Debat

Kvalificeret ledelse

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg arbejder som børnehaveklasseleder på en lille landsbyskole, hvor der er tilknyttet en landsbyinstitution bestående af børnehave og skolefritidsordning - for så vidt helt fint.

I sin spareiver har kommunen nu blandt andet foreslået, at skolelederen også kan overtage ledelsen af børnehaven - knap så fint.

Det forekommer mig, at det er på høje tid, vi igen tager debatten op, om hvorvidt andre end pædagoger bør varetage den pædagogiske og administrative ledelse af daginstitutioner (skolefritidsordning og børnehave).

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Ikke for at underkende lærernes faglige dygtighed; men jeg mener ikke, lærerens faglige uddannelse som en selvfølge kvalificerer til at være daginstitutionsleder. Læreren er uddannet til at varetage undervisningen af børn fra 1. klasse og opefter, altså først og fremmest at fokusere på større børns intellektuelle udvikling, hun/han er ikke uddannet til at varetage førskolebørns behov eller større børns fritidsbehov.

Jeg kender ingen skoleleder, der nogensinde har været ansat i skolefritidsordningen, eller som kommer der dagligt og dermed kan udtale sig om det daglige arbejde. På trods af at skolelederen også er leder for skolefritidsordningen, er hun/han en ret fjern person, som om nødvendigt vil lytte til pædagogen, men som ikke har større muligheder for at hjælpe og vejlede denne.

Det ville vist være utænkeligt, om en skoleleder ikke dagligt har kontakt med sit lærerpersonale, hvorimod der kan gå dage imellem, at skolefritidsordningspersonalet ser deres (skole)-leder.

Ordningen med skolefritidsordningen under skoleregi har fungeret i cirka ti år, så det må være på tide at få fyret op under debatten, inden kommunernes skrivebordsfolk overhaler os indenom.

Inger Andersen

Bjerringbro