Skole på tredje klasse

Den nye lov må vente, pengene går til børnepasning

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den mand, der siger: Jamen, jeg har ikke råd til en cykellygte - han får alligevel en bøde, når han kører uden lys.

Sådan formulerer skolebibliotekar Erik Egesholm ved Peder Syv Skolen i Viby Sælland det dilemma, som han og kollegerne står i. På den ene side er der en skolelov, der stiller betydelige krav om nyinvesteringer, og som lærere og ledelse føler sig forpligtiget over for. På den anden side er der en kommunalbestyrelse, der ikke er indstillet på at bevilge de nødvendige penge.

Midt imellem står lærerne som den berømte lus mellem to negle med deres uforløste faglige ambitioner og forældrene på nakken.

- Lærerne er meget samvittighedsfulde. De er begejstrede for den nye lov, og vil helst det hele, men med minimumstimetal og en Ø-tidsprocent på 53,4 er der ikke tid til ret meget, siger Else Ernst, der er leder på Peder Syv Skolen.

- De løber hurtigt for at nå så meget som muligt, og jeg kan godt forstå, at de nogle gange ligner hængte katte. Det er bekymrende, for hvor længe kan de bevare gejsten på de vilkår?

Ikke alene har Ramsø Kommune ikke tilført ekstra midler til indførelsen af skoleloven, kommunen har sågar skåret det oprindelige skolebudget på omkring 50 millioner ned med en lille million. Det er blandt andet gået ud over vikardækningen.

Det skete i 1994, og Peder Syv Skolens bestyrelse gik i aktion under budgetforhandlingerne. Man skrev til kommunalbestyrelsen og bad om at få de bortsparede penge på vikarkontoen tilbage. Desuden ønskede skolebestyrelsen en udvidelse af elevernes timetal og flere timer til forældresamarbejde og ekskursioner. Endvidere ønskede bestyrelsen penge til edb-udstyr og en ekstrabevilling til udbygning af skolebiblioteket, så det i lovens ånd kunne blive 'skolens hjerte.' Men lige lidt hjalp det, kommunens skolebudget vil også fremover være en million kroner lavere end hidtil - 'indtil andet er besluttet,' som borgmester Poul Lindor Nielsen (Socialdemokratiet) udtrykker det.

Det er paradoksalt, at I sparer på skoleområdet på et tidspunkt, hvor der bliver indført en ny, ressourcekrævende skolelov?

- Ja, men i de her år prioriterer vi børnepasningen. Kommunalbestyrelsen mener, at forældrene skal kunne tage på arbejde i tryg vished om, at deres børn bliver passet på en forsvarlig måde, siger Poul Lindor Nielsen, der i de sidste to perioder har været borgmester på et flertal af socialdemokrater, SF'ere og radikale i den ellers gamle Venstre-kommune.

Hvad med forældrene til de skolesøgende børn?

- Jeg tror, at de er tilfredse med skolerne, ellers ville de være mødt op til andenbehandlingen af budgettet sidste år, sådan som skolebestyrelsen anbefalede det i pressen. Vi har gode skoler her i kommunen.

Tillidsrepræsentanten på Peder Syv Skolen, Else Riis, deler ikke borgmesterens vurdering.

- Det er os lærere, der har den daglige kontakt med forældrene, og de er bestemt ikke tilfredse. De vil have noget mere, og kan for eksempel ikke forstå, at vi ikke har mere Ø-tid, siger hun.

Borgmesteren siger, at kommunens skoler er gode?

- Ja, og han har fået dem billigt.

jvo