krav under konflikt, informationskanaler mv. Men der er også forhold, der primært retter sig mod de OK-ansatte, da det kun er denne gruppe af ansatte, der har mulighed for at nedlægge arbejdet.

Konfliktkontingent

Hvis konflikten bliver en realitet, skal alle medlemmer af fraktion 1, 2 og 3 (dvs. lærere, børnehaveklasseledere og ledere) betale konfliktkontingent. Hovedstyrelsen har fastsat konfliktkontingentet som et acontobeløb på 450 kr. pr. måned.

Hvor mange gange du skal betale konfliktkontingent, afhænger af, hvor mange medlemmer der skal i konflikt, samt hvor længe konflikten løber. Dette kan først beregnes endeligt, når konflikten er afsluttet.

Konfliktkontingentet vil blive opkrævet fra foreningen centralt. Du vil få tilsendt særlige girokort til brug for dette; første gang i den måned, hvor konflikten går i gang.

Solidariske krav under konflikt

Hovedstyrelsen har i efteråret 1999 vedtaget nogle retningslinjer for, hvordan foreningen, herunder kredsene og de enkelte medlemmer, skal forholde sig under en konflikt. Nedenfor er disse citeret.

'Forudsætninger

En overenskomstmæssig konflikt omfatter og inddrager principielt hele foreningen og alle medlemmer uanset konfliktens konkrete omfang.

I forbindelse med en konflikt forudsættes:

- at hovedstyrelsen udarbejder en overordnet strategi for konflikten,

- at hovedstyrelsen og kredsene udarbejder konkrete aktivitetsplaner,

- at hovedstyrelsen og kredsene, uanset konfliktperiodens udstrækning, er aktive i forhold til tilrettelæggelse af aktiviteter, der styrker medlemssammenholdet og skaber opmærksomhed om konflikten og dens formål,

- at hovedstyrelsen og kredsene er beslutningsdygtige i hele konfliktperiodens udstrækning,

- at alle medlemmer bakker op om konflikten,

- at medlemmer, som modtager konfliktstøtte, deltager under konflikten,

- at medlemmer, som modtager konfliktstøtte, ikke afvikler ferie i perioden.

Deltagelse og aktiviteter

Medlemmer, som modtager konfliktstøtte, deltager i de aktiviteter, kredsene eller foreningen centralt iværksætter. Det forudsættes, at man kan komme til stede og deltage med mindst en dags varsel.

Medlemmer, overenskomstansatte og tjenestemænd, som ikke modtager konfliktstøtte, deltager i de aktiviteter, kredsen eller foreningen centralt iværksætter. For denne gruppe undtages arbejdstid og planlagte ferieperioder.

Ved deltagelse forstås:

- at medvirke i udadrettede aktiviteter (f.eks. strejkevagtvirksomhed, demonstrationer, udstillinger, uddelinger og spotaktioner),

- at medvirke i indadrettede aktiviteter (f.eks. fællesmøder, informationsmøder og andre sammenholdsskabende arrangementer) samt

- at udføre praktiske arbejdsopgaver (f.eks. deltagelse i arrangementsgrupper, pressegrupper, fremstilling af materiale og kontakt til lokale medier, forberede mødevirksomhed, skaffe lokaler, lave kaffe, male bannere og være telefonvagt).

Aktiviteter kan være målrettet enkeltgrupper. Aktiviteter varsles normalt med minimum 1 dag.

Konsekvenser

Hovedstyrelsen tilkendegiver:

Foreningsskadelig virksomhed under en konflikt kan indberettes til hovedstyrelsen, der kan tage stilling til eksklusion. Medlemmers manglende opbakning kan føre til bortfald af konfliktstøtte'.

Hvem skal eventuelt deltage i en konflikt?

Det er alene de overenskomstansatte, der har strejkeret. Det vil derfor kun være OK-ansatte, der vil blive udtaget til konflikt. Hovedstyrelsen har besluttet, at medlemmer af fraktion 3 (ledergruppen) ikke udtages til konflikt.

Da der er tale om en kollektiv konflikt, kan du ikke som enkeltmedlem selv bestemme, om du vil nedlægge arbejdet. Konfliktstederne udtages efter et sæt principper, som er koordineret med de øvrige organisationer i Lærernes Centralorganisation.

Om du er udtaget til konflikt, vil du først vide, en måned før en evt. arbejdsnedlæggelse kan træde i kraft. Når du ikke får det at vide tidligere, skyldes det, at foreningen ikke ønsker, at arbejdsgiverne skal have mulighed for at træffe foranstaltninger, der kan svække en arbejdsnedlæggelse.

Udtages du til konflikt, vil du få tilsendt forskelligt materiale fra foreningen dagen efter offentliggørelsen af konfliktstederne. Foreningen udsender materialerne efter de oplysninger, som kredsene har indberettet. Derfor skal du huske at meddele din lokale kreds, hvis du:

- får andet efternavn

- får ændret din stillingsbetegnelse

- skifter skole

- er på orlov uden løn eller

- flytter til ny adresse.

Konfliktstøtte og lønsedler

Hvis du udtages til konflikt, vil du få udbetalt konfliktstøtte fra foreningens 'Særlig Fond'. Støtten bliver beregnet ud fra et princip om uændret nettoindtægt. Grundlaget for beregningen er et gennemsnit af dine seneste 3 måneders løn (de faste løndele).

Blandt det materiale, du modtager, hvis du udtages til konflikt, vil der være skemaer og vejledninger til brug for udbetaling af konfliktstøtte. Disse skemaer skal returneres til foreningen sammen med kopi af lønsedler fra de seneste 3 måneder. Da et evt. konflikttidspunkt tidligst kendes en måned før, kan det på nuværende tidspunkt ikke oplyses, hvilke 3 lønsedler der bliver tale om. Derfor - gem dine lønsedler, så de ligger klar til brug, hvis du bliver udtaget til konflikt.

Konfliktstøtten vil blive udbetalt for én måned ad gangen, så du ikke står og mangler penge. Får du udbetalt mere konfliktstøtte, end du er berettiget til, eks. fordi konflikten løber kortere end en måned, vil du selvfølgelig efterfølgende skulle tilbagebetale for megen udbetalt konfliktstøtte til foreningen.

Ferieforhold

Hvis du udtages til konflikt, og konflikten kommer til at 'kollidere' med din ferieperiode, vil din ferie blive suspenderet. Det betyder ikke, at du mister din ferie - du vil blot skulle afvikle den på et senere tidspunkt.

Af hensyn til planlægningen af din private ferie skal du derfor være opmærksom på, om en evt. rejse kan afbestilles/flyttes til et andet tidspunkt, hvis du skal deltage i en konflikt. Du vil ikke kunne få et evt. økonomisk tab pga. mistet ferierejse dækket via konfliktstøtten.

Information

Jo tættere vi kommer på en evt. konfliktsituation, jo mere vil informationerne om konfliktforhold blive intensiveret. Der vil som vanligt løbende blive informeret om selve OK-forhandlingerne her i bladet. Men de fleste informationer om konfliktforhold, herunder mere detaljerede konfliktvejledninger, vil kunne findes via foreningens hjemmeside www.dlf.org, hvis det bliver aktuelt. Endvidere udsendes der løbende vægaviser til alle skolerne, og selvfølgelig vil din lokale kreds og din TR få de nødvendige informationer, så du kan også henvende dig her, hvis du har spørgsmål.